Ekonomi krizin yaşandığı Derecik ve Şemdinli’nin gözü sınır kapısının açılmasında

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hakkari’nin Şemdinli (Şemzinan) ve Derecik (Rubarok) ilçelerinde, halk Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki sınır kapısının açılmasını istiyor.

Kürdistan Bölgesi’nin sınırında yer alan Derecik’te ilk olarak 2019’da gündeme gelen sınır kapısının açılması muammaya döndü. Rûdaw’a konuşan Şemdinli Belediye Başkanı Tahir Saklı, kapının açılması durumunda ekonomik açıdan büyük fayda görüleceğini kaydederek şöyle şu ifadeleri kullandı:

“Derecik sınır kapısının açılması yıllardır gündemde. Kapının açılmasının büyük bir gereklilik olduğunu söylüyoruz.

Irak tarafının da gerekli hazırlıkları yapmasını ve kapının açılmasını istiyoruz, çünkü bu kapı açılırsa hem sınırın diğer tarafı hem de Hakkari bölgesi ekonomik açıdan büyük fayda görecektir.”

“Sınır kapısının açılmamasının sebebi Kürdistan Bölgesi”

Derecik Belediye Başkanı Ekrem Çetinkaya da sınır kapısının ekonomik faydasının yanı sıra iki tarafta bulunan halkın gidip gelmesine dikkat çekti. Her iki ilçenin de sakinlerinin akrabaları Kürdistan Bölgesi’nde yaşıyor. Rûdaw’a konu hakkında bilgi veren Çetinkaya şu değerlendirmelerde bulundu: “Sınır kapısının açılmamasının sebebi Kürdistan Bölgesi, devletimiz açısından bir sorun yok. Her şey hazır, kapı Umurlu (Gırane) köyünde açılacak, sınırın diğer tarafında Zed köyü bulunuyor.

Kapının açılmasını istiyoruz, halkımız çok büyük sıkıntı içinde, 20-40 bin akrabamız sınırın diğer tarafında. Mecburen Çukurca’da bulunan Üzümlü Sınır Kapısı (Deştan) tarafına gidiyoruz ki orası çok uzak.

Türkiye tüm hazırlıklarını bitirdi, Kürdistan’dan Başkan Barzani’den bu meseleyi çözmesini ve yakın zamanda kapının açılmasını sağlamasını istiyoruz.”

Derecik’i Kürdistan Bölgesi’nin Mergesor ilçesine bağlayacak sınır kapısının açılmasıyla beraber Şemdinli ve Derecik’te yüksek orandaki işsizliğin de azalması bekleniyor.

“Sadece seçim dönemlerinde kapıdan bahsediyorlar”

Kürdistan Bölgesi sakinlerinden Ali Hıdır, sitem ederek şöyle konuştu:

“Şayet Derecik’ten giriş yaparsak yol sadece bir saat sürer. Fakat Üzümlü’den gidersek yaklaşık 12-13 saat sürer, özellikle kış aylarında Hakkari ve Çukurca yollarında durum daha da kötü oluyor ve yolculuk süresi daha da uzuyor. Açılmasını istiyoruz ama sadece seçim dönemlerinde kapıdan bahsediyorlar, sadece oy verme dönemlerinde gündem oluyor.”

Derecikli Adem Sevin ise “Eğer konu ciddiye alınır ve gerekli önem verilirse açılır, açılmasını da istiyoruz. Üzümlü’ye gidiyoruz ya da İran yolunu kullanıyoruz ve masraf çok fazla artıyor. Ama kapı açılırsa çok büyük bir kolaylık olacak” ifadelerini kullandı.

Derecik Belediye Meclis Üyesi Reşit Kaya da “Bu kapı açılırsa her şey çok gelişir, işsiz gençlerimiz kapıda çalışır ve Kürdistan Bölgesi’ne gidip gelir. Akrabalarımız orada, gidip gelemiyoruz” dedi.

Türkiye’de ilk olarak Temmuz 2019’da Derecik’te sınır kapısının açılacağı gündeme gelmişti.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ekonomi krizin yaşandığı Derecik ve Şemdinli’nin gözü sınır kapısının açılmasında

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir