Sınır köylerindeki kadınların yüzde 10’u kolberlik yapıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

İran İller Yüksek Konseyi Kirmanşan Eyaleti Temsilcisi Qubat Kerempur, Pawe, Hewraman ve Meriwan kentlerindeki kadınların yüzde 10’unun kolberlik yaptığını ve ailesinin geçimini bu şekilde sağladığını söyledi.

Tahran merkezli Hemşehri Gazetesi’nin 2020 kışında yayınladığı rapora göre; Sine, Urmiye ve Kirmanşan vilayetleri sınırında bir çok kadın, ailelerini geçindirmek için kolberlik yapıyor. Kolberlik yapan kadınların bir kısmı, erkekler ile yürüyebilmek için erkek kıyafetleri giyiyor.

İran İl Yüksek Konseyi Kirmanşan Eyaleti Temsilcisi Qubat Kerempur, Pawe, Heraman ve Meriwan’ın sınır bölgelerindeki kadınların yüzde 10’unun kolberlik ile geçimini sağladığını belirterek, “Kolberlik ile geçimini sağlayan kadınlar, bir çok kez bana yaşadıkları sorunları anlattılar. Bana ‘ayda sadece 2 milyon tümenimiz (70 dolar) olsa geçim derdimiz kalmaz, refah içerisinde yaşayabiliriz’ dediler” ifadelerini kullandı.

Kolberlik yapma işi makul görülmüyor

Şubat 2021’de aktivist Meriwan Abdullah Bilwasi’nin medya ile paylaştığı verilere göre; sadece Sine ve Kirmanşan’a bağlı 7 sınır köyünde 110 kadın kolberlik yapıyor.

Eski Sine Valisi Yardımcısı İbrahim Zari, 5 Nisan 2021’deki açıklamasında kadın kolberlerin varlığını inkar ederek “Elimizdeki bilgilere ve Meriwan Kaymakamı’na göre, 150 kadının kolberlik yaptığı iddiası, sadece yabancı medyanın asılsız bir iddiası” demişti.

Kürt kadınları

Resmi devlet ajansı ILNA’ya konuşan İran İl Yüksek Konseyi Kirmanşan Eyaleti Temsilcisi Qubat Kerempur ise yetkililerin bu inkarcı yaklaşımlarına tepki göstererek, “Madem kadınların kolberlik yapma işi makul görülmüyor, o zaman aylık 100 bin tümen bu kadınların hesabına yatırın, onlar da bir daha bu işi yapmasın” dedi.

İran’ın İtimad gazetesi 21 Şubat 2021 tarihli sayısında, Rojhılat’taki sınır kentlerinde Kolberlik yapan Kürt kadınların hikayesini “Kadın kolberlerin acıları” başlığı ile manşetine taşıdı. Haber ülke genelinde geniş yankı bulmuştu.

Mohsen Mohammadi imzası ile gazetede yayımlanan rapora göre, sadece Meriwan’ın bir köyünde yaklaşık 40 kadın kolber bulunuyor. Kadın Kolberler de erkekler gibi 10 saatlik yolu sırtlarında yüklerle aşıyor.

 

Serhat News

 

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sınır köylerindeki kadınların yüzde 10’u kolberlik yapıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir