Kızıl memleketi Kars’ta son yolculuğuna uğurlandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Paris’te katledilen Abdurrahman Kızıl için Kars’ın Kağızman ilçesinde düzenlenen cenaze töreninde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Fransa’ya saldırının arkasındaki güçleri açığa çıkarma çağrısı yaptı.

Kızıl memleketi Kars'ta son yolculuğuna uğurlandı - paris kizil cenaze toren1

Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık’ta gerçekleştirilen silahlı saldırıda KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), kültür hareketinden Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ile birlikte katledilen Abdurrahman Kızıl için ise Kars’ın Kağızman ilçesinde kitlesel cenaze töreni düzenlendi. DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP milletvekilleri Sait Dede, Remziye Tosun, Kızıl’ın ailesi ile çok sayıda kişi tarafından Kars Harakani Havaalanı’ndan alınan cenaze, Kağızman’a götürüldü. 

Kızıl memleketi Kars'ta son yolculuğuna uğurlandı - paris kizil cenaze toren2

Cenaze aracı verilmedi

Kayyımla yönetilen Kars Belediyesi, aileye cenaze aracı vermemesi üzerine Patnos Belediyesi’nden alınan ambulans havalimanına götürüldü. Ancak polisler, resmi evrakları bahane ederek cenazenin ambulansla taşınmasını da izin vermedi. Aile, ardından arkası kapalı bir kamyonetle cenazeyi havaalanından çıkardı. Kamyonet kasasına bindirilen Kızıl’ın cenazesi yüzlerce araçlık konvoy ile Kağızman ilçesine bağlı Qeregûnî köyüne getirildi. Cenazenin defnedildiği köyün tamamını ablukaya alınan asker ve polisler, konvoyun bir bölümünün köye girmesini engelledi. Tüm engellemelere rağmen cenaze köye ulaştı. Burada dini vecibeleri yerine getirilen Kızıl, ardından köy mezarlığında toprağa verildi. Mezarlığa gelen polis, gazetecilerin görüntü ve fotoğraf almasını engelledi.  

‘Kürt halkının şehididir’

Abdurrahman Kızıl’ın yıllardır sürgünde yaşadığını hatırlatan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, “Kürtler ya tutuklanıyor, ya katlediliyor, ya sürgün ediliyor. Kürtler katledilince de dini inançlarına göre defin yapılmasına bile izin verilmiyor. Cenazelerimizi İslami usullere göre defnetmemize bile izin verilmedi. Herkes bilsin ki Abdurrahman Kızıl, Kürt halkının şehididir. Biz, onun mücadelesinin ve özlemlerinin takipçileri olacağız. Bu zulme rağmen Kürt halkı asla geri adım atmayacaktır. Fransa hükümeti, Kızıl’ın gerçek katillerini ortaya çıkarması gerekiyor. Eğer bunu ortaya çıkarmaz ise, Fransa hükümeti bu katliamdan sorumlu olur. Fransa hükümeti, bu saldırının arkasındaki güçleri ortaya çıkarmalı ve saldırıyı bir terör saldırısı olarak ele almalıdır” dedi. 

Kızıl memleketi Kars'ta son yolculuğuna uğurlandı - paris kizil cenaze toren3

Yapılan konuşmanın ardından kitle “Şehit Namirin” sloganları attı. Kitle ardından köyden ayrılarak ilçe merkezinde kurulan taziye evine doğru yola çıktı. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kızıl memleketi Kars’ta son yolculuğuna uğurlandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir