Van AKSA önünde oluşan kuyruklar Meclis gündeminde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar, AKSA doğalgaz şirketinin 8-12 kişiyle sunduğu hizmet sonucu Van’da yaşanan mağduriyeti meclis gündemine taşıdı.

Van’da bulunan AKSA doğalgaz şirketi nüfusu 1,2 Milyon kişi olan kentte 8-12 kişi ile abonelik işlemleri için hizmet veriyor. 8-12 kişinin binlerce aboneye yetmemesi nedeniyle her gün AKSA binasının önünde kuyruk oluşurken, işini/işlemini tamamlayamayan yurttaşlar ise git-gel durumunda kalıyor. Yaşanan eksiklikler, hizmet sunumundaki ayrımcılığa ilişkin Yeşil Sol Partisi Van Milletvekili Mahmut Dindar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a cevaplaması üzere soru önergesi verdi.

Doğalgaz abonelik işlemleri için yeterli banko hizmetleri sunulmadığını kaydeden Dindar, 8-10 dakika süren bir işlem için yurttaşların sabah saat 5-6 civarı kuyruğa girdiğini, sabah 8’den sonra gelen kişilerin sıra bulamadığını ve günlerce git-gel durumlarının yaşandığını vurguladı. Kurumla yapılan görüşme kapsamında banko sayısının 8-12 kişi olduğunu vurgulayan Dindar, şirketin Van gibi bir büyük şehirde ve tüm ilçelerde doğalgaz altyapısı için istihdam ettiği personel sayısının yetersiz olduğunu, ilçe bazlı bir ofis yapılanmasının ihtiyaç olduğunu, banko sayısının arttırılması gerektiğini, bu artış sağlanana kadar mobil hizmet ekiplerinin çalışmaya dahil edilmesi gerektiğini ifade ettiklerini belirtti.

Dindar önergenin devamında şunlara dikkat çekti: “Sayısının yetersiz olduğu şirkette ücret politikası nedeniyle mevcut çalışanların mobbing ve ağır çalışma koşulları altında olduğu da görülmelidir. Bir yandan yurttaşların talepleri karşısında yetersiz kalan personel öte yandan düşük ücretlerle uzun çalışma saatleri boyunca çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu bağlamda temel kamu hizmeti olan doğalgaz altyapı ve dağıtım hizmetlerinin sunulabilmesi için söz konusu hizmetin kamu eliyle yürütülmesi, çalışanların kamu personeli yapılması, hizmette yeknesaklık ve standardın sağlanması amacıyla bir çalışma yürütülmesi gereklidir. Bu çalışma yapılana kadar söz konusu şirketin denetlenmesi ve hizmet kusurlarının giderilmeye çalışılması gerekmektedir.”

Dindar bu kapsamda Bakan Alparslan Bayraktar’a cevaplaması üzere şu soruları sordu:

* Van ve ilçelerinde doğalgaz altyapısı götürülmeyen mahalle sayısı kaçtır? Bu mahallelerde yaşayan nüfus kaçtır?

* Van’da doğalgaz aboneliği işlemleri tamamlanmış hane sayısı kaçtır? Bu hanelerin ilçe dağılımı nasıldır?

* Van’da doğalgaz aboneliği tamamlanmış ama doğalgazı açılmayan hane sayısı kaçtır? Gecikmelerin temel nedeni nedir?

* Van’da doğalgaz aboneliği için alınan teminat bedellerinin miktarı ve çeşitleri nedir? Söz konusu teminat/depozito bedelleri hangi yasal gerekçelerle alınmaktadır?

* Van’da doğalgaz abonelik işlemlerinde yurttaşların günlerce kuyrukta bekletilmemesi için hangi tedbirler alınacaktır?

* Van’da doğalgaz altyapı hizmetlerinde siyasi saiklerle ayrımcılık yapıldığı iddiaları hakkında soruşturma başlatacak mısınız?

* Van’da AKSA doğalgaz şirketinin denetimleri hangi sıklıkla yapılmaktadır?

* Doğalgaz alt yapı hizmetlerinin özel şirketler eliyle yapılmasının açığa çıkardığı kamu zararı, hizmet kusurları ve hizmette ayrımcılık üzerine bakanlığınızın yaptığı bir araştırma mevcut mudur?   

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van AKSA önünde oluşan kuyruklar Meclis gündeminde

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    20 Eylül 2023, 11:19

    Cevdet paşa Mahallesi Selçuklu Sokak No: 5 Van İpekyolu ilçesinde oturmaktayım. Van Aksa Gaz şirketin de Doğalgaz kutusu için başvuruda bulunduk. İlk ödemeyi yaptık. 90 gün sürebilir dediler. 120 gün oldu hala kutuyu gelip takmadılar. En son Van büyük Şehir Belediyesi nde bir mesaj yoluyla. Kazı için izin alamadık denildi. İşin için de böyle kurtuluyorlar. Mağduriyetimi belirttim ama değişen bir şey olmadı. Süreci hızlandırmalarını talep ediyoruz. Önümüz kış ve hala çözüm bulunmadı. İlgilenen zaten yok hiç olmadı. Yine de söylemek istedim. Ve şikayet dilekçelerimi tüm devlet kurumlarına ileteceğim.

    Cevapla