Muhalefet partileri ‘seçim güvenliği’ için barolardan destek bekliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Depremin sarstığı Türkiye’de birde 14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimler tartışma konusu oldu. Bizlerde “muhalefetin yerel boyutu seçim güvenliği konusunda ne diyor?” sorusuna cevap bulmak için neredeyse her seçimi tartışmalı geçen Ağrı’daki üç muhalefet partisi temsilcileriyle görüştük.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri tarihi için 24 Haziran mı 14 Mayıs mı tartışması sürerken tüm ülkeyi yasa boğan deprem başka bir tartışmaya yol açtı. Hükümet kanadı seçimin ertelenmesi konusunda açıklamalar yaparken, muhalefet kanadı aksi açıklamalarla seçimin zamanında ve gününde yapılmasını istiyor. Peki muhalefetin yerel boyutu seçim güvenliği konusunda ne diyor? Bu sorulara cevap bulmak için neredeyse her seçimi tartışmalı geçen Ağrı’daki üç muhalefet partisi temsilcilerine; HDP Ağrı İl Başkanı Murat Öztürk, Gelecek Partisi Ağrı İl Başkanı Murat Gök ve CHP Diyadin İlçe Başkanı Ahmet Yenigün’e sorduk.

‘Özgücümüze dayanarak güvenliğimizi sağlayacağız’

Seçim güvenliği konusundaki çalışmalarının bitme noktasında olduğuna dikkat çeken HDP Ağrı İl Başkanı Murat Öztürk:

“HDP olarak bu önümüzdeki hem cumhurbaşkanlığı hem milletvekili seçimlerinde ciddi kaygılar olmakla birlikte kendi öz dayanaklarımıza, özgücümüze dayanarak güvenliğimizi alacağız. Kimlerle alacağız? Şu anda ciddi bir çalışma yürütülüyor, sandık görevlileri ve müşahitler konusunda. Bu çalışmalar hemen hemen bitti sayılır. Ama onun ötesinde kitlemizle birlikte sandıkların başında olacağız. Örnek verecek olursak, Ağrı’da 126 civarı sandık var. Ki buna ilçelerimiz de dahil, ama her sandıkta sadece görevliler değil halkımızla birlikte bu sandıkların başında duracağız” dedi.

Muhalefet partileri ‘seçim güvenliği’ için barolardan destek bekliyor - secim guvenligi 1
HDP Ağrı İl Başkanı Murat Öztürk

‘Barolar sürece kendilerini katmalılar’

 Doğal olarak bu konuda kendileri dışındakilerden de bir yardım isteyebileceklerini ifade eden Öztürk, “Bu konu sadece HDP ile ilgili değil tabii. Türkiye, tüm siyasetiyle, muhalefetiyle birlikte STK’lar da seçim güvenliğine, sandık güvenliğine gölge düşmeyecek, hiç kimsenin meşruiyetinin tartışılmayacağı şekilde herkesin kendini katması gerekiyor. Ama özellikle barolara çağrımız, Ağrı barosuna da çağrımız budur; bu süreçte objektik, hukuken yapılması gereken ne ise kendi güçleriyle bu sürece kendilerini katmaları gerekiyor” şeklindeki sözleriyle barolardan kendilerini sürece katmaları gerektiğini söyledi.

‘Seçimde yeni ama tecrübede eskiyiz’

Gelecek Partisi Ağrı İl Başkanı Murat Gök de, bu seçimin sadece HDP ve Ak Parti arasında olmayacağına vurgu yaparak, maksimum güvenlik sağlayacaklarını fakat başta barolar olmak üzere tüm Türkiye’den seçim güvenliği konusunda destek beklediklerini dile getirdi.

‘Sandık güvenliğini maksimum savunacağız’

Gelecek Partisi’nin 3 yıl önce kurulduğunu aktaran Gök şunları dile getirdi: “Tarihinde ilk defa seçime girecek. Fakat bizim il teşkilatımız, başta ben olmak üzere çeşitli tecrübelerimiz var. Daha önce oyların mükerrer sayılması, ölü insanların üzerine oy kullandırılması, burada olmayan insanların adına oy kullandırılması gibi her türlü hileye şahit olduk. Bunları biliyoruz. Daha önce Ak Parti ve HDP partileri final partileri oldukları için, HDP’nin de güvenlik konusunda pek gücü olmadığı için Ak Parti’nin sandıklarda istediği gibi at koşturduğuna şahidiz. Fakat şu anda Altılı Masa’nın yanı Millet İttifakı’nın altı bileşeni olarak bir araya geleceğiz. Biz ve DEVA Partisi sandık müşahitlerini atayabiliyoruz fakat sandık başkanlarını biz atayamıyoruz, ilk defa seçime gireceğimiz için. Fakat bizim diğer bileşenlerimiz sandık başkanı atayabiliyorlar. Bu da şunu gösteriyor, bu seçim Ak Parti ile HDP arasında geçen bir seçim değil. Bu seçim Ak Parti ile diğer bütün partiler arasında olduğu için sandık güvenliğini maksimum savunacağız.

Muhalefet partileri ‘seçim güvenliği’ için barolardan destek bekliyor - secim guvenligi 3
Gelecek Partisi Ağrı İl Başkanı Murat Gök

Seçim ve hukuk işleri başkanımız avukattır. Diğer altı partinin de seçim ve hukuk işleri başkanının avukat olduğunu zannediyorum. Biz başkan atamalarını tecrübeli insanlardan yapacağız. Oy kullanımının başlamasından oy sayımı bitene kadar, torbalama işlemine kadar biz bütün sandıkların güvenliğini sağlayacağız.”

‘Barodan avukat isteyeceğiz’

Seçim günü barodan da avukat isteyeceklerini dile getiren Gök, “Kendi avukatlarımız var. Partilerin de avukatları var. Güvenlik için elimizden geleni maksimum yapacağız. Yani tüm Ağrı daha doğrusu tüm Türkiye’nin bize güvenmesi lazım. Biz sandığı terk etmeyeceğiz. Biz nöbet yerini terk etmeyeceğiz. Burada Ak Parti’nin yirmi yıllık bir tecrübesi var. Sandıklardan nasıl oy aşırırım tecrübesi var. Ama ben buna eminim, muhalif partilerin tümü, HDP dahil olmak üzere, tüm sol bileşenler de olmak üzere tek yumruk tek güç güç şeklinde sandıkları terk etmeyecekler. Sandıklara sahip çıkılıp oyları savunmaları lazım” çağrısında bulundu.

‘Hukukçularımızdan destek bekliyoruz’

Ana muhalefet partisi CHP’nin Diyadin ilçe başkanı Ahmet Yenigün ise, tüm tecrübeleri ile sandıklara sahip çıkacaklarını belirterek hukukçulara şu şekilde seslendi:

“Seçim ile alakalı sandık kurulunda görev yapacak arkadaşlarımız Cumhuriyet Halk Partisi parti okullarında ders görmüş, eğitim almış üyelerdir. Zaten bir de bizim parti tüzüğüne göre sandık başında birer ikişer müşahit bulunduruyoruz. Bir de bina sorumlusu var her partiden. Zaten seçim bittiği anda sayım esnasında bize ıslak imzalı verileri veriyorlar. Bu verileri bize yetiştirdikten sonra sorun olmaz. Bu verileri hemen genel merkezimize gönderiyoruz. Biz altı parti, Millet İttifakı olarak bir de bileşenlerimiz olacak. Sandıklarda hakimiyetimizi sağlayacağız Allah’ın izniyle. Sandıklarda herhangi bir durum olmaz. Zaten bu seçimde de malum bu ucube sistem kendine göre ayarlama yapmıştır. Ama kursaklarında kalacaktır. Buna herkesin emin olması lazım. Ben bütün Diyadin halkına Cumhuriyet Halk Partisi ilçe başkanı olarak söz veriyorum. Oyları bize emanettir. Kesinlikle bir yanlış söz konusu olmayacaktır.

Muhalefet partileri ‘seçim güvenliği’ için barolardan destek bekliyor - secim guvenligi 4
CHP Diyadin ilçe başkanı Ahmet Yenigün

Biz, avukatlardan ve barolardan destek bekliyoruz. Baro bize destek verirse çok memnun oluruz. Kendi ülkesini seven, halkını seven, yöresini seven, demokrat, yurtsever, sosyal demokrat düşünceye sahip hukukçularımız vardır. Kendilerine de saygı duyuyorum. Onlardan da destek bekliyoruz. Onlar da bize destek verdi mi bir sorun çıkmaz. Halkın oyları bizlere emanettir. İstanbul seçimlerini örnek alarak bu veriler elimizin altına geldikten sonra kesinlikle bir sorun olmaz. Allah’ın izniyle bu ucube sistemi ülkemizin başından göndereceğiz. Kazanacak olan halk olacaktır.”

VİDEO-MONTAJ: BARIŞ ASLAN

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Muhalefet partileri ‘seçim güvenliği’ için barolardan destek bekliyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir