Oktay Candemir yazdı:Van Büyükşehir Belediyesinde Daltonlar devri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2016 yılından bu yana Kürt coğrafyasında belediyeleri kayyumlar yönetiyor zannedilse de tam olarak öyle değil. Aslında bütün belediyeleri AKP İl ve İlçe Başkanları yönetiyor.

Van’da son yıllarda yaşadıklarımız bunun en bariz örneği. Özellikle Vali M.Emin Bilmez döneminde yaşananlar ve duyduklarımız ‘Yok artık daha neler’ dedirtiyor…

Şaşılacak bir şey yok, AKP yönetiminde bunlar sıradan olaylar ve nasıl olsa sorgulanmıyor. Vali Bilmez döneminde mevzuata uygun hareket etmek isteyen daire başkanları, genel sekreterler ve müdürler vardı. Bu durum AKP Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu’nu rahatsız ediyordu, zira istedikleri usulsüz işleri yaptıramıyorlar. Harekete geçen Türkmenoğlu, mevzuata uyan personel hakkında bir rapor hazırlayarak İçişleri Bakanlığına yollar. Burada asıl amaç ise çeşitli konularda anlaşamadıkları Vali-Kayyum M.Emin Bilmez’i görevden aldırmaktır. Bunu başaramaz ama genel sekreteri, iki daire başkanını ve üç müdürü görevden aldırmayı başarır. Vali Bilmez’in çevresi tamamen boşalır, gücü kırılır, etkisiz-yetkisiz kılınır.

Hatta o günlerde çıkar basının karşısına şu açıklamayı yapar: “Herkes bir şeyler çarpma çırpma peşinde.”

O gün dert yanmıştı, bir şeyler söylemek istemiş ama diyemeyince böyle yarım ağız cümlelerle mesaj vermek istemişti.

Belli ki verdiği tavizlerden ötürü pişman olmuştu, o sarı öküzü bir kere vermişti ve artık kurtuluşu yoktu.

İşte Valiye bu açıklamayı yaptıran sürecin perdesi arkası yukarıda size anlattıklarımdır. Hatta emin bir kaynaktan edindiğim bilgiye göre Türkmenoğlu’nun raporlarından sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Vali Bilmez’i arayarak, “Bu tür işlere girme. Onları biz hallederiz. Sen sana dediklerimizi yap yeter” diyerek üstü kapalı çarka çomak sokmamasını öğütlemiştir.

Tüm bu yaşananlar Vali Bilmez’i çok incitmiştir. Çünkü o güne kadar AKP’nin her istediğini yapmış, Van’da aşiret derneklerinin açılışlarını organize etmiş ve seçimlerde AKP için halktan oy bile istemişti. Daha ne yapsındı, ama yine de yaranamadı…

Çünkü ne yaparsa yapsın devlet; onun Şêx Saîd ile birlikte Diyarbakır’da idam edilen Şêx Abdullah’ın torunu olduğunu unutmamıştı.

Kısa bir süre sonra yine Türkmenoğlu’nun İçişleri Bakanlığına sunduğu yeni bir raporun neticesinde merkeze çekildi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliğine ise Türkmenoğlu ekibine yakın Kaymakam M. Fatih Çelikel getirilir.

Hedefine ulaşan Türkmenoğlu, hemen VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan ve M.Fatih Çelikel’i bir araya getirir ve ortak çalışmalarını öğütler. Böylelikle Türkmenoğlu kendi ekibini oluştururken, kendi habitatını da yaratmış olur. Bu ekibin sorumlusu Ülker Cem Kaplan olur.
Vali Mehmet Emin Bilmez’in başına gelenlerden sonra bütün müdür, amir ve personel sus pus olmuştur. “Vali’ye bunları yapan bize neler yapmaz” diyen herkes siner ve kabuğuna çekilir. Böylece Türkmenoğlu ve ekibi istedikleri gibi at koşturabildikleri bir meydana sahip olur.

Neler olmuş neler?

Müfettişlerin hazırladığı Z raporlarına göre VASKİ’de bundan 5 yıl önce 20 milyon TL’lik bir vurgun yapılmıştır. Köşeye sıkıştırılmış dönemin Valisi M. Emin Bilmez, dosyayı sümen altı etmiştir.

Vali-Kayyum Bilmez merkeze alındıktan sonra Belediye Teftiş Kurulu yolsuzlukları araştırmaya başlayınca hemen bir bahane ile kurul üyeleri görevden alınır. Teftiş Kurulu tasfiye edilir ama adı yolsuzlukla anılan hiçbir daire Başkanı görevden alınmaz.

Ve yolsuzluklar bugün de sürüyor. Elimize bilgi-belge ulaştığı sürece kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.

*

Biz de diyoruz ki; Van’da bir aydır su yok, Van’da niye uçak seferi bu kadar az, ulaşım niye bu kadar pahalı?

Baksana adamların bir sürü işi gücü var, bu kadar iş güç (yolsuzluk, rüşvet, zimmet, irtikap) içinde gelip bizim suyumuzla ilgilenecek halleri yok ya! Bırakın adamlar işini gücünü yapsın!

Kime ne sizin uçağınızdan, suyunuzdan, otobüsünüzden!

Van’a uçak seferi yok ama bu arada toplu taşıma ücretlerine de yüzde 100 zam yaptılar. Ne uçabilirsin, ne binebilirsin, ne gidebilirsin, ne kaçabilirsin!

Sen yürümeye devam et, Nazım Hikmet’in dediği gibi kabahatin çoğu senin be kardeşim!

Ne olursa olsun bu topraklarda hala şerefli, namuslu, onurlu insanlar var. Bu yüzden umudunuzu sakın yitirmeyin. Gün gelecek, bu dalton çetesi mutlaka hesap verecek.

Tepki Ver | mutlu7
7
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
3
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
Oktay Candemir yazdı:Van Büyükşehir Belediyesinde Daltonlar devri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    15 Ağustos 2023, 15:23

    […] Oktay Candemir tarafından yazılan ‘VALİ-Z’ isimli haberimiz eski Van Valisi Murat Zorluoğlu’un talebiyle […]

    Cevapla