Delil Dilanar’dan tepki çeken hareketle ilgili açıklama

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kürt müziğinin önemli seslerinden sanatçı Delil Dilanar’ın Van’da sahne aldığı bir düğün sırasında çekilen görüntülerde yaşananlar sosyal medya üzerinden büyük tepki topladı. Taraflardan karşılıklı açıklamalar yayınlandı.

Delil Dilanar kendisine eşlik eden müzisyen Turgut Özlemez’den konser sırasında bağlamasını istedi. Çalmaya çalıştığı sırada istediği ses aralığını yakalayamayan Dilanar, bir süre bağlamayı hiddetle çalmaya çalıştıktan sonra ayağa kalkarak bağlamayı hemen arkasındaki Özlemez’e aynı hiddetle vermeye çalışırken, yere atacakmış gibi anlaşılan bir görüntüye neden olup tezeneyi yere atıyor.

Düğünde çekilen görüntülerde Dilanar’ın hareketleri kayda geçerken, Özlemez ise Kürt müzik çevrelerinde giderek artan bir şiddet durumunun söz konusu olduğunu, sanatçıların kendilerine eşlik eden bu tür davranışlarının kesinlikle kabul edilmemesi gerektiğini belirtti.

Van’da yaşayan Şidan aşireti mensuplarına ait bir düğünde sahne almak üzere üzere Van’a gelen Delil Dilanar’ın teknik aksaklıklar nedeniyle görüntülere yansıyan hareketleri, müzisyen Özlemez tarafından, saygısızlık ve şiddet olarak sosyal medyada paylaşıldı.

Dilanar’ı daha önceden şahsen tanımadığını, müziği dışında kendisiyle hiç karşılaşmadığını ve düğün öncesinde de birlikte prova almadıklarını aktaran müzisyen Turgut Özlemez, Dilanar’ın konser sırasında kendisinden bağlamasını istediğini, çalmakta sıkıntı çıktığında ise söz konusu görüntülerin ortaya çıktığını aktardı.

“Sazı fırlatırcasına bana atıp tezeneyi yere attı”

Özlemez, “Benim sazımda daha fazla ton kullanabilmek için ek perdeler var. Bu perdeler daha fazla ek sese ulaşmak için. Bu aslında çalan için bir avantaj. Derwêşê Evdî stranını söyleyeceği zaman saz çalmak istedi. Ben de verdim. Sazı alır almaz, ‘Bu ne ya bu ne biçim saz’ dedi. Bundan sonra da çaldı ama dilediği konforu yakalayamadı. Sonra teknik ekipteki ses sorumlularına, böyle bir saz tonlaması mı olur deyip ses mühendislerine de çıkıştı. Sonrasında da sazı biraz çalmaya çalıştıktan sonra mutsuz olup ayağa kalktı ve görüntülerdeki sahneler gerçekleşti. Sazı fırlatırcasına bana atıp tezeneyi yere attı. Açıkça terbiyesizlik yaptı” diyerek, Dilanar’ın zor şartlarda ayakta çalışmaya çalışan ve bunun için düşük ücretlere katlanmak zorunda olan müzisyenlere saygısızlık yaptığını ifade etti.

“Kendimi kontrol etmeye çalıştım”

Düğün öncesinde, çalınacak şarkılar belli olduğu için prova almaya ihtiyaç duyulmadığını dile getiren Özlemez, şunları söyledi:

“Çalınacak şarkıların listesini yolladı ben de hazırlık yaptım ve çalıştım. Daha önce hiç karşılaşmamıştık. İlk kez kendisiyle karşılaştım. O hareketinden sonra 45 dakika boyunca kendisine tahammül etmeye çalışarak saz çalmaya devam ettim.

Kendimi kontrol etmeye çalıştım. Öfkeyle tepki vermemeye çalıştım, zorlandım ama bir organizasyon vardı, insanlar düğüne gelmişlerdi ve bitmesi için sabır gösterdim.

“Bu sahnedeki şiddet durumunun yaşanmaması için kamuoyunun bilmesini istedim”

Bizden önce sahneden inip ayrılmıştı. Sonrasında da bir araya bir daha gelmedik. Onun orkestrasındaki insanlar onun adına benden özür dilediler ve bunu ona soracaklarını söylediler. Sonrasında da herhangi bir dönüş almadık.

Kamuoyunun bundan haberdar olmasını istedim çünkü bu önemli bir konu. Bu sahnedeki şiddet durumunun bir daha yaşanmaması için kamuoyunun bilmesini istedim.”

Yaklaşık 20 yıldır bağlama çaldığını belirten Özlemez, aynı zamanda Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Müzik Toplulukları Programı bölümü öğrencisi olduğunu ve ayrıca bugüne kadar, Xemgîn Bîrhat, Meral Tekçe, Nilüfer Akbal, Rewşan Çeliker, Cevdet Bağca, Dodan, Agirê Jiyan Alî ve bir çok müzik grubuna bağlamasıyla eşlik ettiğini sözlerine ekledi.

Dilanar: Müzisyenlere dönük bir kasıt yok, ses sistemindeki aksaklığa dönüktü

Konuya ilişkin ulaştığımız Delil Dilanar ise, tavrının Turgut Özlemez ya da bir başka müzisyene dönük olmadığını, konser sırasında yaşanan teknik aksaklıkların konsantrasyonunu etkilediğini ve tavrının da buna dönük olduğunu ifade etti.

Sahne öncesinde de kimseyle herhangi bir problem yaşanmadığını dile getiren Dilanar, şunları söyledi:

“Kendisine dönük olmayan bir tavrı sosyal medya üzerinden adeta bir linç haline dönüştürmüş olması kabul edilemez. Meselenin söz konusu arkadaşın şahsıyla da alakası yok.

Sahneye çıktıktan sonra ses sistemindeki yetersizlik ve aksaklık yeterince moral bozucuydu. Zaten görüntülerde de görüleceği üzere biri mikrofonu alıyor biri başka bir yerden düzeltmeye çalışıyor ama aksaklıklar bir türlü bitmiyor.

Doğal olarak ben de bu aksaklıklara sinirlendim ve birinin bağlamayı elimden alması için bekliyorum adeta. Bir açıklama yapmak istedim ama açıklama yaparsam ben de yapılmak istenen bu lincin parçası olacaktım.

Orada orkestra şefi de var, o da durumdan haberdar ve kastımın asla herhangi bir müzisyen olmadığı ortada. Zaten şahsıma karşı sosyal medya üzerinden bitmek bilmeyen bir linç kampanyası yürüyor. Sapla samanı birbirine karıştırıp bu tür sonuçlara varıyorlar bu da üzücü. Ne konser öncesi ne de sonrası kendisiyle herhangi bir temasımız olmadı.

Kastımın da kendisi olmadığını bilmesi gerekirdi. Meselenin ne bağlamayı çalıp çalamamakla ne de bir başka şeyle ilgisi yok. Konu sadece ses sistemindeki aksaklıkların can sıkıcı boyutta olmasıydı. Benimle birlikte zaten bir ekip var sadece bağlama çalan birine ihtiyacımız vardı ve kastı başka olan bir konu bu şekilde sosyal medyada linç haline getirildi.” ( Rudaw)S

Serhat News 

Tepki Ver | mutlu3
3
mutlu
Mutlu
2
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Delil Dilanar’dan tepki çeken hareketle ilgili açıklama

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    7 Eylül 2023, 10:16

    […] savunmaya başlayan Dilaner son olarak Rûdaw TV’nin sabah bülteni Nûroj’a konuk oldu. Sanatçı Dilanar, o gece orada bulunan ekiple tam bir saat program yaptıklarını, kırpılarak sosyal medyada […]

    Cevapla