Konteyner kentte kış çilesi başlamadan evleri su bastı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da 2011’de yaşanan depremden kaynaklı ve 2015’te Suriye’de yaşanan savaştan dolayı Seyrantepe Mahallesi’nde 12 yıl önce kurulan konteyner kentte birçok depremzede ve göçmen aile burada yaşam mücadelesi veriyor. Kışın yaklaşmasıyla yağan sonbahar yağmurları konteyner evlerini su altında bıraktı. Aileler sorunları çözümü için çağrıda bulundu.  

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011’de Erciş üssü yaşanan 2 depremin ardından, resmi rakamlara göre 644 kişi yaşamını yitirmişti. Binlerce bina yıkılırken birçok noktaya çadır kentler ve konteyner evler kuruldu. Tuşba ilçesine bağlı Seyrantepe Mahallesi’nde depremin ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından geçici süreliğine prefabrik evler kuruldu. Üzerinden 12 yıl geçen prefabrik evler kullanılamaz durumda. Konyetner kentte yaşayan depremzedeler ve göçmenler bir yandan yağan yağmurdan dolayı zor günler yaşarken diğer yandan da konteyner kentin kaldırılacağı söylemleri nedeniyle endişeli.

Konteyner kentte kış çilesi başlamadan evleri su bastı! - prefabrik deprem

Konteynerlerin içinde yağmurdan ıslanan halılar ve döşekler duvarların üzerinde kurutulması için serilirken öte yandan içeride ise elektrikli soba ile ıslanan elbiseler kurutulmaya çalışılıyor. Soğuktan kapılarını açamadıkları içinde çocuklar nem kokusuna maruz kalıyor.

Konteyner kentte kış çilesi başlamadan evleri su bastı! - prefabrik deprem2

‘Konteyner kent kaldırılırsa rezil olacağız’

Yaklaşık 9 yıldır burada yaşayan ve Efrin’den 2015’de göç eden Fatma İbiş 5 çocuk annesi. Önceden yağmur yağdığında damlama olmadığını ancak son 2 yıldır damlama olduğunu belirtiyor. İbiş, “Prefabrik eskidiğinden kaynaklı damlama oluyor. Sadece benim değil burada yaşayan herkes benimle aynı sorunu yaşıyor. Belediyeye sorunu bildirdiğimizde de kendileri ‘Burası Vakıfa ait zaten kaldırılacak’ deniliyor. Burayı kaldırsalar daha da rezil olacağız. Buranın vatandaşına ev veriliyor çok rahat ama bize ev vermiyor” diyerek duruma tepki gösteriyor.

Konteyner kentte kış çilesi başlamadan evleri su bastı! - Fatma ibis

7 kişi bir odada kalıyor

Prefabrik evlerin kendilerine yetmediğini söyleyen İbiş, yaşadıkları sorunları şu sözlerle dile getiriyor: “Çocukların kaldığı oda tamamen ıslanıyor. Bir gece vakti onları yanımıza getirmek zorunda kalıyoruz. Bir yandan bu yağmur bir yandan burası kaldırılırsa ne yapacağız bilmiyoruz. Bu sadece bizim kaygımız değil burada yaşayan herkesin kaygısı. Burası kaldırılırsa kiralık ev tutmak imkansız olacak. 7 kişi bir odada kalıyoruz. İdare etmek artık çok zor.”

‘Bu şekilde idare etmek zor’

6 çocuk annesi olan Merve Muhammed’de Suriye göçmeni. 5-6 yıldır burada yaşayan Muhammed, “Yağmur yağdığında evlerimize su basıyor. Çocuklarım küçük ve onlarla bu şekilde idare etmek zor. Maddi durumumuz kötü çocuklar okula gidiyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Evimiz neredeyse suyun altında kalmış. Elbiselerimiz halılarımız hepsi ıslanmış. Sobanın önünde kurutmaya çalışıyorum. En azından geçici olarak bir ev verselerdi çok iyi olurdu.”

Konteyner kentte kış çilesi başlamadan evleri su bastı! - merve muhammed

‘Prefabrik evlerin yenilenmesi gerekiyor’

Xezna Muhammed Baz ise 4 çocuk annesi ve Kobani’den Diyarbakır’a göç etmiş. Maraş merkezli 6 Şubat’ta yaşanan 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Van’a gelen Baz, 2 gündür yağmur sularıyla mücadele ediyor. Halıları ıslanan Baz, dün akşam yağmurun altında yatak serdiklerini ifade ediyor. Diyarbakır’da işlerinin olduğunu ancak burada çalışacak bir iş bulamadıklarını söyleyen Baz, prefabrik evlerin onarılması veya yenilenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Konteyner kentte kış çilesi başlamadan evleri su bastı! - xezna muhammed baz

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Konteyner kentte kış çilesi başlamadan evleri su bastı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir