1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van Gölü’nden çıkarılan ‘dip çamuru’ Valilik yerine Bakanlık duyurdu

Van Gölü’nden çıkarılan ‘dip çamuru’ Valilik yerine Bakanlık duyurdu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Gölü’nde kötü koku ve görüntüye sebep olan dip çamurunu temizleme çalışmaları tamamlandı. Van Valiliği’nin konuya ilişkin açıklama yapmaması dikkatleri çekerken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Van Gölü’nden 500 bin metreküp dip çamuru çıkartıldığını duyurdu.

Van Gölü‘nde kötü koku ve görüntüye sebep olan dip çamurunu temizleme çalışmaları, Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı kapsamında, Van Merkezi Atık Su Arıtma Tesisinin devreye alınmasının ve hayvansal faaliyetten kaynaklanan kirliliğin azaltılmasının ardından başlatıldı. Van Valiliği‘nin konuya dair herhangi bir açıklama yapmaması ve yerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yapması akıllara ‘Valiliğin açıklama yetkisi elinden mi alındı?’ sorularını getirdi.

‘Gölde arıtılmamış bir gram su bırakılmayacak’

Temizlik çalışmalarına ilişkin Twitter hesabından açıklama yapan Bakan Murat Kurum, “Önce kirliliğin nedenlerini giderdik, sonra da temizliğe başladık. Şu ana kadar Van Gölü’nden 500 bin metreküp dip çamuru çıkartıldı. Gölümüzde arıtılmamış bir gram su bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

Van Gölü’nden çıkarılan ‘dip çamuru’ Valilik yerine Bakanlık duyurdu - murat kurum van golu

‘Önümüzdeki yaz gelmeden çalışma tamamlanacak’

Açıklama yapması gereken Valiliği muhatap almayan Bakanlığın bölgeye Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Su ve Toprak Yönetimi Daire Başkanı Menderes İşçen’i gönderdiği ise gelen iddialar arasında. İşçen  gölde yürütülen çalışmalara ilişkin verdiği bilgilerde, Tuşba Sahili’nde çalışmaların 3 etapta sürdürüldüğünü belirterek, “İlk etabın sonuna kadar gelmiş durumdayız. Burada yaklaşık 500 bin metreküp çamur çıkarıldı. Önümüzdeki yılın yaz aylarına gelmeden bu çalışmanın tamamlanmasını planlıyoruz” dedi.

Hayvancılık faaliyetlerinin Van Gölü’ne çok yakın yerde kontrolsüz bir şekilde yapıldığını vurgulayan İşçen, “Temmuz ayındaki rakamlara göre Van Gölü kıyısındaki 576 adet ahırın yıkımını gerçekleştirdik. Van tarıma dayalı ihtisas OSB’nin kurulumunu sağladık. Şu anda ihtisas OSB’nin bütün hazırlıkları tamamlandı. Buradaki hayvancılık faaliyetleri İhtisas OSB’nin içerisinde çok daha etkin ve entegre bir çevre yönetimini sağlayacak şekilde devam edecek” diye belirtti.

Serhat News 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van Gölü’nden çıkarılan ‘dip çamuru’ Valilik yerine Bakanlık duyurdu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    9 Ekim 2023, 13:05

    […] Gölü’nün zemininden 1 milyon 365 bin metreküp dip çamuru ve balçık […]

    Cevapla