Van İHD Şubesi’nden çağrı: Kimyasal iddiaları ciddiye alınmalıdır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İHD Van Şube Başkanı Mehmet Karataş, kimyasal silah kullanımıyla ilgili iddialarının ciddiye alınması gerektiğinin altını çizerek, konunun Türkiye iç hukuku uyarınca yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturulması gerektiğini vurguladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Deneği Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zap, Avaşîn ve Metina bölgelerinde kimyasal silah kullandığına dair iddialara ilişkin İHD binasında ortak basın açıklaması yaptı. İHD Şube Başkanı avukat Mehmet Karataş, kimyasal silahların uluslararası sözleşmelerle yasaklandığına işaret ederek, Türkiye’nin de söz konusu sözleşmelere taraf olduğunu kaydetti. 

‘Kimyasal silah kullanımı suçtur’

Kimyasal silah kullanımın suç olduğunu belirten Karataş, “Türk Ceza Kanununda kimyasal madde silah olarak tanımlanmış ve bu silahla işlenen suçlar nitelikli suç olarak değerlendirilmiştir. Kimyasal silah kullanımıyla ilgili iddiaların ciddiliği dikkate alınmalı ve Türkiye iç hukuku uyarınca yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturulmalıdır. Ayrıca uluslararası yükümlülük üstlenen bir ülke olan Türkiye kendi iç denetim mekanizmalarını da harekete geçirmelidir. Bu iddialar ancak bu şekilde hareket edilerek sonuçlandırılabilir” çağrısında bulundu.

Van İHD Şubesi’nden çağrı: Kimyasal iddiaları ciddiye alınmalıdır - van ihd kimyasal ortak aciklama

‘Türkiye denetim mekanizmalarını harekete geçirmelidir’

Kimyasal silah kullanımıyla ilgili iddialarının ciddiye alınması gerektiğinin altını çizen Karataş, konunun Türkiye iç hukuku uyarınca yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturulması gerektiği ve Türkiye’nin kendi iç denetim mekanizmalarını da harekete geçirmesi gerektiği vurguladı.

‘Fincancı’nın gözaltına alınması kabul edilemez’

İddialar hakkında görüş bildiren Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın hedef gösterilerek gözaltına alınmasına da değinen Karataş, bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti. Karataş devamında şunlar belirtti: “Bu tip durumlarda yargı organları ile idari ve siyasi denetim mekanizmalarının üzerinde düşen görevi yapmaları gerekmektedir. Gerçek ancak böyle ortaya çıkabilir. Mağdur ailelerinin kurumlarımıza yaptıkları başvuru üzerine ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli idari ve yargısal başvuru yollarına gidilecektir.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van İHD Şubesi’nden çağrı: Kimyasal iddiaları ciddiye alınmalıdır

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir