ŞanoWan’ın tiyatro oyununa keyfi yasaklama!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tatvan Kaymakamlığı kararı gerekçe gösterilerek yasaklanan Kürtçe “Haylo Dîsa Tevlihev bû” oyununa ilişkin kaymakamlığın bir yasak kararı olmadığı, İçişleri Bakanlığı’nın verdiği yanıt ile ortaya çıktı.

Serhed Kültür ve Sanat Derneği tarafından 19 Haziran’da Tatvan Belediyesi’ne bağlı Kültür Merkezi’nde seyirci karşısına çıkarılmak istenen Fransız yazar Claude Magnier’in “Eyvah! yine karıştı” eserinin Kürtçe’ye uyarlanan hali olan “Haylo Dîsa Tevlihev bû” oyunu, Tatvan Kaymakamlığı’nın oyunu yasakladığı gerekçesiyle polis tarafından oynanması engellendi.

Ancak polis, kaymakamlığın aldığını ileri sürdüğü yasak kararına ilişkin oyunu sahnelemek isteyen ŞanoWan’ın ekibine yazılı olarak herhangi bir karar sunmadı.

Polis işbirliği ile

Engelleme durumunun basın yayın organları yoluyla kamuoyuna yansıması ve tepki toplaması üzerine Tatvan Kaymakamlığı’nın yasaklama kararından haberdar olmadığı ortaya çıktı. Ayrıca Yazı İşleri Müdürü Aydın ile polisin işbirliğinde oyunun yasaklandığı da ortaya çıktı. Bunun üzerine Tatvan Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Refik Aydın, ŞanoWan ekibine yakın kimseleri arayarak, haberlerin kaldırılması halinde oyunun oynanmasına izin vereceklerini paylaştı.

Önerge verdi

Bu durumun ortaya çıkışı ile birlikte Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan,  20 Haziran’da yasaklama kararını soru önergesi ile Meclis’e taşıdı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemi ile verilen önergeye 30 Ekim’de yanıt verildi.

Polis karar olmadan yasakladı

Bakanlık yanıtında, kaymakamlığın yasaklamaya dair bir karar almadığı ifade edildi. Yanıtta, oyuna ilişkin kaymakamlığa başvuru yapıldığı ve kaymakamlığın ise bu başvuruyu Tatvan Belediyesi Kültür Merkezi’ne ilettiği bunun üzerine merkezin konferans salonunda ışık sisteminde arza olduğuna dair yanıt verdiği ve oyunun sahnelenmesi için uygun olmadığı yönünde cevap verdiğine dair ifadeler yer aldı.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ŞanoWan’ın tiyatro oyununa keyfi yasaklama!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    24 Kasım 2023, 10:13

    […] birçok kültür ve sanat etkinliğinin yer alacağı “Ji Çaran Çar, Jin Huner” projesi 2 Aralık’ta […]

    Cevapla