Hazine yardımı arttı: Hangi partiye ne kadar verileceği netleşti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024’te yapılacak yerel seçim nedeniyle 5 siyasi partiye yönelik hazine yardımı iki kat artacak. AKP toplamda 2 milyar 658 milyon lira, CHP 1 milyar 892 milyon lira, MHP 752 milyon lira, İYİ Parti 722 milyon lira ve Yeşil Sol Parti ise 658 milyon lira hazineden yardım alacak.

Bu yıl yerel seçim nedeniyle iki kat artacak olan hazine yardımından yüzde 7’lik barajı aşan 5 parti yararlanabilecek. 14 Mayıs’ta yapılan milletvekili seçimleri sonucunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yeni dönemde, 5 siyasi parti grup çatısı altında 15 partinin milletvekilleri yer aldı.

AKP, CHP, MHP, İYİ Parti ve Yeşil Sol Parti (yeni ismiyle Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi-HEDEP) yüzde 7 barajını aşarak hazine yardımı almaya hak kazandı. Ekonomi’nin haberine göre, seçimde barajı aşan partilerin oy oranlarına göre paylaştırılan Hazine yardımından en yüksek tutarı AK Parti alacak.

Ocak ayında AK Parti’ye 1 milyar 329 milyon lira, CHP’ye 946 milyon lira, MHP’ye 376 milyon lira, İYİ Parti’ye 361 milyon lira, Yeşil Sol Parti’ye ise 329 milyon lira hazine yardımı verilecek.

Yerel seçim nedeniyle 2’ye katlanacak

Kanun uyarınca, Hazine yardımı yerel seçimlerin olduğu yıllarda normal tutarın 2 katı, milletvekili seçimi yıllarında ise 3 katı olarak uygulanıyor.

Bu nedenle, Yüksek Seçim Kurulu’nun yerel seçim takvimini açıklamasının ardından 5 siyasi partiye 10 gün içinde ocak ayındaki tutar kadar ikinci bir yardım daha yapılacak.

Böylece AK Parti hazineden toplamda 2 milyar 658 milyon lira, CHP 1 milyar 892 milyon lira, MHP 752 milyon lira, İyi Parti 722 milyon lira, Yeşil Sol Parti (HDP) ise 658 milyon lira yardım alacak.

CHP’nin alacağı yardım etkilenmeyecek

Son seçimlerde CHP 169 milletvekili çıkardı ancak Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partisi kontenjanlarından seçilen 39 milletvekili seçim sonrasında CHP’den ayrıldı.

Saadet ve Gelecek Partisi ayrı grup kurdu. CHP’nin milletvekillerinin yaklaşık 4’te 1’ini seçimin hemen ardından kaybetmiş olması, alacağı hazine yardımını etkilemeyecek.

YRP kıl payı kaçırdı

Siyasi Partiler Kanunu’na göre, barajı aşamayan ancak yüzde 3’ün üzerinde oy alan siyasi partilere de en düşük hazine yardımı alan partiye yapılanla orantılı olarak yardım yapılıyor.

Yeniden Refah Partisi yüzde 2.80’de kaldığı için bu şekilde yapılacak hazine yardımını kıl payı farkla kaçırdı. YRP 0.20 puan daha oy alsaydı hazineden gelecek yıl toplam 209 milyon lira yardım alabilecekti.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hazine yardımı arttı: Hangi partiye ne kadar verileceği netleşti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir