Oktay Candemir yazdı: Uçan tekmenin cezası Vanspor’a

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Futbol tarihinde bir ilke tanıklık ediyoruz. Geçtiğimiz hafta rakip takımı alkışlamış bir futbol kulübünün taraftarı, Bursa’da oynanan başka bir maçta yaşanan olaylardan ötürü seyircisiz oynama cezası alıyor.

Bursaspor ve Diyarbekirspor arasında oynanan maçta Bursasporlu futbolcuların Diyarbakırlı futbolcuları sahada darp etmesinin faturası Vanspor taraftarına kesildi.

Daha vahim olan, maçta olaylar çıkabilir diye ‘Güvenlik’ amacıyla böyle bir tedbir aldıklarını iddia etmeleri.

Bursaspor ve Amedspor maçında olay çıkacağını bile bile tedbir almayanlar, Van’a gelince ‘Olay çıkabilir’ diyerek daha oynanmamış maça, çıkmamış olaylara ceza kesiyorlar.

Peki, böyle bir sonuca nasıl vardılar? Son bir haftadır Van’da ‘Bursaspor gelecek, gününü görecek!’ diye bir atmosfer olmadı, tek bir Vanspor taraftar hesabı ya da taraftarı böyle bir paylaşımda bulunmadığı hâlde, neye istinaden bu kararı verdiniz?

Bursaspor ve Diyarbekirspor arasında oynanan maçta yaşanan saldırının Vanspor ile ne ilgisi var? Vanspor mu saldırdı Diyarbekir’li futbolculara?

Bu öyle ya da böyle saldırgan Bursaspor’u ödüllendirmek, ilgisiz Vansporu cezalandırmak değil midir?

Van Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğünün görevi maçın oynanacağı tedbirleri almaktır. Bir futbol maçında dahi bu tedbirleri alamıyorsanız, niye varsınız?

Eylem etkinlik yasağı diyerek 5 yılda bir basın açıklaması yaptırmayacak gücünüz var ama!

O zaman nerde bir sorun var ise ‘Dükkânı kapatalım’ gidelim. Bu bir tedbir biçimi olabilir mi? Senin işin her şartta o güvenlik önlemini almak ve maçın en güvenli biçimde oynanmasını sağlamaktır.

Bu karar, Vanspor taraftarına ‘Potansiyel suçlu’ olarak bakıldığının resmidir.
Bir spor kulübü içeride ya da dışarıda oynanan bir müsabakada çeşitli olay ve olaylara sebebiyet vermemiş ise sorumluğunun dışına çıkarak sportmenlik dışı davranışlar göstermemişse seyircisiz oynama cezasına çarptırılamaz. 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun ve Futbol Disiplin Talimatı çok açıktır.

Van Valiliği verdiği bu kararla bu yasayı bizzat çiğnemiştir. Vanspor kendisiyle ilgisi olmayan bir maçtan ötürü futbol tarihinde seyircisiz oynama cezası alan ilk kulüp oldu.

Vanspor’un hakkı bu kadar açık bir biçimde yenilirken, daha geçen hafta Vanspor‘un bir taraftar grubuna ‘Vatan haini teröristler’ diyebilen başkanı ise hâlâ sus-pus. Çıkıp bu karara karşı itiraz dahi edemiyorlar.

Değil; Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş… Çorumspor’un başına böyle bir şey gelse kıyameti koparırdı.

Bir hafta arayla iki olay yaşıyoruz. Bursa’da Diyarbekirli futbolcular linç ediliyor, sonra Bursaspor’a ceza vermesi gerekenler tam aksine onu ödüllendirerek Vanspor maçını seyircisiz oynatma kararı alıyor. Ama gündeme dahi gelmiyor. 50 binci Türk spor medyası üç maymunu oynuyor.

Serhat News

Tepki Ver | mutlu1
1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Oktay Candemir yazdı: Uçan tekmenin cezası Vanspor’a

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir