1. Haberler
  2. Özel
  3. Mustafa Avcı: Erdoğan’ın gelişini ‘afet’ olarak görmüşler

Mustafa Avcı: Erdoğan’ın gelişini ‘afet’ olarak görmüşler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Büyükşehir Belediyesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Van mitingi için ‘doğrudan alımla’ yaklaşık olarak 2 milyon 400 bin liralık araç ihalesi gerçekleştirmişti. Yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı, ‘doğrudan alımların’ ancak afet zamanları için kullanılabilecek bir yöntem olduğunu hatırlatarak, “Acaba, Erdoğan’ın gelişini afet olarak değerlendirdikleri için mi bu maddeyi kullanmışlar?” diye sordu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 Haziran’da, Van’da gerçekleştirdiği miting için Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Doğrudan alım’ usulü ile araç alımı için ihale yapılmıştı. Alınan bilgilere göre 2 milyon 399 bin 256 TL bedelli ihaleyi, AKP il yöneticisi Çetin Can’a ait olan ÇE-TA adlı şirket almıştı.

Yerine İçişleri Bakanlığı’nca kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı, yaşananları Serhat News’e değerlendirdi.

‘Ancak afet zamanları kullanılabilecek bir madde’

Söz konusu iddialar hakkında konuşan Avcı, “İki günlük araç alımı için kayyum, ihale yasasının 21’inci maddesinin B bendine göre ihaleye çıkmış. Söz konusu madde: doğal afet, salgın ve benzeri durumlar için yasaya konulmuş bir madde. Buna göre siz böyle bir ihale yapamazsınız. Acaba, Erdoğan’ın gelişini afet olarak değerlendirdikleri için mi bu yönteme başvurmuşlardır?” dedi.

‘Kayyum rejimi, talan rejimidir’

Konuşmasının devamında kayyum atamaları için “Kayyum rejimi, talan rejimidir,” ifadelerini kullanan Avcı, “Belediye olarak, kenti ziyarete gelen cumhurbaşkanını elbette karşılayabilirsiniz. Burada bir sorun yok. Ancak Erdoğan, hem cumhurbaşkanı hem de siyasi bir partinin lideri. Buraya siyasi bir partinin lideri olarak geliyor. Yasaya göre belediyeler siyasi partileri finanse edemez. Belki niyetleri bu değildir ancak ortaya çıkan durum böyle olduğunu gösteriyor,” şeklinde konuştu.

‘Usulsüzlük yapılmış’

İhale kanunu ve yöntemi hakkında bilgi veren Avcı, her ihale için en az 3 teklif alınması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Üç teklif alınması gerekirken burada iki teklif alınmış. Bu şekilde yasa ihlal edilmiş. Öte yandan, ihale gerçekleştirildikten sonra 5 günlük itiraz süresi var. Ayın 10’unda ihaleye çıkmışlar ve 11’in de kabul etmişler. Burada bir usulsüzlük vardır.”

‘Bir gecede bu kadar minibüsü nereden buldunuz?’

İhale çerçevesinde 448 minibüsün kiralandığını belirten Avcı, “Halkı miting alanına taşımak için 2 milyon 400 bin liralık minibüs kiralanmış. Bir gecede bu kadar minibüsü nereden buldunuz? Bu minibüslerin parası verilmiş ancak minibüslerin kullanılıp kullanılmadığını da bilmiyoruz. Her şey usulsüz bir şekilde yapılmış. Bu konunun takipçisi olacağız,” diye kaydetti.

Danıştay Kararı

Daha önce bu konular hakkında alınan yargı kararlarına atıf yapan Avcı, Danıştay 33. Dairesi’nin bir kararını örnek olarak gösterdi. 33’üncü dairenin 364 sayılı kararının yerinde bir örnek olduğunu belirten Avcı, “Bu karara göre, siz kentinize gelen bir cumhurbaşkanını karşılayabilirsiniz. Onu ağırlayabilirsiniz. Ancak onun mitingini organize edemezsiniz. Mitingin ulaşımı için sadece 2 milyon 400 bin lira harcanmış. Bayrak, flama ve afişler için harcanan parayı da katarsak bu rakam yaklaşık olarak 4 milyona çıkar. İleride yapılacak bir yargılamada bütün bu paraların tazmin edileceğini düşünüyorum,” dedi.

‘Halka harcanması gereken para, siyasi partiye harcanmış’

Yaşanan zamlardan ve artan maliyetlerden dolayı halkın büyük bir sıkıntı içerisinde bulunduğunu sözlerine ekleyen Avcı, böyle bir durumda halkın ihtiyaçları için harcanması gereken kaynakların, siyasi bir partinin çalışması için harcanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

“Ekmek bulamayan halkımız, sadece bayat ekmek alabilmek için kuyrukta bekliyor,” diyen Avcı, “Kimse evinden çıkamıyor. Belediye, halka harcayacağı parayı, siyasi bir parti için harcıyor. İşte bundan dolayı diyoruz ki ‘Kayyum rejimi, talan rejimidir.’ Bu konuda bütün hukuki yollara başvuracağız. Halkımızın da hukuki haklarını kullanmalarını istiyorum.”

‘Gerçek afet için yapılmayan ihale, cumhurbaşkanı mitingi için yapılmış’

Kentte çözüm bekleyen sorunların varlığına dikkat çeken Avcı, Başkale ilçesinde meydana gelen depremin mağdurları için henüz hiçbir şeyin yapılmadığını söyledi.

“İhale yasanının 21. Maddesi’nin a ve b bentlerine göre Başkale’deki deprem mağdurları için yapılmayan ihale, bir siyasi parti için yapıldı. İhaleyi de AKP ve MHP’ye yakın bir şirket alıyor. Bir haftadır esnafları dolaşıyorum. Halkımızın yüzde 95’i bunlardan rahatsız durumdadır. Bu halk onları gönderecek bu kesin.”

Serhat News

(lg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Mustafa Avcı: Erdoğan’ın gelişini ‘afet’ olarak görmüşler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir