Dr. Ahmet Koç: Covid-19 hala aramızda gerekli tedbirler alınmalı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Covid-19 salgını üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen etkisini hala sürdürüyor. Konuyla ilgili konuşan Dr. Ahmet Koç, aşıların tamamlanmaması ve gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda bir önceki pandemi dönemine geri dönülebileceğinin altını çizdi.

 Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen yeterli tedbirlerin alınamamasından bulaş süreci devam ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından25 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasındaki Covid-19 tablosunu yayımladı. Tabloda 406 bin 322 kişide Covid-19 vakası tespit edildi. 337 kişi hayatını kaybederken, 387 bin 653 kişinin de karantina ve tedavisi sona erdi. Tablodaki diğer verilere göre koronavirüs toplam vaka sayısı 16 milyon 295 bin 817 oldu. Vefat sayısı ise 99 bin 678’e ulaştı.

‘Türkiye’de Covid vakaları artıyor’

Salgının geçmiş dönemlerdeki kadar etkili olmasa da gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Van-Hakkari Tabipler Odası Başkanı Operatör Dr. Ahmet Koç, Türkiye ve Van genelinde covid-19 salgının gittikçe arttığını söyledi. Koç, bölgede hastalığın artmasında rol oynayan en önemli etkenlerin taziyeler, düğünlerin çok fazla olması, toplu taşıma araçlarında hiçbir önlemin alınmaması, aşıların tam yapılmaması olduğunu ifade etti. Koç, salgının son günlerde insanlarda etkisinin yüzde kaç olduğunun bilgisini ise şu şekilde sıraladı: “Kas ağrısı yüzde 25, yorgunluk halsizlik yüzde 27, hapşırma yüzde 32, ses kısılması yüzde 35, balgamlı öksürme yüzde 37, baş ağrısı yüzde 49, boğaz ağrısı ise yüzde 58 şeklinde seyrediyor.”

‘İnsanlar bilime riayet etmeli’

Aşı karşıtlarına tepki gösteren Koç, yurttaşların aşı karşıtı propagandaları ile aşılarını tamamlamadığını belirtti. Bilimsel olarak binlerce yıldır aşıların hastalıkların önlenmesinde çok önemli rolleri olduğuna değinen Koç, “Eskiden çocuk felci aşıları, çiçek hastalığı gibi ülkemizde aşılar sayesinde sıfıra düştüğünü biliyoruz. O nedenle bu aşı karşıtlarının da bu durumdan vazgeçilmesi gerekiyor.  Vatandaşlarımızın bilime inanmaları ve bu konuda bilim insanlarına riayet etmelerini istiyoruz. Bir önceki pandemi döneminde hastanelerde yoğunluğun yaşanmamasından dolayı yurttaşlar covid hastalığının tamamen ortadan kalktığını düşünüyor ancak durum hiç de öyle değil” diye uyardı.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dr. Ahmet Koç: Covid-19 hala aramızda gerekli tedbirler alınmalı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir