Romani Godi, Romanların yaşadığı hak ihlalleri raporunu açıkladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Romani Godi, ‘Covid-19 Pandemisinden Çıkış Süresinde Türkiye’de Romanlar’ başlık raporunu yayımladı.

Roman Hafıza Çalışmaları Derneği (Romani Godi), ‘Covid-19 Pandemisinden Çıkış Süresinde Türkiye’de Romanlar’ başlık raporunu yayımladı. Raporda, pandemi salgınının atlatıldığını ancak yarattığı hasarın aşabildiği noktasının tartışmalı olduğu kaydedildi. Türkiye’de bazı gruplar için Covid-19 salgınının çok daha ağır yaşandığı ve etkilerinin hala sürdüğüne dikkat çekilen raporda, bu grupların başında Romanların geldiğine vurgu yapıldı.

Romani Godi, Romanların yaşadığı hak ihlalleri raporunu açıkladı - Romani Godi Rapor Kapak 3

‘Kamusal önlemler alınmalıdır’

“Neden Romanlar?” diye sorulan raporda, “Çünkü Roman Hafıza Çalışmaları Derneği’nin (Romani Godi) Etkiniz AB Programı desteğiyle hazırladığı ‘Covid-19 Pandemisinden Çıkış Süresinde Türkiye’de Romananlar’ raporuna göre, kapatma-karantina koşullarında işsiz kalan Romanlar daha da yoksullaştı, temel ihtiyaçlarını bile gideremez oldu. Toplumdan dışlandılar, ayrımcılığa uğradılar. Sosyal yardımlardan ve sağlık hizmetlerinden daha az yararlandılar. Roman çocuklar yoksulluktan uzaktan eğitime katılamadılar, okul terki arttı. Tüm bu nedenlerle, pandemide ağırlaşan çocuk yoksulluğu ve derin yoksulluğun gelecek nesilleri ipotek altına almaması için kamusal önlemler alınmalı” denildi.

Romani Godi, Romanların yaşadığı hak ihlalleri raporunu açıkladı - Romani Godi Rapor 4

Romani Godi Derneği’nin hazırladığı ‘Covid-19 Pandemisi’nden Çıkış Süresinde Türkiye’de Romanlar” raporunda şunlara dikkat çekildi:

Ayrımcılık: Türkiye’nin en dezavantajlı gruplarından biri olan Romanlar, pandemi gibi sağlık krizinde bile dışlandılar: ayrımcı ve önyargılı tutumlara maruz kaldılar. Romanlara yönelik ayrımcılık politikaları ve önyargılar pandemi de sürdü. 

İstihdam: Müzisyenlik, seyyar satıcılık, kağıt toplayıcılığı, hurdacılık gibi günübirlik kazanç getiren işlerde çalışan Romanlar, salgında çalışamaz oldular; gelir kaybına uğradılar, daha da yoksullaştılar. Bir araştırmaya göre, pandemide Romanların yüzde 70’i elektrik faturalarını, yüzde 53’ü kira ödemelerini, yüzde 50’si banka kredilerini ve yüzde 50’si özel borçlarını ödemekte zorluk yaşadı.

Romani Godi, Romanların yaşadığı hak ihlalleri raporunu açıkladı - Romani Godi Rapor 6

Sağlık: Çünkü Romanlar, pandemide de toplumun genelinden ayrı tutuldu; temizlik hizmetlerinden bile yeterince yararlanamadı, temiz içme suyuna erişmekte zorluk çekti. Tüm bu şartlarda, salgından daha fazla etkilendiler ancak yoksulluk ve güvencesizlikten sağlık hizmetlerine yeterince erişemediler.

Sosyal Hizmet ve Yardım: Daha çok desteğe ihtiyaç duymalarına rağmen sosyal yardımlardan da çok az yararlanabildiler. Yardımlar eşitsiz dağıtıldı. Pandemide Romanların sadece % 37.8’i kamu veya özel kurumlardan yardım aldı; bu yardımların da % 83.7’si ayni yardımdı.

Eğitim: Roman çocukların yoksulluktan eğitim alamaz oldular: çünkü velilerin ortalama geliri açlık sınırının altındaydı, aileler çocuklarının okul ihtiyaçlarını gideremedi. Roman çocukların en az yarısı, uzaktan eğitime katılabilecek teknolojik cihaza sahip değildi ya da internete erişimi yoktu. Roman çocuklarda okul terki arttı.

Barınma: Hukuki düzenlemeler olsa da Türkiye’de birçok Roman, gettolarda ve ayrılmış mahallelerde, yetersiz ve aşırı kalabalık meskenlerde, altyapı ve temiz suya erişimin olmadığı sağlıksız koşullarda yaşıyor. Romanların yoğunlukla yaşadığı semtlerde “kentsel dönüşüm” kararları ve yerinden edinme politikaları, zorla tahliyeler barınma hakkını ihlal etti, mülkiyet hakkını güvencesiz kıldı.

Hak İhlalleri: Romanlar, pandemide istihdam, sosyal yardımlara ulaşma, eğitim, barınma, sağlık ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinde mevcut sorunlarına eklenen yeni sorunlar yaşamaya başladı. Roman topluluklar içinde kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, yaşlılar ve çocuklar pandeminin yarattığı ekonomik ve toplumsal sorunlardan daha ağır etkilendi.”

Romani Godi, Romanların yaşadığı hak ihlalleri raporunu açıkladı - Romani Godi Rapor Kapak 2

Haklar hatırlatıldı

Romanların yaşadığı sorunların derinleşme ve yaygınlaşma nedenlerinden birinin de, pandemi öncesinin yetersiz sosyal politikalarının mirası olduğuna dikkat çekilen raporda şunlar sıralandı:

“* Sorunların derinleşmesinin bir diğer nedeni Türkiye’de Roman nüfusuna dair resmi veri bulunmaması.

* Romanlar Türkiye’de hala eşit ve özgür bir vatandaş statüsüne ulaşamadı; haklara erişimleri de hala sınırlı.

* Uğradıkları eşitsizlikler, sosyal güvence eksikliği, düzenli gelir getiren işlerde çalışma oranının düşüklüğü, adaletsizlikler

* Romanlara yönelik sosyal politika olmaması, pandemide hak ihlallerini artırdı.”

Romanların korunması noktasında neler yapılması gerekenler:

“* Roman topluluklar, pandemide katmerlenen ve derinleşen mevcut sorunlarına ve maruz kaldıkları eşitsizliklere karşı sosyal politikalarla korunmalı!

* Pandemide ciddi boyutlara ulaşan çocuk yoksulluğu ve derin yoksulluğun gelecek nesilleri ipotek altına almaması için kamusal önlemler alınmalı!

 * Covid-19 salgınında derinleşen sorunların kronikleşmemesi ve yaygın eşitsizliklerin kalıcı hale gelmemesi için Roman topluluklar kamusal önlemlerle desteklenmeli!

* Zira Romanlar, pandemin etkisiyle daha da ağırlaşan bu koşulları ve hasarı destek almadan onaramaz.

Raporun Türkçe ve İngilizce versiyonlarına bu linkten ulaşabilirsiniz: https://bit.ly/44YRWVl

Serhat News


Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Romani Godi, Romanların yaşadığı hak ihlalleri raporunu açıkladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir