Eski HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında beraat kararı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DTK‘nin tutuklu Eşbaşkanı Leyla Güven, sokağa çıkma yasağında katledilen Taybet İnan’ın anmasında yaptığı konuşmalar nedeniyle yargılandığı davada beraat etti. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında, Şırnak’ın Silopi ilçesinde 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasakları sürecinde katledilen ve cenazesi 7 gün boyunca sokakta bekletilen Taybet İnan için 2020 yılında yapılan anmada yaptığı konuşma gerekçesiyle açılan davanın 2’nci duruşması Silopi Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Hakkında farklı tarihlerde verilen cezalar nedeniyle tutuklu bulunan Güven, “Halkı Kin ve düşmanlığa sevk etmek” suçlamasıyla yargılandığı davanın 2’nci duruşmasına tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Avukatı da duruşmada hazır bulundu. 

Güven’in savunması

Duruşma kimlik tespitiyle başladı. Ardından Güven savunma yaptı. Güven, İnan’ın anmasında söylediklerinden pişman olmadığını belirterek, “Taybet ana için söylediklerimi şu anda tüm kamuoyu İsrail için kullanıyor. Sivil insanlar çatışmalarda hayatını kaybediyor bu duruma insani olarak tepki vermek gerekir. Bu tepkiyi suça konu etmek doğru değil. Ben söylediklerim için hiçbiri zaman pişman değilim. Çünkü hiçbiri suç değil. Taybet ana 7 gün sokakta yaralı halde bırakıldı. Ben tüm anmalarına katıldım. Gücüm imkanım elverse yine gider anarım” diyerek, suçlamaları kabul etmedi. 

‘Talebimiz sivil ölümler son bulsun’

“Bu duruma sebebiyet veren devleti, hükümeti tabi ki eleştireceğiz” diyen Güven insan haklarını savundukları için siyasetçiler hakkında davalar açıldığına değindi. Güven savunmasına şöyle devam etti: “30 yıldan fazla bana hapis cezası verilmiş. Tamamı siyasi faaliyetler nedeniyle. Ben bu dosyada hiçbir şekilde mağduriyet olarak dile getirmiyorum. Sözlerim hükümeti ve devletin hoşuna gitmeyebilir bu doğaldır. Ben nasıl onların görüşlerine saygı duyuyorsam onların da benim sözlerime saygı duyması gerekir. Ancak her açıklamada bize davalar açılıyor. Benim hiçbir şekilde ceza alma gibi bir korkum çekincem yok. Bu mücadeleye yaklaşık 30 yıldan fazladır sürdürüyorum. Hayatım boyunca tek talebim oldu, bu çatışmaların son bulması, barışın sağlanması. Sivil ölümlerin son bulması” diyerek suçlamaya konu yapılan anmanın da bu talepler çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi. 

Güven’in savunmasının ardından avukatı İHD Şırnak Şube Eşbaşkanı Haşim Toğurlu da savunma yaparak Güven’in beraatini istedi. 

Beraat kararı 

Yapılan savunmalar ardından savcı mütalaa verdi. Verilen mütalaada Güven’in beraatini istedi. Mahkeme heyeti de suç unsuru oluşmadığından beraat kararı verdi.

Serhat News

Tepki Ver | _a_rm_1
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
Eski HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında beraat kararı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir