Freedom House’un ‘İnternette özgürlük’ raporu: Türkiye’de gerileme sürüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House’un her yıl düzenli olarak yayımladığı “İnternette Özgürlükler Raporu”na göre, Türkiye açısından dört yıldır gözlemlenen gerileme devam ediyor.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House “İnternette Özgürlükler Raporu”nu yayımladı. İnternette Özgürlükler 2023 Raporunda Türkiye’nin internet özgürlükleri alanında şimdiye kadarki “en kötü yılını” geride bıraktığı belirtiliyor. Rapora göre bu yıl dünya çapında 20 ülkede internet özgürlüğü alanında genişleme gözlemlenirken, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 29 ülkede ise gerileme tespit edildi.

Türkiye 15 puanlık düşüşle en fazla düşüş yaşayan ülkeler arasında yer aldı. Raporda, bu yıl yürürlüğe giren Dezenformasyon Yasasının özgürlüklerin kısıtlanmasında etkili olduğu belirtiliyor.

Raporda Kürt gazeteciler ve haber sitelerine yönelik kısıtlamala da değinildi. Bu konuda raporda yer alan ifadeler özetle şöyle:

“Engellenen web siteleri arasında Türkiye’nin askeri operasyonları, Kürtçe haberler ve hükümete yönelik eleştiriler hakkında içerik yayınlayan siteler yer alıyor. Engellenen bazı dijital haber kaynakları, ana akım medyanın büyük ölçüde görmezden geldiği hikayeleri aktardığı için “terör propagandası yapmakla” suçlanıyor.

Şubat 2023’te çoğunluğu Kürt medya kuruluşları ve edebiyat yayıncılarına ait olan 340 URL ve web sitesine yönelik engelleme kararı çıkarıldı.

Devlet destekli medya ve hükümetin sosyal medya içeriğini manipüle etmesi, çevrimiçi bilgi ortamını olumsuz etkiledi. Özellikle, Kürtlerin çoğunlukta olduğu güneydoğuya ilişkin medya yayınları ağırlıklı olarak hükümet tarafından kontrol ediliyor.

Önde gelen yerli ve yabancı haber sitelerine uygulanan sansürün yanı sıra hükümetin muhabirlerin haberleri üzerindeki etkisi, özellikle Kürtlerin çoğunlukta olduğu güneydoğuda bilgi toplamayı daha da zorlaştırıyor.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Freedom House’un ‘İnternette özgürlük’ raporu: Türkiye’de gerileme sürüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir