İki sağ parti ‘eşbaşknalık’ sistemini kullanacağını açıkladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 2014’te hayata geçirdiği ve ‘demokratikleşme paketi’nde yer alan yine partiler için yasalaştırılan eşbaşkanlık sistemi, hedef haline getirilirken bugün ise iki sağ parti eşbaşkanlık sistemini uygulayacağını açıkladı.

Adalet Partisi Genel Başkanı Dr. Vecdet Öz ve Doğru Parti Genel Başkanı Rıfat Serdaroğlu, Adalet Partisi Genel Merkezi’nde bir araya gelerek partilerini tek çatı altında birleştirme kararı aldıklarını açıkladı. Yapılan açıklamada eşbaşkanlık sisteminin kullanılacağı kaydedildi.

İkilinin görüşmesinin ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, Adalet Partisi lideri Öz, “Doğru Parti ile Adalet Partisi’ni önümüzdeki süreç içerisinde tek çatı altında toplayıp tek bir parti olmayı ve merkez sağı birleştirecek ilk hamleyi yapmayı bugün kararlaştırmış bulunuyoruz” dedi.

Doğru Parti Genel Başkanı Serdaroğlu ise Türkiye’nin en ücra köyüne kadar giderek oylarını “geri alacaklarını” Türkiye’ye hizmet kervanını yeniden yürüteceklerini söyledi.

Serdaroğlu, “Sistemin nasıl yürüyeceğine komiteler karar verecek. Eşbaşkanlık sistemini ilk defa bir demokratik merkezde, merkez sağdaki bir parti için kullanacağız” şeklinde konuştu.

Birleşme sürecine ilişkin bilgi veren Serdaroğlu, genel başkanlar öncülüğünde oluşturulacak komitelerin, yeni partinin ismi, yeri ve teşkilat yapılanmasına ilişkin detayları belirlemesinin ardından sürecin kamuoyuyla paylaşılacağını aktardı.

2014’te Meclisten geçti

Partiler için yasalaştırılan eşbaşkanlık sistemi, siyasi partilerin tüzüklerinde yer almak ve 2’den fazla olmamak koşuluyla uygulanabileceği, “Demokratikleşme paketi” olarak bilinen Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı ile 2014’ün Mart ayında TBMM Genel Kurulu’nca kabul edildi. Sistem, ilk kez 2014 Yerel İdari Seçimleri’nde HDP’li belediyeler tarafından uygulandı. Referandum sürecinde de bizzat AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kapı aralanan eşbakanlık sisteminin neden şimdi hedef tahtasına konulduğu noktası ise kafalardaki soru işaretini korumaya devam ediyor.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İki sağ parti ‘eşbaşknalık’ sistemini kullanacağını açıkladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir