‘Kuş Cenneti’ kimyasal atıklarla katlediliyor: Büyük bir vahşet

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Kalesi eteklerinde bulunan ve binlerce farklı tür kuşa ev sahipliği yapan sazlıklara toplu kimyasal madde içeren ilaçlar atıldı. Alanda incelemeler yapan Van ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık, yaşananları büyük bir vahşet olarak değerlendirdi.

Kayyım tarafından yönetilen Van İpekyolu Belediyesi tarafından Millet Bahçesi adı altında geçtiğimiz yıl yapılan park çalışmalarında büyük bölümü tahrip edilen sazlıklar bu kez de kimyasal maddelerle tahrip edildi. Tarihi Van Kalesi eteklerinde bulunan Van Gölü sahilindeki sazlık alanların farklı noktalarına kullanılmış kimyasal madde içeren binlerce ilaç atıldı. İlaçların atıldığı alan başta nesli tükenmekle karşı karşıya olan dik kuyruklu ile Flamingo kuşları olmak üzere yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapıyor. İlaçların atıldığı alanda inceleme yapan Van Tarihi Eserleri Koruma Araştırma Ve Geliştirme Derneği (Van ÇEV-DER)  Başkanı Ali Kalçık, yaşananları katliam olarak nitelendirdi.

‘Kuş Cenneti’ kimyasal atıklarla katlediliyor: Büyük bir vahşet - kus cenneti atik ilac katliam 4

‘Bu bir vahşettir’

İlaçları alanda toplayan Kalçık, yaşanan vahşetle ilgili kurumların acil önlem almasını istedi. Kalçık, “Bugün 26 Mayıs 2023. Bulunduğumuz yer Van Kalesi’nin hemen batısında İskele mahallesinin olduğu yer. Van Gölü sahilinin olduğu. Yani İskele sahili ve Van Gölü sahilinde bulunan sulak alanlar, sazlıklardır” dedi. ‘Tıbbi Atıklar’ yönetmenliğine de dikkat çeken Kalçık, kentte tıbbi atık bertaraf tesisi olmasına rağmen bu ilaçların getirilip kuş cenneti sazlıklara atılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

‘Kuş Cenneti’ kimyasal atıklarla katlediliyor: Büyük bir vahşet - kus cenneti atik ilac katliam 1

Sazlıklarda yaşayan canlılara da vurgu yapan Kalçık şu tespitlere dikkat çekti: ‘Bizim ne kadar yaşama hakkımız varsa, kurbağanın, böceğin, yılanın, akrebin de bu denli yaşama hakkı vardır. İşte burada canlıların üreme alanı ve yumurta bırakılan bu sazlıklara böyle bir vahşet uygulanmıştır.”

‘Kuş Cenneti’ kimyasal atıklarla katlediliyor: Büyük bir vahşet - kus cenneti atik ilac katliam 2

‘Yetkililer bunu ihbar kabul etmeli’

Sazlıkların daha önce kayyım belediyeleri tarafından yapılan çevre yoluyla tahrip edildiğini de dile getiren Kalçık, kalan yerlerin ise kimyasal madde içeren ilaçlarla tahrip edildiğini söyledi. Alanda yetkililere çağrıda bulunan Kalçık sözlerine şöyle son verdi: “Kuşun üreme alanını katlederek böyle bir ilkelliğe imza atmışız. Yetmezmiş gibi üç-beş kuruş ilaç bertaraf parası vermemek adına böyle bir katliama imza atmışlar. Buranın bu hale getirmeleri kabul edilecek bir durum değildir. Ben burada yetkililere sesleniyorum; Gerekli çalışmalar yapmasını diliyorum. Bu görüntüler ihbar olarak kabul edilsin. Hem denetim alanına alınması hem de bir an önce temizlenmesi istirham ediyorum. Hangi sorumsuz bunu böyle yapmış? Kabul edilecek bir yalan yoktur. Binlerce kuş türü tehlike altındadır. Biz şu an bu vahşeti görüntülüyoruz. Yani bu alan ilaçlarla bir çöplüğe dönüşmüştür. İnsanların ulaşmakta zorluk çektiği binlerce ilaç rastgele buralara atılmıştır. Buranın çöplük olarak kullanılması gerçekten acı bir olaydır.”

‘Kuş Cenneti’ kimyasal atıklarla katlediliyor: Büyük bir vahşet - kus cenneti atik ilac katliam 5

Kalçık dernek olarak olayla ilgili bütün girişimleri de başlatacaklarının altını çizdi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Kuş Cenneti’ kimyasal atıklarla katlediliyor: Büyük bir vahşet

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir