Güneş tutulması Türkiye’nin her yerinde görülecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın birçok yerinden görülebilecek olan yılın ikinci güneş tutulması Türkiye’nin her yerinden görülecek. 

Güneş tutulması ayın dünyayla güneş arasına girmesi ve güneşten gelen ışığın bloke etmesiyle gerçekleşiyor. Bugün gerçekleşecek tutulma yılın ikinci ve yarı parçalı tutulma özelliği taşıyor. Güneş tutulması doğuda olan yerlerde daha fazla izlenebilecek. Güneş tutulması bugün saat 12.55 ile 13.05 sıralarında ilk önce Süleymaniye’de gözlemlenecek. Güneş tutulmasının en iyi görüneceği en doğudaki Süleymaniye kentinde güneşin kapanması yüzde 50 düzeyinde gözlemlenebilecek. 

Parçalı tutulma, Afrika, Asya, Avrupa ve Birleşik Krallık’ta Guernsey’de kuzey yarımkürede görülebilecek ve en uç noktasında kuzey kutbu ve Rusya’da olacak.

Türkiye’den de izlenebilecek

Türkiye‘de ise tutulma saati ile 12.40-15.05 arasında yaşanacak ve bu tutulmanın maksimum evresi saat 13.50’de gerçekleşecek. Tutulmanın maksimum evresinde güneşin yaklaşık yüzde 50’si ay tarafından örtülecek. TÜBİTAK verilerine göre; en yüksek tutulma oranı Doğuya gittikçe artacak.

En iyi Rusya’dan izlenebilecek

25 Ekim’de merkezi tutulma noktası, güneşin yüzde 82’sinin tutulacağı kuzey kutbunun üzerinden geçecek. Rusya’dan güneşin yüzde 80’e kadarı tutulacak, bu oran Çin’de yüzde 70’e, Norveç’te yüzde 63’e ve Finlandiya’da yüzde 62’ye düşüyor.

Bu yılın ilk güneş tutulması 11 Ağustos tarihinde gerçekleşmişti.

Uzmanlar uyarıyor

Uzmanlar tutulmayı izlemek için özel güneş gözlükleri, filtreler veya teleskoplar kullanılmasını öneriyor. Ayrıca güneş tutulması sırasında araba kullanılması halinde farların açık olması hamile kadınların bu saatte uyanık kalmaları belirtiliyor. Ayrıca gözlük takmadan gökyüzüne ve güneşe bakmayın, bu görüşünüzü kaybetmenize neden olabilir. Özel gözlüğünüz yoksa, kameranız ve cep telefonunuzla tutulma videosunu çekmekten kaçının. Çocukları evde ve tutulmayı izlemekten uzak tutun.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Güneş tutulması Türkiye’nin her yerinde görülecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    10 Kasım 2023, 11:53

    […] dağlık alanlarda TKDK desteğiyle kurulan güneş panellerinden elde edilen enerji elektrik dağıtım şirketine […]

    Cevapla