1. Haberler
  2. Güncel
  3. Hizan’da fiili yasak: Operasyonlar hız kesmeden sürüyor

Hizan’da fiili yasak: Operasyonlar hız kesmeden sürüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hizan’a bağlı birçok köyde askeri operasyon devam ederken, Yolbilen (Xûlepûr) köyüne yapılan baskında gözaltına alınan Ahmet Aktay ve Abdul Alim Aktay sevk edildikleri mahkemece tutuklandı.

Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı bağlı Hûzeran, Akûnis, Govan, Lanîlan, Xûlepûr, Kekulan, Sûreh, Pertawan, Kuran ve Mezra Pisyan köylerinde 2 Temmuz’da ilan edilen sokağa çıkma yasağından sonra başlatılan askeri operasyon devam ediyor. Yasak kararının 6 Temmuz’da sonlandırıldığı belirtilse de bölgede, köylülere dönük hak ihlalleri de sürüyor. 

10 Ağustos’ta Yolbilen (Xûlepûr )köyüne sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında aynı aileden 2 kişi gözaltına alındı. Aramada evdeki dijital materyallere el konulurken, “Örgüte yardım ve yataklık etmek” iddiasıyla gözaltına alınan Ahmet Aktay ve Abdul Alim Aktay, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Savcılıktaki ifadelerinin ardından Ahmet Aktay ve Abdul Alim Aktay, mahkemece aynı iddiayla tutuklandıktan sonra Bitlis Cezaevi’ne götürüldü. 

Ne olmuştu?

Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Hûzeran, Akûnis, Govan, Lanîlan, Xûlepûr, Kekulan, Sûreh, Pertawan, Kuran ve  Mezra Pisyan köylerinde, 2 Temmuz’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasak sonrası yüzlerce asker ve korucunun katılımıyla operasyon başlatıldı. Yasak kararı 6 Temmuz’da sonlandırıldı ancak operasyon devam etti. Operasyon devam ederken, Xûlepûr ve Kekulan köylerini de kapsayan geniş bir bölge bu kez 14 Temmuz’da “Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada, yasağın 28 Temmuz’a kadar devam edeceği belirtildi. Ancak bölge halen fiilli yasak altında. Operasyonun yoğunlaştığı Xûlepûr ve Kekulan köyleri kırsalı, günlerce yoğun bir şekilde havadan ve karadan bombalandı. Bu sırada köylere ve çevresine MOBESE kameraları ile fotokapanlar yerleştirildi. Operasyon bölgesinde kullanılan bombalardan kaynaklı yüzlerce ağaç küle dönerken, askerlerin beraberinde götürdükleri iş makineleriyle de doğaya büyük zarar verildi. (MA)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hizan’da fiili yasak: Operasyonlar hız kesmeden sürüyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir