Van İMO: Güzeldere Geçidi’nde yaşanan çığ felaketin sorumluları hesap vermelidir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

26 Şubat tarihinde Van-Hakkari karayolu üzerinde bulunan Güzeldere Geçidi’nde meydana gelen çığ felaketine ilişkin İMO Van Şubesi yazılı bir açıklama yaptı.

26 Şubat 2024 tarihinde Van-Hakkari karayolu üzerinde bulunan Güzeldere Geçidi’nde çığ felaketi meydana geldi. Çığın sürüklediği bir yolcu minibüsünün şarampole yuvarlanmasıyla 1 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi de yaralandı. Yaralılar olay yerine gelen jandarma ve sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Dün tedavileri tamamlanan yaralılar taburcu edilirken, olay yerinde hayatını kaybeden 8 çocuk annesi Memihan Şengülen’in (64) cenazesinin Başkale’de defnedileceği öğrenildi.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Baran Bulut Balkan, yaşanan felaketten dolayı üzüntü duyduklarını belirterek, kışın çetin geçtiği bölgemizde özellikle Bahçesaray, Çatak, Başkale ve Van-Hakkari Karayolu üzerinde birçok bölgede çığ riskinin olduğunu fakat bu risklere karşı gerekli tedbirlerin alınmadığını ve alınmaması halinde bu gibi olayların daha çok yaşanacağını ifade etti.

Balkan, çığ riskinin olduğu güzergahların yerleşime açılması ve orman alanlarının oluşturulmamasının bu riskleri tetiklediğini fakat en bilinen yöntemlerden biri olarak çığ oluşabilecek bölgelerde kontrollü patlatmaların yapılması gerektiğini belirtti.

Van İMO: Güzeldere Geçidi'nde yaşanan çığ felaketin sorumluları hesap vermelidir - Baran Bulut BALKAN

Balkan, bölgede yaptıkları incelemelere göre daha önce aynı felaketin birçok kez daha yaşanmış olmasına rağmen henüz çığ bariyerleri, tüneller ve diğer koruma sistemlerinin kurulmadığını söyledi.

Aynı zamanda açıklamada yurttaşların bu konuda yeteri kadar bilinçlendirilmediğine de değinen Balkan, “Güzeldere Geçidi’nde yaşanan çığ felaketi, karayolu tasarımında ve yapımında alınması gereken önlemlerin yeterince dikkate alınmadığının göstergesidir. Bu tür felaketlerin tekrarlanmaması için gerekli teknik ve idari adımların atılması, konunun muhatabı olan birimler bu noktada gerekli sorgulamaları yapmalıdırlar. İMO Van Şubesi olarak sunduğumuz önerileri geliştirme noktasında destek sunmaya hazır olduğumuzu sizin aracılığınızla belirtmek isteriz. Kamuoyunun da bu konudaki hassasiyetini sürdürmesi en büyük temennimizdir,” dedi.

İhaleyi AKP’li başkan almış

Güzeldere Geçidi Tünel Projesi’nin inşaatına 2015’te başlandı. İhalesini Ak Parti Hakkari Belediye Başkan Adayı olan İsmet Ölmez ile oğlu Van’ın Başkale İlçesinde aday olan İskender Ertuş’un aldığı tünel projesi, aradan bunca yıl geçmesine rağmen hala bitirilemedi.

Bir türlü tamamlanmayan tünel nedeniyle karayolunda insanlar yaşamlarını yitirmeye devam ederken, 2022 yılında tünel inşaatında yaşanan çökme sonucu 2 işçi de hayatını kaybetmişti.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van İMO: Güzeldere Geçidi’nde yaşanan çığ felaketin sorumluları hesap vermelidir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir