HEDEP’in yeni kısaltılmış ismi: DEM Parti olarak belirlendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HEDEP Sözcüsü Ayşegül Doğan, parti isminin yeni kısalmasının “DEM Parti” olarak değiştirileceğini açıkladı. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Sözcüsü Ayşegül Doğan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Doğan, partisinin aldığı yeni kararlara dair önemli bilgiler paylaştı.  

‘Zorunlu nedenlerle ismimizi değiştirmiştik’

Doğan, zorunlu nedenlerle parti ismini değiştirdiklerini, partinin uzun isminin Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, kısaltılmış halini ise HEDEP olarak belirlediklerini söyledi. Daha sonraki süreçte Yargıtay’ın partilerinin kısa ismine itiraz ettiğini aktaran Doğan, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı partimizin kısa ismi olan HEDEP’e itiraz etti ve tüzüğümüzün bazı maddelerinde değişiklik yapılması gerektiğini bize 18 Kasım tarihinde tebliğ etti. Aslında gerekçeyi hatırlatmaya gerek yok ama tarihe not düşmek için tekrar etmekte fayda var. HEDEP ismi HADEP’i andırıyormuş ve hatta karıştırılabilirmiş.  Oysaki HADEP çoktan kapatılmış. Yani böyle bir parti yok” diye konuştu.

Türkiye’yi mahkum etti

Doğan, HADEP’in kapatılmasına dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ihlal kararı verdiğini ve bu konuda Türkiye’yi mahkum ettiğini de hatırlatarak, “Aslında nedeni apaçık ortada. Yerel seçimlere giderken; yeni bir yargısal çelme ile bizi karşı karşıya bırakmak için yapıldı. Yeni bir hukuksuzluk hamlesi” dedi.

‘Seçeneksiz değiliz’

Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fakat şöyle bir şey var. Biz çelmelere ve kumpaslara karşı seçeneksiz bir parti değiliz. 30 yılda onlarca yeni parti kurmak zorunda kaldık ve her defasında da başardık. Halkların gönüllerinde yer edinmeyi başardık. Mücadele tarihimizde iz bırakmayı başardık. Türkiye’nin demokrasi, özgürlük, adalet ve barış mücadelesine dönük tarihte öncülük etmeyi başardık. Dolayısıyla seçeneksiz değiliz. Seçeneklerimiz tükenmedi ve tükenmeyecek ama bunu bilmelerine rağmen böyle bir hukuksal, yargısal çelmeyle bizleri uğraştırmak istediler. Yine başaramayacaklar. Onlar bu yolları seçtikçe biz de yeni isimler ve anlamlarla mücadelemize, hız kesmeden, üstelik çoğalarak devam edeceğiz.”

‘Harflerle uğraşıyorlar’

 “Tüzüğümüzde yalnızca Yargıtay’ın talep ettiği, itiraz ettiği değişiklikler yapıldı” diyen Doğan, tüzüklerinde başkaca bir değişikliğe gitmediklerini vurguladı. Doğan, “Bugünkü adıyla DEM Parti, açık ve geniş haliyle söylemek gerekiyorsa, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi. Partimizin özü ve mayası halklardır. Kurulduğu günden beri böyle. Anlaşılmamış olmalı ki harflerle uğraşmaya devam ediyorlar. Oysa bizim mayamız halklardır, harfler değil. Yine partimizin özü ve mayası; özgürlük, eşitlik, demokrasi, adalet ve barış mücadelesidir” dedi.  

‘DEM bu demdir’

Partilerinin kısa isminin DEM Parti olacağını kaydeden Doğan, “Köklü bir direniş geleneğinden, mücadele anlarından ve zamanın içinden süzülen yeni bir kısaltma isimle yani DEM Parti ile karşınızdayız. DEM, aynı zamanda nefes, söz, an ve zaman anlamlarıyla da bizi tarif ediyor. Yeni ismimiz yeni bir zamanın ruhunu, yeni bir başlangıç anını ve yeni bir sözün hayata geçişini ifade ediyor. DEM Parti ile varlığımızı her dem hissettirmeye devam edeceğiz. Zamanın zorluklarına karşılaştığımız engellere yargı kıskacına alınmaya yargısal çelme ve kumpaslara rağmen; duruşumuz kararlılığımız ve birlikteliğimiz sayesinde mücadelemiz daha da güçlenecek” şeklinde ifadeler kullandı.

‘Sayılı günler kaldı’

Kayyımları göndermeye sayılı günler kaldığının altını çizen Doğan, devamla şunları söyledi: “Yerel seçimler için şu ana kadar yaptığınız başvurular ile partimize gösterdiğiniz ilgi ve teveccühten dolayı çok teşekkür ederiz. Kayyımları göndermemize sayılı günler kaldı. Tüm Türkiye’de aday adaylık başvurularını bu ilgi ve teveccühü de gözeterek 20 Aralık tarihine kadar uzattığımızı bunu da genelge ile il, ilçe örgütlerimize ilettiğimizi buradan duyurmak isterim. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) olarak, Türkiye’nin kazanmasını isteyen herkesi nefes nefese verdiğimiz bu heyecanlı, kararlı, umutlu, onurlu ve cesur mücadelede beraber yol almaya davet ediyoruz. O yüzden haydi kadınlar, haydi gençler… Öncelikle sizler aday adaylığı başvuruları için birlikte kazanıp kayyımlara halk iradesinin ne olduğunun göstermek için il, ilçe örgütlerimize gidelim ve aday adaylığı başvurularımızı 20 Aralık’a kadar yapalım.”

 Doğan, aynı konuşmayı Kürtçe de yaptı.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
HEDEP’in yeni kısaltılmış ismi: DEM Parti olarak belirlendi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir