Eğitim-Sen Hakkari: Anadilde eğitim mücadelemiz sürecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eğitim-Sen Hakkari Şubesi, 2022-23 eğitim öğretim sezonu ile ilgili yapılan açıklamada, “Demokratik, bilimsel, laik, kamusal, parasız, nitelikli ve anadilinde eğitim mücadelemize her şartta ve her koşulda devam edeceğiz” denildi.

Eğitim-Sen Hakkari Şubesi 2022-23 Eğitim-Öğretim yeni döneminin başlamasına ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Yayımlanan açıklamada, eğitim sisteminin uzun süredir ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğu kaydedildi. Eğitim politikalarının eleştirildiği açıklamada, eğitimde yaşanan ve yapısal hale gelen sorunların her ne kadar görmezden gelinmeye çalışılsa da eğitim sorununun, ekonomide yaşanan gelişmelerin ardından halkın en önemli ve öncelikli gündemini oluşturduğu kaydedildi.

‘Çocuklar eğitim hakkından eşit yararlanamamakta’

Çocukların eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamadığına dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Çocuk yaşta evlenmenin önüne geçen adımlar atılmamaktadır. Yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere kız çocukları ve kırsal kesimde yaşayan çocuklar açısından eğitime erişim konusunda ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bölgesel, cinsel, sınıfsal vb. eşitsizlikler, anadilinde eğitim gibi en temel sorunlar iktidarın çözmek bir yana daha da derinleştirdiği sorunlar olarak varlığını sürdürmektedir. Eğitim sistemi toplumsal cinsiyet eşitliğinden oldukça uzakta ve giderek dinsel içerik kazanan egemen ideolojinin yoğun baskısı ve denetimi altındadır.”

‘Anadilde eğitim hakkı ısrarla yok sayılmaktadır’

Açıklamada, eğitim sisteminde ve toplumsal yaşamda benimsenen tekçi anlayışın, farklı inanç, kimlik ve mezhepleri yok saymayı, onları ve taleplerini görmezden gelmeyi ısrarla sürdüğüne vurgu yapıldı. Türkiye’nin anadilinde eğitim konusundaki olumsuz sicilini ısrarla sürdürdüğüne vurgu yapılan açıklamada, “Eğitime erişimde, kız çocukları, mülteci çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, engelli çocuklar ve geçici koruma altındaki çocukların dezavantajlarını ortadan kaldıracak adımlar atılmamıştır. Siyasi iktidar, yıllardır kamu istihdamında liyakat yerine, siyasal-ideolojik yakınlık, sadakat ve yandaşlık ilişkilerine göre istihdam uygulamalarını benimsemiş, ülke tarihinde en yoğun siyasal kadrolaşma geçtiğimiz 19 yıl içinde yaşanmıştır” denildi.

‘Anadilde eğitimin seçmeli olarak verilmesi samimiyetsizliktir’

Mülakat sınavı ile sözleşmeli öğretmen alımında yaşanan haksızlıklar ve adaletsizliklerin devam ettiğine değinil açıklamada, “Geçtiğimiz yıllarda sözleşmeli öğretmenlik mülakat sınavında sorulan sorular üzerinden ortaya atılan iddialar, mülakat uygulamasının siyasi kadrolaşma amacıyla nasıl kullanıldığını açıkça göstermiştir. Eğitimin tüm kademelerinde anadilinde eğitim vermek yerine hafta da iki saat kendisine bir lütufmuş gibi seçmeli ders olarak verilmek istenmesi samimiyetten uzak olunduğunu göstermektedir” diye kaydedildi.

Okulların fiziki altyapı ve donanım eksikliklerinin sürmesi, kalabalık sınıflar sorunu, ikili öğretim, taşımalı eğitim, çocuk ve gençlerin dini cemaat ve vakıfların kreşlerine ve yurtlarına yönlendirilmesi, çocuklara yönelik taciz ve istismar vakalarının artması, mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik uygulamasının sürmesi, ataması yapılmayan öğretmenler sorunu, siyasal kadrolaşma, liyakatsizlik ve yukarıda saydığımız çok sayıda sorun, eğitim sisteminin belli başlı sorunları olarak ortada durmaktadır.

Açıklamada son olarak şunlar kaydedildi: “Eğitim Sen olarak 2022-2023 eğitim-öğretim yılı başında şunu bir kez daha söylüyoruz. Demokratik, bilimsel, laik, kamusal, parasız, nitelikli ve anadilinde eğitim mücadelemize her şartta ve her koşulda devam edeceğiz.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Eğitim-Sen Hakkari: Anadilde eğitim mücadelemiz sürecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir