KESK Van Şubesi: İktidar sunduğu teklifle herkesle alay etmiştir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KESK Van Şubesi, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıkladığı memur ve memur emeklisine zam teklifine karşı grev kararı aldı. Grev kararına ilişkin yapılan açıklamada, iktidar yaptığı teklifle herkesle alay ettiğine dikkat çekti.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), 2024-2025 toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde hükümetin verdiği teklife tepkili. 2024 yılı ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9; 2023 yılı için de ilk altı ay için yüzde 6 ve ikinci altı ay için ise yüzde 5’lik zam teklifini yetersiz bulan kamu emekçileri bugün iş bıraktı. Van’da iş bırakma eylemine katılan Van KESK Şubesi konuya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamayı KESK dönem sözcüsü Van SES Şube Eşbaşkanı Figen Çolakoğlu okudu.

KESK Van Şubesi: İktidar sunduğu teklifle herkesle alay etmiştir - KESK aciklama 2

‘Ülke çok uzun süredir gecenin karanlığına hakim’

“Hükümetin bizleri yok sayan ilk teklifine ilk uyarı için g(ö)revdeyiz” diyen Çolakoğlu, hak ve özgürlüklerine sahip çıkan kamu emekçileri olarak, KESK’liler olarak Türkiye’nin dört bir yanında alanlarda, sokaklarda olduklarını ifade etti. Ülkede çok uzun süredir gecenin karanlığının hâkim olduğunu ifade eden Çolakoğlu, “Üstelik ülkeyi yönetenler attıkları her adımda üzerimize çöken karanlığı daha da zifiri hale getirmeye çalışıyor. İki gün önce yine böyle bir adım atıldı. Hükümet 6 milyonu aşkın kamu emekçisi ve emekliye, bizlere toplu sözleşme teklifini açıkladı. Buna göre hükümet bizlere altışar aylık dilimler halinde 2024 yılı için yüzde 14+ yüzde 9 maaş artışı, 2025 yılı için ise yüzde 6+ yüzde 5 maaş artışı teklif etmiştir.  Şaka gibi ama ne yazık ki gerçek” dedi.

KESK Van Şubesi: İktidar sunduğu teklifle herkesle alay etmiştir - KESK aciklama 3

‘İktidar bu teklifle herkesle alay etmiştir’

İktidarın Merkez Bankasının hedeflediği enflasyon oranlarının bile altındaki teklifi ile herkesle alay ettiğini vurgulayan Çolakoğlu, “Üstelik hükümetin tırnak içinde teklifinde tüm kamu emekçilerinin ortak taleplerine ve 11 hizmet kolunun taleplerine dair tek cümle edilmemiştir. Tüm bunlar ‘müzakereler devam ediyor’ denilip geçiştirilmiştir. Kısacası ilk toplantının yapıldığı 1 Ağustostan iki hafta sonra gelinen yerde dağ fare doğurmuştur. Günlerdir yapılan açıklamaları tüm kamuoyu takip ediyor.  Çalışma Bakanı haftalardır ‘müzakerelerimizin tüm tarafları memnun edecek şekilde hayırla sonuçlanacağını ümit ediyorum’ açıklaması yapıyor. Bizde buradan soruyoruz, bu teklifte 4 milyonu aşkın kamu emekçisini, 2 milyonu aşkın kamu emeklisini memnun edecek ne vardır? İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret artışı var mı? YOK. Büyümeden, refahtan pay var mı? YOK. Ortada 4 milyonu aşkın kamu emekçisini çalışırken daha fazla yoksullukla,  2,5 milyon emekliyi ise daha fazla sefaletle TEHDİT VAR” diye konuştu.

KESK Van Şubesi: İktidar sunduğu teklifle herkesle alay etmiştir - KESK aciklama 5

Hükümetin bu dönemde kendilerini yanılttığını dile getiren Çolakoğlu, bu yangıya düşeceklerini kendilerinin bile hayal etmediğini söyledi.

Kamu emekçilerine çağrı

Kamu emekçilerini bu denli aşağılayan bir teklifi üç beş puan artırarak revize etmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Çolakoğlu şöyle konuştu:  

“İktidarın kendi enflasyon hedeflerinin bile altında kalan, TÜİK’in sanal rakamlarına dayalı bu teklif bizim için yok hükmündedir.  Buradan tüm kamu emekçilerine, emeklilere sesleniyoruz; Kamu işvereni olan iktidarın toplu sözleşmeye ilişkin ilk teklifini hepiniz duydunuz, öğrendiniz.  Yıllardır önümüze konulan bu tutmayan hedeflerin, suni TÜİK rakamlarına dayalı bir elin parmak sayısını geçmeyen yüzdelik artışların faturasını hepimiz maaşlarımızda her yıl daha fazla erime, daha fazla yoksullaşma, daha fazla güvencesiz hale getirilme ile ödedik. Ödemeye de devam ediyoruz. Seçimden önce ‘en düşük memur maaşı 22 bin TL olacak, artışlar emekli maaşlarına da yansıtılacak’ sözü verdiler.  Ancak verdikleri sözü arkadan dolanma yöntemleri ile tutmadılar. İlave seyyanen ödenek adı altında hepimizin yıllardır yaşadığı kayıpları daha da artıracak yeni bir maaş-ücrete rejimi getirdiler. Bugün için ortalama 13 bin TL’lik bir tutarı emekli aylığı bağlama tutarımızdan düştüler.  

‘Tuzak kurdular’

Böylece emekli maaşlarımızın kısa vadede çalışırken aldığımız maaşın üçte birine uzun vade de ise beşte birine kadar düşeceği bir tuzak kurdular. Ne yazık bizim dışımızda, KESK dışında diğer konfederasyonlar bu tuzağa dikkat çekmedi. Görmezden geldiler. Hala görmezden gelmeye devam ediyorlar.  Son bir ayda akaryakıt ve doğalgazda ÖTV artışı, hemen her şeyin KDV oranlarının artırılması, TL’nin döviz karşısında değer yitirmesi ile hızlanan zam kasırgası zincirleme bir şekilde iğneden ipliğe tüm ürünlere yansımaya devam ediyor. Bu durumda 2023 yılı için %58 olarak “güncellenen” enflasyon hedefi daha şimdiden kağıt üzerinde kalmıştır. Temmuz’da aldığımız maaş artışları bir ay geçmeden eridi. Hepimize dayatılan bu yoksulluğa dur deme vakti gelmedi mi?

KESK Van Şubesi: İktidar sunduğu teklifle herkesle alay etmiştir - KESK aciklama 1

Bizleri yıllardır siyasi iktidarın ve yine bu iktidarın Hakem Kurulunun iki dudağı arasından çıkacak kararlara mahkûm eden bu garabet sisteme karşı hangi sendikanın üyesi olursa olsun tüm kamu emekçilerini Yoksulluk Sınırı Üzerinde İnsanca Yaşamaya Yetecek Bir Ücret, Güvenceli İstihdam Demokratik Bir Çalışma Yaşamı, Grev Hakkı İle Tamamlanmış Gerçek Toplu Sözleşme Sistemi için her adımda omuz omuza vermeye davet ediyoruz.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
KESK Van Şubesi: İktidar sunduğu teklifle herkesle alay etmiştir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir