Van-Bitlis-Hakkari Eczacılar Odası: Eczaneler hizmete hazır hale getirilmeli

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eczacıların deprem bölgesinde ücretsiz ilaç hizmeti verdiğini kaydeden Van-Bitlis-Hakkari Eczacılar Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel, kalıcı çözümün sağlanması için bölgedeki eczanelerin desteklenerek hizmete hazır hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Depremin hemen ardından organize olan eczacılar odası bölgeye ilaç göndererek, 11 kentte toplam 26 sahra eczanesi açtı. Eczacılar odası, kendi inisiyatifleriyle halka ücretsiz hizmet vermeyi sürdürüyor. Mezopotamya Ajnası’na eczacıların çalışmalarına ilişkin konuşan Van-Bitlis-Hakkari Eczacılar Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel, kurulan sahra eczanelerin kalıcı çözüm olamayacağını ifade ederek, bölgedeki eczaneleri faal hale getirilmesinin gerektiğini belirtti.

Van-Bitlis-Hakkari Eczacılar Odası: Eczaneler hizmete hazır hale getirilmeli - van eczaclar odasi baskani fikret baransel1 1

Eczacıların açtığı 26 sahra eczanesi 

11 kentte 26 sahra eczanesi açtıklarını belirten Baransel, bu ilaçların eczacıların kendi bütçesiyle karşılandığını kaydetti. Buralarda meslektaşlarının gönüllü olarak dönüşümlü hizmet verdiğini kaydeden Baransel, “Bu süreç içerisinde sadece ilaç hizmeti vermedik, kadın hijyen ürünlerinden tutun çocuk malzemelerine kadar hemen hemen her şeyi depremzedelere ulaştırmaya çalıştık” dedi. Baransel, “Bizler burada bir inisiyatif alarak elimizi taşın altına koyduk. Eksiklikler yaşanmış olabilir ama elimizden gelen, yapmaya çalıştığımızı söyleyebilirim” ifadelerinde bulundu. 

‘SGK’nin kararı doğru, ancak eksik’ 

Baransel, artık deprem bölgesindeki eczanelerin yavaş yavaş faaliyete geçirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Çünkü sistem bu şekilde sürdürülemez, sağlıklı değil. Tabi bunun önünde birkaç engel bulunuyor. Barınma ve yer sorunu çözüldükten sonra, bölgede eczacılık yapılabilecek yapı stokuna ilişkin çalışmalar yapılmalı. Bir diğer sıkıntı ise ilaçlardaki fiyat farkları. Biliyorsunuz SGK afet sonrası bir açıklama yaptı ve ‘yüzde yirmiden muayene paylarının tamamını öteliyorum’ dedi. Bu kara doğru ama eksik. Fiyat farkları ile ilgili hiçbir değişiklik yapılmadı. İlaçların bulunmadığı bu dönemde ve özellikle depremzede vatandaşlar ile eczacılar arasında problem yaşanmaya başladı” ifadeleriyle yaşanan sorunlara dikkat çekti. 

‘Eczaneler için yer temin edilmeli’ 

Baransel, şöyle devam etti: “Çünkü fiyat farklarını vatandaşlar ödeyemiyor. Eczacıların da fiyat farklarını almadan ilaç hizmetini sürdürmesi mümkün görünmüyor. Özellikle afet bölgesindeki meslektaşlarımızın tekrar eczanelerini faal hale getirebilmesi için fiyat farkı sorununun çözülmesi gerekiyor. Bir diğer nokta, bölgedeki eczanelerin ayağa kaldırılması için, sahra eczanelerini kademeli olarak kaldırmak zorundayız. Ama biz bunları kapatırken beklentimiz, fiyat farkları çözülmesi, eczane açmak isteyen meslektaşlarımıza yer teminin sağlanması ve desteklenmesi.” 

‘İlaç sorunu artacak’ 

Türkiye genelinde ilaç tedarik sıkıntısının yaşandığını ekleyen Baransel, ilaç yokluğunun yüzde 30’lara çıktığını söyledi. Söz konusu ilaç tedarikinin ilerleyen süreçte deprem bölgesinde daha yoğun bir şekilde hissedilebileceğini ifade eden Baransel, yaşanabilecek sağlık ve ilaç sorunlarına karşı Sağlık Bakanlığı’nın gerekli tedbirleri alması gerektiği uyarısında bulundu. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van-Bitlis-Hakkari Eczacılar Odası: Eczaneler hizmete hazır hale getirilmeli

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir