KESK ve TMMOB’tan Van’daki yasaklama kararlarına tepki

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KESK ve TMMOB Van’da devam eden yasaklara ilişkin gerçekleştirdiği basın açıklamasında konuşan Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, Van Valisi’nin hukuk lafzına, amacına ve ruhuna açıkça aykırı davranarak suç işlediğine vurgu yaptı.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) ve Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van’da aralıksız bir şekilde devam eden yasaklamalara ilişkin Cumhuriyet Caddesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı kurumlar adına Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay okudu. Atabay, Van’da 7 yıla yakın süre boyunca 9 günlük ve devamlı alınan keyfi yasakların 2022 yılında nispeten son verildiğine değindi. Atabay, Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’ne/İnsanlarına destek için İnsan Hakları Derneği Van Şubesi tarafından başlatılan ve her Cumartesi gerçekleştirilmek istenen basın açıklamasına anayasaya aykırı bir şekilde polisin, valiliğin ikişer ya da dört günlük çıkardığı eylem yasağını gerekçe göstererek izin vermediğine dikkat çekti.

Bina içerisinde basın açıklaması yapmak isteyen yönetici ve üyelerin bina dışına çıkmalarının dahi engellendiğini ifade eden Atabay, “Polisler her Cumartesi binanın çıkışını kalkanlarıyla kapatmaktadır.  Belirtmek gerekir ki; bu basın açıklaması engellenerek Toplanma ve gösteri yürüyüşü hakkı ile ifade özgürlüğünün anayasaya aykırı olarak engellenmesi suretiyle Görevi Kötüye Kullanma (TCK Mad. 257), Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma (TCK Mad. 109) suçları işlenmektedir” dedi.

‘Van Valiliği otomatik olarak yasaklamaya gidiyor’

Cumartesi İnsanları için yapılmak istenen basın açıklamasının artık Van ilinde genel bir yasak haline dönüştürüldüğünü vurgulayan Atabay, barışçıl bir eylem söz konusu olduğunda, Van Valiliği’nin otomatik olarak yasaklama yoluna gittiğini söyledi. Atabay, “Hal böyle iken Van Valiliği tarafından yönetmeliğe uygun olmayan hukuki olarak gerekçelendirilemeyen yasaklama işlemi hukuka açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti anayasası madde 34’te; ‘Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir’ denilmektedir. Anayasal hakkımız, idari amirler tarafından keyfi olarak engellenmektedir” diye konuştu.

Van Valisi’nin hukuk lafzına, amacına ve ruhuna açıkça aykırı davranarak suç işlediğine vurgu yaparak, “Hukuka aykırı yasaklama kararları nedeniyle Van’daki toplantı ve gösteri yürüyüşlerine izin verilmemesi yönündeki yasakçı anlayıştan derhal vazgeçilmeli yaşanan hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” diye vurguladı.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
KESK ve TMMOB’tan Van’daki yasaklama kararlarına tepki

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir