Mecliste ‘Dezenformasyon Yasası’nın bir maddesi daha geçti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meclis Genel Kurulunda, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi‘nin bir maddesi daha kabul edildi.

Türkiye’de muhalefet partileri tarafından ‘Sansür Yasası‘ olarak adlandırdığı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 15. maddesi Meclis Genel Kurulu’nda AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi.

Kabul edilen maddeye göre, basın kartı sahibinin, kanunda belirtilen niteliklere sahip olmadığının veya bu nitelikleri sonradan kaybettiğinin anlaşılması halinde basın kartı İletişim Başkanlığınca iptal edilebilecek.

Parlamento muhabirleri, kamuoyunda ‘sansür yasası’ olarak bilinen ‘Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldüğü sırada salondan çıkarak söz konusu kanun teklifini protesto etti.

HDP, İYİ Parti ve CHP’den tepki

Görüşülen kanun teklifini “anti demokratik” olduğunu belirten HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki, “Kimin gazeteci olup olmadığına, kimin basın kartının iptal edilip edilmeyeceğine siz karar vereceksiniz” dedi. Tiryaki, gelişmiş ülkelerde buna gazetecilik meslek örgütlerinin karar verdiğini söyledi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs de, “Size kim inanır? Siz, eleştirilmek istemiyorsunuz, milletin gerçekleri öğrenmesini istemiyorsunuz. Buna da yasal bir kılıf uydurmak istiyorsunuz. İşte getirdiğiniz kanun teklifi bu. Bunun adı; basın kanunu değil, sansür kanunudur” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ise teklifle düşünce ve ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılmak istendiğini savunarak, kanun teklifinin tekrar gözden geçirilerek, “anayasaya aykırı” olduğunu ifade ettiği hükümlerinin geri çekilmesini istedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Mecliste ‘Dezenformasyon Yasası’nın bir maddesi daha geçti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir