1. Haberler
  2. Güncel
  3. Menderes İnanç Axdamar’da geçen Metran İsa hikayesini yazdı

Menderes İnanç Axdamar’da geçen Metran İsa hikayesini yazdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ne dinler Vali Hazretlerini…“Dünyada, Van’ Ahirette iman” Diye bir söz var… 1915 öncesinden biz müslüman Kürtler, Hristiyan Ermenilerle iç içe yan yana ayni köylerde kardeş iki halk olarak yaşardık.

Borç verir borç alırdık, Kızlarımız onların gençlerine aşık olurlardı, Axçikleri bizim gençlere, gizli gizli buluşur günün birinde bir birilerini kaçırırlarmış.Kanaat önderleri büyükler Melleler ve keşişler araya girer Çifte nikah kıyarlarmış, Ali ile Meryem aşkı dillere destan bir aşk olur. Van valisi yetki gücünü kullanarak zorla Meryem’le Sözleşir ve nişanlanır, Ancak Meryem Aliye aşık, Ali müslüman bir Kürt genci Meryem ise İSA Mesih dinine inanan Ermeni bir kız.

Meryem Aliye derki kaçalım” -Ali bizi öldürürler” çünkü işin içinde müslüman bir Osmanlı valisi var. Aşk ve sevgi ne takar Vali Hazretlerini, ikisi bir birine söz verirler, bê sondû peyman Kaçıyoruz” kime? nereye? Akdamar adasına Metran İsa’ya sığınacağız, Yaşanan yer, Medlerin, Sümerler’in, Akad’ların Urartuların Başkenti Dünyalar Harikası Şehr’i Van.

 Van Kalesinden Tatvanâ yol alınca Cennet mavisi Van gölü göz kamaştıran bir Harika; Dünyalar Harikası bir yer yüzü cenneti, Ax’ Damar aşkı’ dramla son bulduğu yer yine burasıdır. Birinci aşk efsanesi yine buradan geçer. Bu Cennet mavisi Van Denizinin orta yerinde.  Van gölünün kolyesi olan Axdamar Adası var.

Axxx Damar adası; ismini Damar adındaki bir dünyalar güzeli Keşişin kızından alır” Keşiş ( Papaz) demektir Ermeni Din Alimi, Bunu başka bir gün yazarım. Metran İsa Bölgedeki Ermeni önderidir o dönemde, Ali ile Meryem bohçayı alıp el ele vererek Van vapur iskelesine giderek iki ürkek güvercin gibi bir kayıkçı İle anlaşıp kiralayarak yallah Axdamar adasına uçarlar.

İşte kıyamet bundan sonra kopar; Vali Hazretleri Osmanlı ordusu, yetmezmiş gibi; bizim Müslüman Kürt’lerin bir kısmını de kandırarak gaza getirip üzerlerine gider. Vali; Metran İsa ya, O’kızı derhal vereceksin” Aliyi öldüreceğim.

Meryem’i Nikahlayacağım” – Metran İsa, der ki; Vali hazretleri bizim örf adet Geleneklerimize aykırıdır – Yedi İncile yemin ederim – İsa Mesihe ihanet edemem Ali ile Meryem’i veremem. bizim bahtımıza sığınanı ölürüz yine vermeyiz.

Mevsim yaz İş güç zamanı, Ermeniler bağ bahçe tarladalar yazdan beri çalışıyorlar per, perişan yorgun haldeler yetmezmiş gibi bir de savaş kapıya dayandı.Vali bey, Hz, Muhammed’e yemin ettikçe, Metran İsa, İsa mesihe yemin eder, Vali orduyu seferber eder Metran İsa Bölgedeki tüm Ermenilere haber salar.

Metran İsa valiye son bir çağrı yapar” bak vali bey gel yapma, etme, eyleme, yüzlerce Ermeni ve müslüman ölecek. Eşler dul kalacak, çocuklar yetim kalacaklar” Bahtımıza sığınanı vermeyiz Ali ile Meryem bir birilerini seviyorlar. Bahtımıza sığınmışlar İsa mesihe yemin olsun yedi incil bize çarpsın veremeyiz.

 Süphan Dağı şahidimiz olsun, Van Gölü Ermeniler için kan gölü olsa yine vermeyiz. Ali ile Meryem İsa Mesihten bize emanet geldiler vermeyiz. – Bu can çıkar bu baş gider – Kırk bin Ermeni Van gölüne Leş gider, yine vermeyiz.”

Van gölünün kolyesi Akdamar adasında ikinci defa büyük bir aşk kavgasına şahit olur Yüzlerce Ermeni canını verir Ali ile Meryem’in, Aşkı uğruna.

Tepki Ver | _a_rm_1
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
Menderes İnanç Axdamar’da geçen Metran İsa hikayesini yazdı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir