Özalp sorunları meclise taşındı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Özalp İlçesinde yaşanan sorunları meclis gündemine taşıdı. Orhan Sağlık bakanlığına sorunları çözülmesi için yapılması gerekenleri sıraladı.

Van merkeze 65 kilometreden fazla uzak olan Qelqelî (Özalp) ilçesinde sağlık hizmetlerindeki yaşanan sorunlar Türkiye Büyük Millet Meclisi Gündemine taşındı. HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık tarafından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından cevaplandırmak istemiyle verdiği soru önergesinde yaşanan sorunları sıraladı. Yaşanan sorunların yaşam hakkını tehdit eder düzey olduğuna dikkat çeken Orhan soru önergesinde,  “İlçemizden yurttaşların sağlık ve hastane sistemine ilişkin şikayetleri çok sık bir şekilde tarafımıza iletilmektedir. Birçok bölümün olmadığı ve var olan bölümlerde uzman doktor, doktor ve diğer sağlık personeli sayısının yeterli olmadığı, hastanedeki tıbbi cihaz ve teçhizatın eksik olduğu ifade edilmektedir. Kış aylarında daha da büyüyen bu sorunların çözülmesi için acil tedbir alınması gereklidir.” denildi

Sorunlar çözülmüyor

“Van’da ve ilçelerinde, hastanelerde yıllardır süren ve geçen süreye rağmen çözüm sunulmayan birçok sorun yaşanmaktadır. Van ve ilçelerinde yaşayan yurttaşlar hasta, sağlık ve yaşam haklarının koruyabilmek için kilometrelerce yol gitmek zorunda kalmaktadır. Nüfusu 1,2 milyona yaklaşan Van’da ve onbinlerce kişinin yaşadığı ilçelerde en temel alanlarda bile doktor, sağlık personeli, tıbbi teçhizat ve ilaç temini konularında eksiklik olduğu bilinmelidir. Van ve ilçelerinden birçok hasta uygun teşhis ve tedavi koşulları sağlanmadığından uzun süre sıhhatinden mahrum kalmakta, engelli kalabilmekte veya yaşamını yitirmektedir.” Tespitlerin yapıldığı soru önergesinde 58 Mahallesi bulunan ilçede Kadın Doğum, KBB, Göz, Anestezi ve Reanimasyon başta olmak üzere birçok anabilim dalında doktor veya bölüm bulunmadığına vurgu yapıldı.

Orhan Soru önergesinin son bölümünde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından cevaplandırılması için şu soruları yöneltti.

  1. Mevcut durumda Özalp’ta tüm branşlarda görevli doktor sayısı kaçtır? Doktorlar içerisinde görev süresi 5 yılın üzerinde olan doktor oranı nedir? Uzman doktor oranı nedir? Aile Hekimi sayısı nedir?
  2. Son 10 yılda Özalp’ta çalışmaya başlayan doktorların ortalama çalışma süreleri ne kadardır?
  3. Özalp’ta çalışan doktorların çoğunun göreve yeni başlayan pratisyen hekimler olma nedeni nedir? Bu durumun neden olabileceği riskler üzerine bir araştırmanız mevcut mudur?
  4. Özalp devlet hastanesinde toplam kaç personel bulunmaktadır? Burada çalışan sağlık emekçilerinin unvan ve statülerine göre dağılımı nedir?
  5. 2010-2022 yılları arasında Özalp’ta, hastalığı yanlış veya geç teşhis edildiği, hastaneye geç getirildiği, hastanede yeterli müdahale ekipmanı veya kadrosu olmadığı için yaşamını yitiren, engelli kalan veya iyileşemeyen kişi sayısına ilişkin bir incelemeniz mevcut mudur?
  6. Van ve ilçelerindeki hastanelerde doktorların yanlış veya geç teşhis ve tanılama yapmasını önlemek amacıyla hangi tedbirler alınmaktadır?
  7. Özalp’ta yapılan tanı-tetkik ve teşhis çalışmalarının daha doğru yapılabilmesi amacıyla hangi tıbbi cihaz alımları ve kadro desteği planlanmaktadır?
  8. Hasta olup tedavi için Özalp dışında, Van merkeze ve Van dışına periyodik bir şekilde gitmek zorunda kalan yurttaş sayısı kaçtır? Bu yurttaşlara sunulan destekler nelerdir?
  9. Özalp Devlet Hastanesi’nde  Kadın Doğum, Göğüs, KBB, FTR, Cildiye-Yanık, Göz, Nöroloji, Psikiyatri ve Beyin Cerrahi  gibi bölümlere ihtiyaç duyan hastalar için nasıl bir sağlık hizmeti sunulmaktadır? Kış aylarında bu ihtiyaç nasıl giderilmektedir?
  10. Özalp’ta acil durumlar için görevli ambulans ve hava ambulansı sayısı kaçtır? Bu kapsamda görevli personel sayısı kaçtır?
  11. Özalp’ta gebelik sürecinde kadın ve çocuk ölümlerinin önlenmesi amacıyla yürütülen koruyucu sağlık hizmetleri nelerdir?
  12. Özalp’ta yaşlı ve engelli hastalara yönelik sunulan sağlık hizmetleri nelerdir?
  13. Özalp’ta kanser hastalıklarının erken tanısı için yürütülen koruyucu sağlık hizmetleri nelerdir? Mevcut durumda kanser hastası olan kişi sayısı kaçtır? Söz konusu hastaların onkolojik kontrollerin sağlanması amacıyla sunulan destekler nelerdir?
  14. İlçedeki online altyapı yetersizlikleri nedeniyle yurttaşların randevu alması için planlanan alternatifler nelerdir?
  15. Van genelinde kanser hastalarının onkolojik tanı, tetkik ve kontrolleri için var olan kadro, teçhizat ve bölüm eksiklikleri ne zaman giderilecektir?
  16. Van genelindeki hastanelerin hizmet gruplarına göre dağılımı nedir? A sınıfı hizmet veremeyen hastane sayısı kaçtır?

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Özalp sorunları meclise taşındı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir