Van Hakkari Tabip Odası OHAL’in bitmesi için yargıya başvurdu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Hakkari Tabip Odası basın açıklaması ve eylem etkinlik yasaklarına karşı yargıya başvurdu. Doktor Hüseyin Yaviç, “2 bin gündür çalışmalarımız engelleniyor. Bu mücadelenin bir parçası olarak da Van Valiliği’nin bu uygulamasına karşı idare mahkemesine başvurduk. Hukuki süreci sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

Van’da 21 Kasım 2016’dan beri eylem ve etkinlikler her 15 günde bir Van Valiliği tarafından yasaklanıyor. Yasaklamaların gerekçesi olarak milli güvenlik ve kamu düzeni gösteriliyor. Siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri bu durumu ‘fiili OHAL’ olarak değerlendiriyor. Van Hakkari Tabip Odası, valiliğin 15 günde bir uzattığı OHAL’e ilişkin yargıya başvurdu.

‘Somut dayanağı olmadan OHAL uzatılıyor’

Türkiye Tabipleri Birliği Van Hakkari Tabip Odası Başkanlığı adına yetkili temsilci Doktor Hüseyin Yaviç’ın Van Nöbetçi̇ İdare Mahkemesi̇ Başkanlığı’na ilettiği dilekçesinde, “Davalı idare red işlemi herhangi bir somut dayanağı olmayan bu karar yasaya dayanmadan üstelik olağanüstü̈ hal rejiminde bile uygulanmayacak şekilde anayasal haklarımız Van ili sınırları içerisinde kullanılamaz hale getirilerek anayasal suç̧ islemektedir. Bu sebeple bu kararın iptal edilmesi gerekmektedir” sözleri yer aldı.

‘Bu karar hukuka aykırıdır, durdurulmalıdır’

Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını hatırlayan Yaviç’in başvurusunda, herkesin izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve yürüyüş düzenleme hakkına sahip olduğu ifade edildi. Toplantı ve gösteri yürüyüş  düzenleme hakkının çiğnendiğine dikkat çekilerek, “Açıkça hukuka aykırı olması ve alınan kararın telafisi imkânsız zararların oluşacağı gerçeği karşısında idarenin savunması alınmaksızın derhal yürütmeyi durdurma kararı alınması talebi zarureti doğmuştur” denildi.

‘Sivil Toplum Örgütlerini adeta dört duvar arasına hapsedildi’

Yaviç ile oda adına yargıya başvurması hakkında konuştuk. “Van Valiliğinin gerek ulusal mevzuatları gerek uluslararası sözleşmeleri hiçe sayarak ilimizde en temel anayasal hak olan düşünce ve ifade özgürlüğünü engelleniyor” diyen Yaviç, yasakların sadece AKP’ye muhalif olan kesimlere uygulandığını söyledi. Van Hakkari Tabip Odası’nın bir çok çalışmasının valilik tarafından yasaklandığını da aktararak şunları söyledi: “2 bin gündür çalışmalarımız engelleniyor. Sivil Toplum Örgütlerini adeta dört duvar arasına hapsedildi. Bu yolla toplum baskı altında tutulmaya çalışılıyor. Bu durum karşısında uzun süredir mücadele ediyoruz. Bu mücadelenin bir parçası olarak da Van Valiliği’nin bu uygulamasına karşı idare mahkemesine başvurduk. Hukuki süreci sonuna kadar sürdüreceğiz. Demokrasiyle bağdaşmıyor bu uygulama.”

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van Hakkari Tabip Odası OHAL’in bitmesi için yargıya başvurdu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir