‘Van Gölü Canavarı’nı görüntüleyen gazeteci: 3 canavar var!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir dönem Türkiye’nin gündemine oturan ‘Van Gölü‘nde Canavarı‘na dair görüntüleri çeken gazeteci İbrahim İlhan, “Bir tane değil üç tane olduğuna inanıyorum” diyor. Birçok Vanlı da İlhan gibi bu ‘efsanenin’, Van’a büyük katkıları olduğunu söylüyor.

Derinlerinde gölün

bir gizemli canavar

Sizden aldığı

solukla yaşar*

Bu dizeler, Bülent Ecevit’in ‘Van Gölü Canavarı’ adlı şiirine ait. Bir dönem Türkiye’nin gündemini uzun süre meşgul eden ‘Van Gölü Canavarı’ hikâyesi ya da efsanesi artık pek hatırlanmasa da, Vanlılar için unutulmaz bir konu.

3.775 km2 yüzölçümü ile Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü, içinde yaşadığına inanılan canavarla özdeşleşmiş durumda. Sodalı suya sahip olan ve ortalama derinliği 171 metre olan gölde, cismi farklı şekillerde tarif edilen bir varlığın uzun yıllardır yaşadığı iddia ediliyor.

‘Van Gölü Canavarı’nı görüntüleyen gazeteci: 3 canavar var! - van golu canavari1

Geçmişi, Evliya Çelebi’nin 17. Yüzyılda kaleme aldığı seyahatnamesine uzanan, 1800’lü yılların sonunda gazete manşetleriyle devam eden ve son olarak 1990’lı yıllarda birden fazla kez görüldüğü ve görüntülediği iddia edilen söz konusu canlının varlığı ispatlanmış değil. Yapılan araştırmalar sonucunda gölde olağan dışı herhangi bir varlığın olduğuna ilişkin hiçbir iz bulunamadı.

Evliya Çelebi: Sesini duydum, görmek kısmet olmadı

Evliya Çelebi’nin 17. Yüzyılda kaleme aldığı Seyahatnamesi’nde “Canavarın sesini ben de duydum ama kendisini görmek kısmet olmadı” dediği ve Van Gevaş’a bağlı İnköy sınırları içindeki “canavar” mağarasından bahsettiği biliniyor.

Hatta ‘canavar’, şairliğiyle de bilinen eski Başbakan Bülent Ecevit’in bir şiirine konu oldu. “Göremez beni gece gündüz/gölde kamaşan gözler-Bir göl saklıdır sizin de içinizde/gölde yaşamdan yansımalar” diyecekti Ecevit.

Gevaş merkeze heykeli yapıldı

Sadece medya değil, yerli ve yabancıların da yıllar boyu süren bir ilgisi oldu. Belediyeler başta olmak üzere kentteki kurumlar, bu ilgiden faydalanmak için canavarın varlığını göstermeye hatta kentin canavarla anılmasına hizmet etmeye başladı.

Örneğin Gevaş Belediyesi, ilçe merkezine büyük bir canavar heykeli yaptı. Bu durum, canavara inanları da inanmayanları da kente çekti. Canavarın görüntülendiği belirtilen 1995 yılında ve sonrasında birçok yerli ve yabancı turist kenti ziyaret etti.

‘Van Gölü Canavarı’nı görüntüleyen gazeteci: 3 canavar var! - vanheykel1

2012 yılında filmi vizyona girdi

Canavar hikayesinin bölgedeki varlığı turizmle de sınırlı değil. Masalları anlatılan canavar bu sefer beyaz perdeye taşındı. Baş rollerini Selahattin Taşdöğen, İlhan Şeşen, Naci Taşdöğen, Murat Ergün gibi isimlerin paylaştığı Van Gölü Canavarı filmi 2012 yılında vizyona girdi.

Sonrasında CNN International bile Van Gölü Canavarı’nı haber yaptı. Birçok ülkeden gazeteciler ve yapımcılar gelerek canavarı işlemeye başladı.

Çizgi dizi The Secret Saturdays’in “The Unblinking Eye” adlı bölümünde Van Gölü Canavarı’na da yer verildi. “Destination Truth” başlıklı belgesel dizisinin 3’üncü sezonun 5’inci bölümünde Van Gölü Canavarı’na yer verildi. “Animal X” başlıklı belgesel dizisininin 3’üncü bölümünde Van Gölü Canavarı hakkında belgesel hazırlandı.

Ülke içinde de kitaplar yazıldı, hatta türküler yakıldı. Canavar, o yıllarda Vanspor’un simgesi oldu.

‘Van Gölü Canavarı’nı görüntüleyen gazeteci: 3 canavar var! - can golu canavari

İbrahim İlhan’ın çektiği görüntü

Tüm bunlar, Edremit ilçesinde yaşayan gazeteci İbrahim İlhan’ın 1995 yılında çektiği görüntülerden sonra yaşanmıştı. Van Gölü canavarını gördüğünü iddia edenlerden biriydi gazeteci İbrahim İlhan. ‘Canavarı ilk görüntüleyen kişi olarak’ bilinen İlhan, bir değil üç canavar olduğu iddiasında.

İlhan’ın analog bir fotoğraf makinası ile çektiği görüntü tartışmayı alevlendirmişti. O yıl büyük reytingler alan görüntüler, kimilerini canavarın varlığını ikna etti ancak birçok tartışmayı da beraberinde getirdi.

İlhan’dan sonra canavarı görüntülediğini dile getiren başka kişiler de oldu. Ancak bazı görüntülerde sadece bir yönde hareket etmesi ve benzer hareketlerle görüntülenmesi canavarın sahte olduğu görüşünü kuvvetlendirdi. Bu tartışmaya rağmen, canavara olan ilgi dinmedi; görmek ve görüntülemek için büyük turist kafileleri kenti ziyaret etmeye devam etti.

‘Van Gölü Canavarı’nı görüntüleyen gazeteci: 3 canavar var! - ibrahim ilhan

Bayındırlık Bakanı Ergezen ‘Gördüm’ demiş

Gazeteci İlhan, ünlü İskoç Loch Ness Canavarı ile benzeştirilen Van Gölü Canavarı efsanesini, ilk çekimi yaptığı sıradaki deneyimleri ve sonrasında yaşananları Artı Gerçek’ten Şenol Bali’ye  anlattı.

O sıralar kentte gazetecilik yapan İlhan, dönemin Bayındırlık ve İskân Bakanı Zeki Ergezen’in Bitlis’in Tatvan ilçesinde canavarı gördüğünü söylemesinden sonra konuya merak sardığını dile getiriyor.

‘İki aya yakın orada nöbet tuttum’

İlhan, aylar boyunca canavarı görüntülemek için çabaladığını söylüyor ve devam ediyor:

“Bir gün sahilde bir balina gibi duran bir cisimden hortum gibi yükselen bir su dördüm. O zamanki gazetecilik merakı. Kumsalı takip ettim ama iz yok. Bir şantiyeye giderek oradaki bir arkadaşa sordum. Arkadaş, bilmediğini ama her uçak inişinde bir cismin gölden fırladığını ve 10-15 metrelik bir su kitlesinin oluştuğunu söyledi. 2 aya yakın orada nöbet tuttum. Birçok dostum bana kafayı yedi falan demişti o zaman.”

‘Balinaya benzeyen bir şey sulara gömüldü gitti’

İlhan, uzun süre emek verdiğini ifade ediyor ve çektiği o anları şu şekilde anlatıyor:

“Küçük bir düğün videosu vardı bende. Van’da bir iki kişide vardı. Lalapaşa Mahallesi’nde gölü gören bir evin damına gidip geliyordum. O ara damda çalışan ev sahibi ‘canavar çıktı’ dedi, ben de koştum. Koca bir şeyin çıktığını gördüm. Balinaya benzeyen bir şey sulara gömüldü gitti. Kamera açık ama heyecandan bayağı titremişti. İlk çekim anım o zamandı. O görüntülerden sonra canavar Türkiye’nin bir numaralı fenomeni oldu. Bu olayı kabullenmeyenler vardı. Kendi arkadaşlarım da öyle. Van Vali yardımcısı ‘Ben de gördüm’ dedikten sonra herkes inanmaya başladı. Ve Van’a büyük katkıları oldu. Bir süre sonra Türk basını da inanmaya başladı. Baya reytingler oldu. “

‘Bir değil üç canavar var’

Çektiği görüntülerden sonra dünyanın her köşesinden meraklıların kente gelmeye başladığını söyleyen İlhan, şöyle devam ediyor: “Canavarın bir tane değil üç tane olduğuna inanıyorum. Bir defasında üçünü bir arada çekmiştim. Biri 7 metre ile 15 metre aralığındaydı, diğerleri küçüktü. Su samuru cinsi bir şey de olabilir. Solungaçlı olduğu kesin, çünkü çok surat yapıyordu.”

‘Gölü, kedisi, kalesi var, canavarı neden olmasın’

İlhan, ‘canavarın’ kente katkısı olduğunu söylüyor: “Van adına güzel oldu. Gönül isterdi ki yetkililer bu işe el tasalardı. Kent turizmle anılır hale gelirdi. Gevaş Belediyesi bir maket yapmıştı baya ilgi görmüştü. Çok çabaladım bir şeylerin yapılması için ama olmadı. Bir canavar parkı açılabilir mesela. Van’ın gölü, kedisi, kalesi var canavarı neden olmasın. Düzmece değil çünkü. Büyük bir değerdi ama istifade edilemedi maalesef.”

Vanlılar ne diyor?

Canavarın olup olmadığının sorulduğu Van sokaklarından ise farklı yanıtlar alındı. Olduğuna inananlar kadar efsane olduğunu söyleyenler de oluyor. Hatta kimileri, canavarın varlığını gölün derinliklerinde yapılan uranyum araması ile ilişkilendiriyor. Bazıları ise turistleri kente çekmek için o dönem yapılan bir kurgu olduğunu dile getiriyor.

* Bülent Ecevit’in ‘Van Gölü Canavarı’ Şiiri

İnanmasa da çokbilmişler

ben Van Gölü’nde yaşarım

Kah çekilirim derinlere

kah kıyılardan taşarım

Gündüz göğün mavisi

Örter gölü boydan boya

Dağlar dalar karbeyaz

camkesti mavi suya

Kararan göle geceleri

ışıl ışıl yıldızlar iner

Göremez beni gecegündüz

gölde kamaşan gözler

Bir göl saklıdır sizin de içinizde

gölde yaşamdan yansımalar

Derinlerinde gölün

bir gizemli canavar

Sizden aldığı

solukla yaşar

Ama depreşmedikçe göl

uyur o derinde sessiz

Rastlasanız bile düşde

onu fark edemezsiniz

Bülent ECEVİT – 1997

Serhat News

Tepki Ver | mutlu26
26
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
3
sinirli
Sinirli
9
_a_rm_
Şaşırmış
‘Van Gölü Canavarı’nı görüntüleyen gazeteci: 3 canavar var!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 Yorum

  1. Avatar
    31 Temmuz 2023, 22:04

    1998 de in koyunde bı amcanın misafiri oldum amcada karşıdaki deniz içi mağaralarında dışarı çıktıklarını tirtira benzediklerini söyledi yaklaşık boyları 5.ile 6 metre uzunluğunda görmedim ama amca görmüştü

    Cevapla
  2. Avatar

    Üreyip çoğalmış bide canavarım 😅

  3. Avatar

    Kesinlikle öyle bişey yok vanlda yasayorum artık saçmalamayın

  4. Avatar
    9 Ağustos 2023, 16:30

    Şiir güzel de. Canavar diye bişey yoktur..
    Çocuklara masal olsun.. o sizin hüsnü kuruntunuzdur..😏

    • Avatar

      Yaw arkadaş niye inanmıyonuz adı üstünde canavar inanmanız için bi çağıralım kendini tanıtsın size derinlerde yaşar türkiyede herşeye bi kılıf buluyonuzda bunamı inanmıyonuzz vanda yüzlerce kişi görmüş oradaki yaşlılardamı yalan söylüyo yaw he he yalan

      Cevapla
  5. Avatar
    14 Ağustos 2023, 20:52

    […] olduğuna inanılıyor. Aslında bazı araştırmacılar için bu menkıbe çok önemli. Çünkü Van’da gerçekten yer kabuğunda çatlaklar mevcut ve buralardan zaman zaman ateşler ve dumanlar […]

    Cevapla