Gewdan’lardan, AKP ziyaretlerine tepki!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ertoşi aşiretine mensup Gewdan Ailesi, Hakkari’de yaşayan kanaat önderlerinin uzun süredir sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla sözde bir temsiliyet yarattığını ve seçim döneminde AKP ile daha sıkı ilişkiler kurmalarından rahatsız olduklarını belirten yazılı bir açıklama yaptı.

Ertoşi aşiretine mensup Gewdan Ailesi, Hakkari’de “sözde” kanaat önderlerinin türediğini ve bunlar tarafıından toplumda huzursuzluk yaratıldığını belirterek yaptığı yazılı açıklamayla bu duruma tepki gösterdi.

Sosyal medya paylaşımları ile görünür olmaya çalışan kanaat önderlerinin seçim döneminin başlamasıyla Hakkari’de AK Parti’nin seçim bürolarını ziyaret etmesinin ve bu ziyaretlerin Hakkari’li ailelerin tamamını kapsayan ziyaretler olarak gösterilmesinden rahatsız olduklarını dile getiren aile üyeleri, böylesi bir durumun ailenin genel fikir ve görüşlerini yansıtmadığını belirtti

Ertoşi koluna mensup Gewdan Ailesinin tarafından yapılan, “Gewdan Ailesinden Hakkari’de ki Sözde Kanaat önderlerinin tümüne tepki açıklaması” başlıklı açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Kürtlerde sosyal ve siyasal geleneğin bir biçimi olan aşiret kavramı; feodal anlayışları reddeden, kültürel ve toplumsal bir dayanışma ağıdır. Fakat son zamanlarda özelikle prodüksiyonların desteği ile sosyal medya üzerinden sözde kanaat önderlerinin türemesi, muktedirlerin değirmenine su taşıyan bu kişilerin geleneksel yapıların nüfuzunu kullanmaya çalışması, gelenek, görenek ve kültürel değerler üzerinden toplumsal huzursuzluk ve temsiliyet yaratmaya çalışmaları kabul edilir bir durum değildir. Farklı tarihlerde, farklı farklı ailelerin zoraki bir şekilde AKP seçim bürosunu ziyaret etmeleri Hakkarideki ailelerin tamamını kapsamamaktadır. 10.02.2024 tarihinde seçim bürosunu ziyaret eden ailelerden bir tanesi de kendilerini sözde kanaat önderi olarak tanıtan Gewdan ailesine mensup bir kaç kişidir. Bu aileyi sözde temsil etiklerini beyan eden bir kaç kişinin AKP Belediye Başkan Adayını tebrik ziyaretleri, Gewdan ailesinin de tamamını ve pratiğini bağlamamaktadır. Bu ziyareti gerçekleştiren farklı aşiret kervanlarının Hakkarideki aileleri temsil etmediğini, bizlerin de hiç kimsenin temsiliyetini üstlenmediğini ancak bu etik dışı, riyakar siyaseti reddettiğimizi belirtmek istiyoruz. Kendi özleri için birleşip güç olamayan sözde kanaat önderleri, başka kimselerin muhafızları olmaya devam etmektedir. Halk olarak; toplumsal kırgınlık yaratan, kendi var oluşlarına sırtını dönen, bireysel, menfi çıkarları uğruna bir toplumu kullanmaya çalışan, muktedirlerin zehirli çeşmesinden su içmeyi kendilerine görev edinmiş ve bu toplum üzerinden nüfuz oluşturmaya çalışan hiçbir ailenin,
sözde ağanın,kanaat önderinin ve türevlerinin pratiğini etik bulmamakla birlikte, desteklemediğimizi, reddettiğimizi buradan beyan ediyoruz. Bireylerin ve küçük grupların taraftarlığı, Kürt halkının yüreğinde taht edinmiş koca bir halkı bağlamamaktadır. Bu noktada sözde ağa, rûsîpi, kanaat önderlerinin kendi bireysel çıkarları için de kimliksizleştirmeye çalıştıkları bir toplumun verdiği mücadele; belleğin, unutuluşa karşı koyma halidir. Dolayısıyla, İncecik bir sırat üstünde yürüyen bu dünyada tarihsel hafızamızı da diri tutarak; hiçbir (sözde) kanaat önderinin sözde ağa ve rûsîpinin temsiliyetine tabii olmadığımızı, bu oluşların beraberinde getirdiği talana, zulme, haksızlığa, adaletsizliğe ve inkara hiçbir zaman taraf olmadığımızı ve olmayacağımızı net bir şekilde ifade etmekteyiz.”

Serhat News

Tepki Ver | sinirli4
1
mutlu
Mutlu
2
_zg_n
Üzgün
4
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gewdan’lardan, AKP ziyaretlerine tepki!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar

    Yüz karaları olarak tarihe geçiş

    Cevapla