Öğrencileri ile Kürtçe konuşan öğretmen sürgün edildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


Mersin’in Akdeniz ilçesinde görev yapan Türkçe öğretmeni Hüdai Morsümbül’ün, öğrencilerin Kürtçe seçmeli dersi tercih etmesi için başlatılan kampanyaya katıldığı ve onları Kürtçe konuşmaya teşvik ettiği gerekçesiyle görev yaptığı okuldan “sürgün” edildiği öğrenildi.

Türkiye’de Mili Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullarda okutulacak seçmeli derler için 3 Ocak’ta başlayan ve 7 Şubat’a kadar süren dönemde öğrencilerin Kürtçe dersleri tercih etmesi amacıyla başlatılan kampanyaya aktif destek veren Türkçe öğretmeni Hüdai Morsümbül, görev yaptığı okulda hakarete uğradığını ve uzaklaştırıldığını söyledi.

Mersin’in Akdeniz ilçesindeki Ulubatlı Hasan İlköğretim Okulunda görev yapan Morsümbül, öğrencileri için Kürtçe kitap getirdiği ve Kürtçeyi teşvik ettiği için tehdit edildiğini belirterek, “Bana, seni birgün buradan kelepçe ile alırlar dediler” diye konuştu.

Rûdaw’a konuşan Morsümbül, öğrencilerle Kürtçe ve Arapça konuştuğu gerekçesi ile hakkında disiplin soruşturması açıldığını belirtti.

Morsümbül, bu yüzden Yenitaşkent Yusuf Bayık İlköğretim okulu’na sürgün edildiğini söyledi.

Morsumbul ê 23 sal e mamostetiya zimanê tirkî dike, ji dibistana kar dikir, sirgûnî Dibistana Navîn a Yenîtaşkent Yusuf Bayik hat kirin.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Hüdai Morsümbül, “05/04/2022 tarihi 13:30 sularında kimlik ibraz etmeyen ferdi adlı biri öğretmen odasına gelip öğrencilerimin önünde beni gözaltına almaya çalıştı. Hakkında suç duyurusunda bulundum. Kürtçe seçmeli dersler için yuruttugumuz çalışmanın karşılığı ödül olmalı ceza değil” dedi.

Morsümbül, gözaltına alınmayı kabul etmediğini, “Ferdi” isimli öğretmenin kendisine hakaretler savurduğunu, durumu savcılığa bildirdiğinde ise bu kişinin polis olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Öte yandan Kürtçe Öğretmenler İnisiyatifi ve Kürtçe Öğretmenler Platformu da sosyal medya üzerinden Morsümbül’e destek verdi.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Öğrencileri ile Kürtçe konuşan öğretmen sürgün edildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir