‘Onur Şener cinayeti yıllardır süren bir güvenlik sorunu’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara’da geçtiğimiz günlerde bir eğlence mekânında üç kişi, istekte bulundukları şarkıyı bilmediği gerekçesiyle müzisyen Onur Şener’i döverek katletti.

Ankara’da 2 Ekim günü bir barda sahne alan müzisyen Onur Şener, barda bulunan üç kişi tarafından istek şarkıyı bilmediği gerekçesiyle darp edilerek katledildi. Onur Şener’in yakınlarının olayı sosyal medyadan duyurmasının ardından olaya her yerden tepki yağdı. Onur Şener’in kız kardeşinin zanlıları teşhis etmesinin ardından üç kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Müzisyenlerin büyük tepkisine neden olan olayın ardından İzmir’deki müzisyenler sahnelerine “Bir şarkı bir can mıdır? Onur Şener anısına istek parça almıyoruz” yazısı asarak yaşanan olayı protesto etti. Van’da yaşayan müzisyenler de olaya tepkilerini dile getirerek müzisyenlerin can güvenliğinin olmadığının vurgusunu yaptı.

‘En büyük sorun güvenli ortamların olmaması’

Müzisyen Nejdet Bayat, Onur Şener’in katledilmesini kınayarak müzisyenlerin çalışma alanları ve çalışma koşullarıyla ilgili yıllardır devam eden sorunların olduğuna vurgu yaptı. Bunların en başında da güvenli ortamların olmamasının geldiğini söyleyen Bayat, müzisyenlerin birçoğunun sigortasız çalıştığını belirtti. Bayat, “Bununla ilgili çeşitli örgütler, çeşitli STK’ler çalışmalar yaptılar, ama sonuç alamadık. Sanırım bu müzisyenlerin sanatçıların ruhuyla ilgili bir şey. Bağımsız, hür yaşamayı herhangi bir yere, herhangi bir topluluğa dâhil olmadan daha bireysel bir hayat tercih etmeleriyle ilgili bir durum söz konusu” diye belirtti.

‘Onur Şener cinayeti yıllardır süren bir güvenlik sorunu’ - WhatsApp Image 2022 10 11 at 12.26.30
Nejdet Bayat

‘Sisteme karşı örgütlenmek gerekiyor’

Mevcut süreç ve sistem içerisinde kötü çalışma koşullarını iyileştirmenin yolunun doğru bir örgütlenme ile gerçekleşebileceğini söyleyen Bayat, “Çünkü sistem sana tek başına olursan seni her türlü ezerim diyor. Bu yüzden örgütlenmek lazım” diye vurguladı. Bayat, uzun yıllardır örgütlenme ağını oluşturmak için uğraştıklarını fakat bir araya gelemediklerinin altını çizdi. Bayat, devletten de bu anlamda destek alamadıklarını ifade ederek şunları ekledi: “Sanki devlet de şunu diyor, ‘kimse örgütlenmesin herkesi istediğimiz gibi yönetelim. İstediğimiz gibi kontrol edelim.’ böyle bir gerçekte ortada var. Ama ben yine de tekrar ediyorum müzisyenlerin ve diğer bütün sahne emekçilerinin haklarını, doğru, onurlu, güvenli ortamlarda yaşamalarını sağlamak için bir örgütlenme gerçekleşmesi gerekiyor.”

‘Onur Şener cinayetini kınıyorum’

Onur Şener’in Ankara’da çalıştığı esnada müşteriler tarafından dövülerek katledilmesini lanetlediğini, kınadığını söyleyen Bayat, her yıl bu alanda çalışan birçok kişinin hayatını kaybettiğine vurgu yaptı. Birçok müzisyenin öldürüldüğünü, mekânların kurşunlandığını, müzisyenlerin orada bir şekilde ya hayatını kaybettiğini ya da yaralandığını belirten Bayat, “Tehditler oluyor; ya müşteri tehdit ediyor ya işveren. Buna benzer sorunları yıllardır yaşıyoruz. Bu olayların artık son bulmasını istiyoruz” dedi.

‘Bu toplumda insana değer verilmiyor’

Azime Babat da yaklaşık 20 yıldır müzik sektöründe yer aldığını kaydederek, sadece müzisyen olarak değil aynı zamanda bir kadın müzisyen olarak da zorlandığını ifade etti. Güvencesi olmayan, koşulları biraz daha belirsiz olan biraz daha keyfe bağlı bir sektör. Bu işin belli bir mekânı genelde olmuyor. Köye de gidebiliyorsun yurtdışına da ya da bir mekânda da müzik yapabiliyorsun,” diyor. “Sadece müzisyene değil bu toplumda insana değer verilmiyor. İnsana saygı duyulmuyor. Bu sadece müzik sektörü ya da müzisyenle alakalı bir problem değil” diyerek sitem etti.

‘Onur Şener cinayeti yıllardır süren bir güvenlik sorunu’ - WhatsApp Image 2022 10 11 at 12.08.51
Azime Babat

Yaptıkları işte bir zaman tanımı olmadığını söyleyen Babat, “Bazen sabaha doğru programdan çıkıyoruz araç bulmak bile sorun oluyor. Biz müzisyenler için birinci öncelik güvenliktir. Hem seyahat halindeyken hem sahnedeyken bizim bir güvenliğimiz yok” diye ekledi.

‘Çalıştığımız insanlar bizleri yeterince önemsemiyor’

Onur Şener olayının bütün toplum için çok acı ve üzücü bir olay olduğunu aktaran Babat, şiddet olaylarının her yerde olduğunu, toplumun genelinde bir şiddet eğilimi olduğunu ifade etti. Babat, “Ama bizim çalıştığımız insanlar sanırım bizleri yeterince önemsemiyorlar. Bir mekân güvenliğin tamamından sorumludur. Bu sorumluluğu kaldıramayacaksa neden bir müzisyeni alıp kendi işletmesinde çalıştırıyor ki!” dedi.

İşletmecinin kendi bünyesinde çalıştırdığı herkesin güvenliğini sağlamak zorunda olduğunu belirterek, müşterilerin yarattığı sorunlar karşısında işletmenin muhatap olması gerektiğini vurguladı. Onur Şener olayının müzisyenler için aynı zamanda endişe yaratan bir olay olduğunu da ekleyen Babat, son olarak şunları ifade etti: “Yaşanan bu cinayeti kınıyorum. Hiçbir insan değersiz değildir, hiçbir emekte ucuz değildir. Müzisyenlerin bu noktada birbirlerine destek olması lazım, birlik olabilmesi lazım, bir irade gösterebilmesi lazım.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Onur Şener cinayeti yıllardır süren bir güvenlik sorunu’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir