1. Haberler
  2. Güncel
  3. ‘Sansür Yasası’ Cumhurbaşkanı onayından geçti

‘Sansür Yasası’ Cumhurbaşkanı onayından geçti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sansür yasası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onaylaması ardından Resmi Gazete’de yayımlandı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan‘ın 7418 sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’u onayladığına ilişkin karar Resmi Gazete de yayımlandı. Yasanın bazı hükümleri 1 Ocak ve 1 Nisan 2023 tarihlerinden itibaren uygulanacak.

Sansür Yasası‘nın yürürlüğe girmesiyle hem bağımsız internet yayıncılığı üzerinde büyük bir baskı kurulmasının hem de yurttaşların sanal medya ve kişisel yazışmalarına kadar ifade özgürlüğünü kullanmalarına yönelik önemli bir tehdit yasalaşmış oldu.

29’uncu madde

Kanunda en çok tepki çeken 29’uncu madde ile Türk Ceza Kanunu’na (TCK) “Halka yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” adı altında yeni bir suç girmiş oldu. Bu maddede ise “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır” ifadeleri yer aldı.

Sosyal ağ sağlayıcı, kanun kapsamındaki suçlara ilişkin içerikler ile başlık etiketlerinin yayınlanmamasına ilişkin kendi sistem, mekanizma ve algoritmasında BTK ile işbirliği halinde gerekli tedbirleri alacak, bu tedbirler raporunda bulunacak. Sosyal ağ sağlayıcıları, kurum tarafından istenen bilgileri kuruma vermekle yükümlü tutulacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), sansür yasasının onaylanması ardından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyacağını belirtmişti.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Sansür Yasası’ Cumhurbaşkanı onayından geçti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir