Diyarbakır diken üstünde: Bismil’de taziye kurulmadı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde arazi kavgasında yaşamını yitiren 9 kişinin yakınları taziye kurmadı.

Kürt geleneklerine göre taziye kurmamak “intikam” anlamına geldiği için, bölgede endişe sürüyor.

Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde dün sabah saatlerinde meydana gelen Taş ve Alyamaç aileleri arasında meydana gelen kavgasında ağır silahlar kullanıldı. 9 kişi yaşamını yitirdi, 2 yaralının tedavisi ise sürüyor.

YARIM ASIRLIK HUSUMET

İki aile arasındaki “arazi husumeti” 25 yıl öncesine dayandığı öğrenildi. Kavga nedeni olan ve bir kısmı hazine arazisi olan 369 dönümlük arazi için, aileler arasındaki husumet geçen yıl mahkemeye taşındı. Bismil’deki yerel mahkeme, Taş ailesi lehine karar verdi. Almayaç ailesinin yıllardır ekip biçtiği arazinin tapusu, mahkeme kararı ile geçen yıl Taş ailesine geçti. Alyamaç ailesi, davayı İstinaf Mahkemesi’ne götürdü.

TAŞ AİLESİ EKTİ

Taş ailesi, İstinaf Mahkemesi’nin kararı çıkmadan, yerel mahkemenin kararı ile tapusunu aldığı 369 dönümlük araziye buğday ekti. Ekimin ardından iki aile arasındaki husumet alevlendi. İddialara göre, ekimden sonra buğdaylara zehirli ilaç atıldı, ancak olayın faili tespit edilemedi.

KANAAT ÖNDERLERİ DEVREYE GİRDİ

Husumetin büyümesi üzerine ilçe kaymakamı ve kanaat önderleri devreye girerek, iki aileyi barıştırmak istedi ancak başarılı olunamadı.

Amida Haber’den Gönül Morkoç’a konuşan Bismil Kanaat Önderleri Derneği Başkanı Nufer Şen, iki aile arasında uzlaşı sağlamak için defalarca görüştüklerini ancak, başarılı olamadıklarını söyledi.

4 ÖNERİ SUNULDU

Alyamaç ve Taş ailesine husumetin son bulması için 4 öneri sunduklarını belirten Şen, “Her iki aile ile de 6-7 kez görüştük. Araziyi ikiye bölelim dedik, kabul etmediler. Araziyi birine kiraya verelim dedik, kabul etmediler. Bu yıl hiç kimse ekmesin, hayvanlarınıza otlak olsun dedik kabul etmediler. Yıllardır, Alyamaçlar ekiyor bu yıl Taş ailesi eksin, dedik. Maalesef bu önerimiz de dahil, hiçbir önerimiz kabul görmedi.”

TAZİYE KURULMADI

İki aile de ölen yakınları için henüz taziye kurmadı. Taziye için gelen misafirler ise evlerde karşılanıyor. Kürt geleneklerine göre taziye kurmamak, “intikam” anlamına geldiği için, tedirginlik sürüyor. Bismil Kanaat Önderleri Derneği Başkanı Nufer Şen, ailelerin taziye kurması için girişimlerinin sürdüğünü belirterek, “Bu sorunun artık bitmesini barışla sonuçlanmasını istiyoruz. İnsanlar ölmesin, barışmalarını istiyoruz. Ölenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz” dedi.

KÖYDE ÜST DÜZEY ÖNLEM

Kavganın yaşandığı Serçeler ve Sarıhuseyin köylerinde kolluk kuvvetleri üst düzey güvenlik önlemi aldı. Köylere giriş ve çıkışlarda üst ve araç araması yapılıyor. Köyün içinde ve çevresinde jandarma ekipleri konumlandırıldı.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Diyarbakır diken üstünde: Bismil’de taziye kurulmadı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. Avatar

    Her iki ailede kavga aramış bir Diyarbakırlı olarak üzüldüm inşallah iki tarafta barışır yoksa aralarında çok insan ölür

    Cevapla
  2. Avatar
    17 Haziran 2023, 22:47

    İki tarafın da bir an önce akli selim bir şekilde davranmalarını Yüce Allah’ tan diliyorum.
    Allah her iki tarafın da yardımcısı olsun.

    Cevapla
  3. Avatar
    18 Haziran 2023, 14:51

    Cevapla