Ercişli kadınlar 8 Mart mitingine hazırlanıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın Erciş İlçesi’nde 4 Mart’ta yapılacak 8 Mart Kadınlar Günü mitingine katılım çağrısı yapıldı.

Van’ın Erciş ilçesinde 4 Martta kutlanılacak. MKM (Mezopotamya Kültür Merkezi) sanatçıları yanı sıra sürpriz isimlerin katılacağı belirtilen etkinlik öncesi çağrıda bulunan kadınlar, “Newrozun ısınma halaylarını 8 martta çekeceğiz” çağrısıyla yurttaşları etkinliğe davet etti. Çelebibağı Mahallesinde bulunan Sultan Düğün Salonunda yapılacak etkinlik, 4 Mart sabahı saat 11.00’da başlayacak. Program için bütün yasal izinlerin alındığını ifade eden HDP Erciş İlçe Eşbaşkanı Fatma Serhatlı, ataerkil zihniyetin baskı asimile ve sindirme politikalarına karşı bütün kadınları zılgıtlarıyla alanlara çağırdı. Ercişli Hicran Kandemir ve ARSİSA Dil ve Kültür Araştırma Derneği Eşbaşkanı Leyla Varlı Kurt ise, her kadının tilili ve zılgıtlarıyla özgür kadın mücadelesine destek olmaya çağırdı.

‘Zılgıtlarımızı işkal altında olan bütün kadınlara duyurmalıyız’

Gerçekleştirecekleri etkinlik için gerekli yasal izinleri aldıklarını dile getiren Fatma Serhatlı, 4 Mart’ta yapacakları etkinliğin gerekli olan bütün hazırlıklarının yapıldığını aktardı. Serhatlı, sürpriz sanatçı ve isimlerin etkinlikte yer alacağını belirterek şu ifadelere yer verdi. “Ataerkil zihniyetin yarattığı iktidar savaşlarının en büyük mağdurları kadınlar olmuştur. Bu nedenle çağrımızdır ki; asimile ve sindirme politikalarına karşı bütün kadınlar yöresel kıyafetleri ve renkleriyle 8 Mart alanlarına katılmalıdır. Zılgıtlarımızı işkal altına olan Ukrayda’daki kadınlara duyurmalı  ve onlara moral olmalıdır. 8 Mart yer yüzünde ezilen ve ataerkil zihniyetine karşı mücadele eden bütün kadınların ortak tililisi ile renklenmelidir”

Ercişli kadınlar 8 Mart mitingine hazırlanıyor - Fatma Serhatli
Fatma Serhatlı

‘Bir günlüğüne köle olmayalım’

Türkiye hapishanelerinin bugün özgür kadınlarla dolduğunu dile getiren Hicran Kandemir, kadınları duvarlar ardına hapseden eril iktidarlara karşı 8 Martta güçlü bir çağrı yapılması gerektiğini söyledi. Kandemir, “Bu gün artık bıçağın kemiğe dayandığı gündür. Katledilen kadın, dili asimile edilen kadın, yoksulluklarda ve savaşlara ezilenler kadın. Yine özgür düşüncelerinden dolayı hapsedilen kadın. Kısa bir tarihle örnek verecek olursak, Ukrayna’ya yönelik başlatılan işgal sonrası sosyal medyada erkeklerin kadınlara yönelik paylaştığı çirkef paylaşımlar içinde bulunduğumuz durumu açık bir şekilde kanıtlıyor. Ben Ercişli bir kadın olarak bütün Ercişlilere sesleniyorum; erkeğin dayattığı köleci baskının oluşturduğu kabuğu kırın artık. Bir günlüğüne köle olmadığımızı kanıtlamalı ve 8 Mart alanlarını doldurmalıyız”

Ercişli kadınlar 8 Mart mitingine hazırlanıyor - Hicran Kandemir
Hicran Kandemir

 ‘Anadil üzerindeki asimile kadına yönelik şiddetin sistematik halidir’

İnsanın dilini, terbiyesini ve gelişim biçimini kadından öğrendiğini ifade eden ARSİSA Eşbaşkanı Leyla Varlı Kurt, bu anlamda ana dil üzerinde olan asimilenin kadına yönelik şiddetin sistematik bir biçimi olduğuna dikkat çekti. Kurt, söz konusu bir kimlikse o kimliğin asıl sahibinin anne olduğunu söyledi. Varlı, sözlerinin devamına şu ifadeleri ekledi: Annesinden Kürtçe konuşmayı öğrenen bir çocuk okula gitmesiyle birlikte anadilini unutuyor ve başka bir dil konuşmaya başlıyor. Ben bunu bir şiddet biçimi olarak değerlendiriyorum. Bu annenin duygularına kadının kimliğine ve emeğine açık saldırıdır. Bu sistematik bir şiddet biçimidir, bu nedenle kadınlara ve annelere çağrımdır, 8 Mart alanlarını doldurmamız ana dilimize ve kimliğimize sahip çıktığımız anlamındadır. Ana dilimizde zılgıtları, şarkıları ve halayları çekmek için Ercişli kadınları 4 Mart’ta yapılacak etkinliğe çağırıyorum” dedi.

Ercişli kadınlar 8 Mart mitingine hazırlanıyor - Leyla Varli Kurt 1 1
Leyla Varli

(iy/sg/

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ercişli kadınlar 8 Mart mitingine hazırlanıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir