Kürt gençlerine operasyon: 40 gözaltı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kerkük’te 40 Kürt gencin “terör” suçlamasıyla Irak Terörle Mücadele birimleri tarafından göz altına alındığı belirtildi.

Rûdaw muhabiri Herdi Muhammed’in aktardığına göre, Kerkük’te yapılan protesto gösterileri sonrası bugün 40 Kürt genci “terör” suçlamasıyla gözaltına alındı.

Kerkük’te dün düzenlenen protesto gösterilenden sonra Iraklı güvenlik güçleri kentin Kürt mahallelerine konuşlandı. Kürtlerin yaşadığı semtlere kontrol noktası kuran güvenlik güçleri başta Şoraw semti olmak üzere bir çok yerde evlere baskın düzenledi.

Kerkük polisi dünkü gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının 4’e yaralananların da 15’e yükseldiğini açıklamıştı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, özellikle Kürt semtlerinde çok sayıda asker ve polis devriye geziyor. Ancak Arapların ve Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı semtlerde durumun olağan olduğu belirtiliyor.

Polis Sözcü Amir Şiwani, daha önce Arap aşiretlerle kentteki Türkmenlerin yollara çadır ve bariyer kurarak kapattıkları Erbil-Kerkük yolunun da açıldığını belirtti.

Irak Genelkurmay Başkanı Abdulemir Yarallah’ın Kerkük’te yaşanan gerginliğin ardından kente geldiği ve KDP verileceği beklenen ordu karargahında yetkililerle güvenlik toplantısı yaptığı bildirildi.

Kerkük Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kerkük Ortak Operasyonlar Karargahı’ndaki toplantıya Yarallah’ın yanı sıra vekaleten Kerkük Valisi olan Rakan Cuburi ile birçok ordu, polis ve istihbarat görevlisi de katıldı.

Genelkurmay Başkanı Yarallah’ın, “Irak Başbakanı Mumammed es-Sudani’nin talimatıyla Kerkük’te güvenliği tesis etmek için geldik” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, toplantının sonucuna dair bilgi paylaşılmadı.

Kerkük’te neler yaşandı?

Kerkük’te 16 Ekim 2017’de kente giren Irak ordusu ile Heşdi Şabi güçleri Kürdistan Demokrat Partisi’ne ait binayı boşaltıp Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı.

Irak vilayetleri ve Kerkük’te 18 Aralık 2023’te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, binanın tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

Bu kararın ardından 25 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatmıştı.

Bu durumun ardından dün Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenleyerek Erbil-Kerkük yolunun açılmasını istedi.

Kürt göstericilerin daha önce yolları kapatan eylemcilerin bulunduğu alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Olaylar esansında 4 kişi hayatını kaybederken 3’ü polis 15 kişi de yaralandı.

Serhat News

Tepki Ver | sinirli1
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kürt gençlerine operasyon: 40 gözaltı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir