1. Haberler
  2. Güncel
  3. İMO Van Şubeden işverenlere çağrı

İMO Van Şubeden işverenlere çağrı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şubesi meslek ilkeleriyle ilgili yaptığı açıklamada işverenlerden etik kurallarına bağlı kalma çağrısında bulundu.

İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi 17. Dönem Yönetim Kurulu üyeleri meslektaşların yaşadıkları sorunlarla ilgili yazılı açıklamada bulundu. “İMO Van Şubeden işverenlere çağrı meslek itibarımız onurumuzdur” başlıklı açıklamada, “Ekonomik krizin derinden hissedildiği bugünlerde, inşaat mühendisleri zor şartlarda geçimlerini sağlamaya çalışmaktadır. Geçim sıkıntısı, Van başta olmak üzere bölgemizdeki birçok meslektaşımız için ortak bir sorun haline gelmiştir. Geçim sıkıntısını tetikleyen unsurları incelediğimizde, ekonomik krizin yanı sıra ne yazık ki birçok işverenin inşaat mühendislerini sömürdüğü açıkça görülmektedir. Bu sömürüde payı olan işverenler ikiye ayrılmaktadır.” denildi.

 

 İşverenlere çağrı

“İnşaat mühendislerinin sayısının fazlalığını ve bulundukları zor durumu kullanarak adil olmayan koşullarda çalışmayı dayatan işverenlerdir.” denilen açıklamada şunlara dikkat çekildi:  “Bu koşullardan dolayı meslektaşlarımız asgari ücret ve buna yakın maaşlarla istihdam edilmeye çalışılmaktadır. İnşaat mühendislerine hak ettiği değeri vermemekle birlikte, onları alanları dışında birçok işte çalıştırmaktadırlar. İş güvenliği önlemi almayıp, iş kanunu gereği çalışması gereken süreden fazla çalıştırmaktadırlar.”

‘Sömürünün Temsi’

İnşaat mühendisini sadece bir diploma ve imza yetkisi olarak görülmemesi gerektiğini dile getiren açıklamada, “İşverenler pasif çalışmasının daha uygun olduğunu düşünüp diplomasını kiralamak isterler. Buna karşılık cüzi bir miktar teklif ederler. Sadece işi görülsün diye resmi evraklara imza atılmasını isterler ve deprem gerçeğini unutarak daha çok para kazanmak isterler. Bölgemizdeki deprem gerçeğine ve işverenlere karşı, mühendislerin itibarını korumanın toplumun her paydaşının görevi olduğunu da hatırlatmak isteriz. Özellikle yerel yönetimlerin ve STK’ların desteği ve rolü çok önemlidir. Bu rol, mesleğimizin itibarı ile oynayan işverenlerin itibar pazarı için önemli bir rol oynar. Geldiğimiz bu noktada, işverenlerin istismarlarına karşı durarak, birlikte mesleğimizin değerini korumak ve haklarımızı savunmak için mücadele edeceğiz. İnşaat mühendislerinin sayısı ne olursa olsun, değerimizin düşürülmesine müsaade etmeyeceğimizi ve istismarlara boyun eğmeyeceğimizi bir kez daha kamuoyuna açıklıyoruz.”

Serhat News

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İMO Van Şubeden işverenlere çağrı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir