TTB Başkanı’na hapis cezası ve tahliye

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezası verilen TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, tahliye edildi.  

Türkiye’nin Zap, Avaşîn ve Metîna bölgelerine  yönelik kimyasal silah saldırısı iddialarını değerlendirdiği için “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklanan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın yargılandığı davanın 3’üncü duruşması, verilen aranın ardından İstanbul 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti.

‘Sınırda neler olduğunu neden merak etmiyor’

Fincancı’nın beyanları ardından söz alan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Fincancı’nın tutuklu yargılanmasının hukuksuz olduğunu söyledi. “Üst sınırdan cezalandırması kanuni ilkesini karşılamıyor, anayasa aykırı” diyerek, sözlerini sürdüren Öztürk, “Fincancı hakkındaki suçlamalar, tutukluluk kararı ve üst dereceden ceza talebinin hiçbir hukuki dayanağı yok” dedi. Mahkeme heyetine, “Cumhuriyet savcıları Türkiye’nin sınırında neler olduğunu neden merak etmiyor?” diye soran Öztürk, “İnsan hakları savunucuları araştırma yapılmasına dair çağrı yaptı diye sanık sandalyesine oturtulamaz. Adalet arayan insanları siz yargı yoluyla susturursanız hukuku yok edersiniz, suç toplumu haline getirirsiniz. Son zamanlarda ortaya atılan iddialara bakıldığı zaman durumun ne olduğu zaten anlaşılıyor” diye belirtti.

Savcı hakkında suç duyurusu

Daha sonra söz alan Av. Meriç Eyüboğlu, davanın erkeden bitirilmek istendiğini söyledi. Eyüboğlu, “Hukuka aykırı hususları yaz yaz bitmedi. Adeta bir kara delik var. Ne desek boşa düşüyor. Ya da duvara çarpıp dönüyor” dedi.

Eyüboğlu, davanın mahkeme heyeti tarafından erkenden bitirilmek istendiğine dikkat çekti. Pek çok hukuksuz durumu ilettiklerini ancak mahkeme heyetin yanı sıra duruşma savcısının kendilerini dinlemediğini belirten Eyüboğlu, ayrıca savcı hakkında Hakim Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayette bulunduklarının bilgisini aktardı. 

Mahkeme heyeti, duruşmayı bitireceğini belirterek,  Fincancı’ya son sözünü sordu. Tekrardan söz alan Fincancı, anarşist kuramcı Bakunin’in “Hukuk iktidarın fahişesidir” sözlerini işaret ederek, “Baskılar, iktidarın yönlendirmesi ile oluyor. Bu nedenle bu hukuki bir dava değil siyasi bir davadır. TTB yok edilmek isteniyor. Aslında toplumun haklarını arama hakkı ellerinden alınmak isteniyor” diye kaydetti.  Fincancı daha sonra Adnan Yücel’in “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” şeklindeki şiirini okudu. 

Hapis cezası ve tahliye

Mahkeme, kararını açıklamak üzere duruşmaya bir saat ara verdi. Aradan sonra “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezası verilen TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, tahliye edildi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TTB Başkanı’na hapis cezası ve tahliye

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir