İran’daki kadınların direnişine destek: Kız kardeşlerimizin yanındayız

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dersim, İstanbul ve Mardin’de alanlara çıkan kadınlar, Jina Mahsa Amini’nin katledilmesi sonrası sokaklarda olan kadınların direnişini selamlayarak destek verdi. 

Dersim Kadın Platformu İran ‘Ahlak polisi’ tarafından katledilen Jina Mahsa Amini ve sonrasında sokaklara çıkan kadınlara destek amacıyla Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Ellerinde “Özgürlükleri için direnen İranlı kadınların yanındayız” pankartı ve Amini’nin fotoğraflarının olduğu dövizleri taşıyan kadınlar, Seyit Rıza Meydanı’na kadar “Jin jiyan azadi” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

İran’daki kadınların direnişine destek: Kız kardeşlerimizin yanındayız - drsm kadin platformu yuruyus1

Yürüyüş sonrası platform adına açıklama yapan Fatoş Argın Taşkele, İran devletinin 16 Eylül’de 22 yaşındaki Kürt kadını Amini’yi işkenceyle katlettiğini söyledi. İranlı kadınların 1979 yılındaki ‘İran İslam Devrimi’nden bu yana zorunlu örtünme baskısı altında olduğunu söyleyen Taşkale, Hümeyni’nin iktidarı ele geçirmesinden bu yana ahlaki gerekçelerle çok sayıda kadının idam edildiğini hatırlattı. Taşkale, “Örtünme itaatsizliği yüzünden sokaktaki gericilerden ve polis tarafından şiddete uğrayan, gözaltına alınan ve tutuklanan kadınlar az değildir ve bu sayı gün geçtikçe artıyor” dedi.

‘İran’da direnen kız kardeşlerimizin yanındayız’

 “Dinci faşizme karşı mücadele eden İranlı kadınlar yalnız değildir” diyen Taşkale, “Bizler Dersimli kadınlar olarak; İran’da özgürlükleri için direnen kız kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. İranlı kız kardeşlerimizin mücadelesi bizlerin de mücadelesidir. Onların mücadelesini bir kez daha buradan selamlıyoruz” dedi.

Açıklama sonrası “Jin Jiyan Azadi” sloganları atan kadınlar, önce saçlarını kesti ardından oturma eylemi yaparak açıklamayı sonlandırdı.

İran’daki kadınların direnişine destek: Kız kardeşlerimizin yanındayız - drsm kadin platformu

Mardin 

Şahmaran Kadın Platformu da, kadın cinayetlerine tepki göstermek ve İran’da Aminî’nin katledilmesinin ardından başlayan protesto eylemlerine destek vermek için açıklama yaptı. Artuklu ilçesi Karayolları Parkı’nda yapılan açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. Kadınlar “Jin Jiyan Azadî” ve “Bijî berxwedana Jinan” sloganları atarken, metni platform adına Mürvet Aslan Çam okudu. 

İran’daki kadınların direnişine destek: Kız kardeşlerimizin yanındayız - mrd sahmaran kadin platformu

Dargeçit ilçesinde saçları açıldığı bahanesiyle katledilen Pakistan Demir’in erkeklerce çizilen kaderinin İran’da “ahlak polisi” tarafından Amini’ye reva görüldüğünü dile getiren Çam, “Biz kadınlar bu kaderi kabul etmiyoruz. Çünkü bizler bu ortak kara zihniyeti, Türkiye’de her gün artan kadın katliamından ve korunan faillerden tanıyoruz. Hala bulunamayan Gülistan Doku’dan, katledilen Deniz Poyraz’dan tanıyoruz. Zindanda katledilen Garibe Gezer’den, failleri aklanan Şule Çet’ten tanıyoruz. 27 yıldır kaybedilen çocuklarını arayan Cumartesi Anneleri’nden tanıyoruz. Biz bu coğrafyanın kadınları çocuk yaşta katledilen Ceylan Önkol’dan tanıyoruz” dedi. 

Açıklama sloganlar eşliğinde son buldu. 

İstanbul

Kadınlar Birlikte Güçlü, Amînî’nin katledilmesini protesto etmek için 2 Ekim Pazar günü İstanbul Kadıköy’de bulunan Beşiktaş İskelesi önünde saat 16.00’da çok sayıda kadının katılımıyla gerçekleştireceği kitlesel eylem öncesinde Şişli Pangaltı Metro çıkışında bildiri dağıttı.

Bildiri dağıtımı öncesi halka seslenen kadınlar, 2 Ekim günü Amini ve tüm kadınların özgürlüğü, yaşamları, gelecekleri ve İranlı kadınlarla dayanışmak için Kadıköy’deki eylemlerine tüm kadınların katılması çağrısında bulundu. Ardından kadınlar, “İran’da, Türkiye’de ve Her Yerde Özgürlük!” başlıklı Türkçe ve Farsça dillerindeki bildirileri yoldan geçen yurttaşlara dağıttı.

İran’daki kadınların direnişine destek: Kız kardeşlerimizin yanındayız - ist kbg pangalti bildiri dagitimi5

Dayanışmaya destek

Kadınların dağıttığı bildiriler ise halk tarafından ilgiyle alınıp incelenirken, çok sayıda yurttaş da Jîna ve İranlı kadınlarla dayanışmak için gerçekleştirecekleri eylemde kadınların yanında olacaklarını ve daima dayanışacaklarını ifade etti. Kadınların “Jin Jîyan Azadi” sloganına ise yurttaşlar alkışlarla destek verdi. MA

İran’daki kadınların direnişine destek: Kız kardeşlerimizin yanındayız - ist kbg pangalti bildiri dagitimi2

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İran’daki kadınların direnişine destek: Kız kardeşlerimizin yanındayız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir