Gevaş’ta koruyucu tedbir alınmadan yıkılan yurt Meclis’e soruldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP’li Muazzez Orhan, Van depremi ardından Gevaş ilçesinde hasar gören yurt binasına dönük koruyucu tedbir alınmamasını Milli Eğitim Bakanı’na sordu.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Van’ın Gevaş ilçesinde 2007 yılında inşa edilen yurt binasının 2011 depreminde aldığı hasar sonrası koruyucu tedbir alınmamasını Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e sordu. Türkiye’de kamu kaynaklarının israfının önlenmediğine dair çok yaygın bir anlayışın mevcut olduğunu kaydeden Orhan, “Mevcut siyasal kültür, kamu mallarına bakış açısı, yolsuzlukların soruşturulmadığına yönelik algılar, israf kültürünü besleyen bir tutumu açığa çıkarmaktadır. Van ilimizin Gevaş ilçesinde yaşanan bir durum israf, yolsuzluk ve denetimsizliğin bir örneğini daha göstermiştir” dedi.

Van gölü sahiline 100 metre mesafede bulunan Halime Hatun Mezarlığı ve Halime Hatun kümbetinin hemen dibine 4 katlı bir yurt binasının 2007 yılında inşa edildiğine dikkat çeken Orhan, ancak 2007 yılında inşa edilen yurt binasının 2011 yılı depreminde hasarlı duruma geldiği ve kullanılamadığını belirtti.

Orhan, yıllarca boş kalan binanın 2022 yılı Aralık ayında, tarihi mezarlık için herhangi bir koruyucu tedbir alınmadan yıktırıldığını söyledi. Orhan, “İnşaat molozlarının ve hurdalarının tarihi mezarlığın dibinde yığınlar oluşturduğu bu yıkım işinin ihalesinin bedeli ne olduğu, demir hurda ve diğer molozların nereye ve nasıl taşınacağı ve tarihi dokuya ne kadar zarar verildiği gibi konular ise kamuoyunun bilgisine sunulmamıştır. Bu kadar plansızlık ve koordinasyonsuzluğun olması başlı başına bir idari soruşturma konusu olmalıdır. Yine ortaya çıkan moloz ve enkazın, tarihi-kültürel yapıya ve çevreye zarar vermeden ortadan kaldırılması için alanında uzman ekiplerle özenli bir çalışma gerektirdiği bilinmelidir” dedi.

Orhan tüm bunlar kapsamında Milli Eğitim Bakanı’nın cevaplaması üzere şu soruları yöneltti:

“ Van’ın Gevaş İlçesi’nde Tarihi Halime Hatun Mezarlığı ve Kümbeti’nin yanına 4 katlı yurt yapılmasında ve yıkılmasında sorumluluğu bulunan bakanlığınız personeli hakkında yürütülen bir soruşturma mevcut mudur?

* 4 katlı yurt inşaatının yapımı, yıkımı ve molozlarının taşınması için harcanan kamu kaynağı miktarı ne kadardır? Bu kamu kaynağı israfından kimler sorumludur? Bu zarar sorumlu kamu personeline rücu edilmiş midir?

* Söz konusu yurt enkazının Van Gölü sahiline taşındığına/taşınacağına ilişkin iddialar hakkında bakanlığınızın başlattığı bir soruşturma mevcut mudur? Moloz ve enkazın Van Gölü sahiline dökülmemesi amacıyla hangi tedbirleri alacaksınız?

* Söz konusu yurt yapıldığı, kullanılamadığı ve yenisi yapılmadığı için yurtsuz kalan öğrenci sayısı kaçtır? Öğrenciler için yeni yurt ve barınma imkanı sağlanmış mıdır?”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gevaş’ta koruyucu tedbir alınmadan yıkılan yurt Meclis’e soruldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir