Van sınır hattında askerlerin açtığı hendeğe düşen 139 koyun öldü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran-Türkiye sınırında bulunan Sarıçimen (Navrê) mahallesinde yurttaşlara ait 139 koyun askerlerin açtığı hendeğe düşerek öldü.  Yaşanan olay üzerine bölgeye giden Yeşil Sol Parti milletvekilleri, olayın takipçisi olacaklarını söyledi. Yurttaşlar ise hendeklerin kapatılmasını istedi.

Van’ın Çaldıran ilçesindeki İran-Türkiye sınırında bulunan Sarıçimen mahallesinde yurttaşlara ait 139 koyun askerlerin açtığı hendeğe düşerek öldü. Bunun üzerine Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Van Milletvekili Sinan Çiftyürek ile Zülküf Uçar ve beraberindeki heyet HDP, DBP ve Yeşil Sol Parti yöneticileriyle birlikte bölgeye giderek, olay yerinde incelemelerde bulundu.  Olayın yaşandığı yerde açıklamalarda bulunan Milletvekili Zülküf Uçar, yapılan incelemelerden sonra olayla ilgili kapsamlı bir rapor hazırlayarak kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

Van sınır hattında askerlerin açtığı hendeğe düşen 139 koyun öldü - van sinir hatti hendek koyunlar telef oldu 2

Yurttaşların tapulu arazilerinde izin alınmadan açılan hendeklerin büyük bir tehlike arz ettiğini de dile getiren Uçar, açılan hendeğin kapatılması için gerekli girişimleri de yapacaklarını dile getirdi. Uçar, üstü açık hendekleri açan yetkililer hakkında da gerekli işlemlerin başlatılması çağrısında bulundu.

Van sınır hattında askerlerin açtığı hendeğe düşen 139 koyun öldü - van sinir hatti hendek koyunlar telef oldu 5

Halkın tapulu arazisine hendekler açıldı 

Sınır hattında yapılan duvarı göstererek duruma tepki gösteren Çiftyürek, mevcut iktidarın şehirlerin arasına bile duvarlar ördüğünü bunun yetmeyip şimdide hendek kazdığını söyledi. Halkının tapulu alanlarına hendeklerin açılmasına tepki gösteren Çiftyürek, “Bu açılan hendek yüzünden 139 koyun telef olmuş iki çobanda ölümden dönmüş. Halkımızın iradesi olmadan tarla sahibinin izni olmadan bu tür hendek kazmalarını kınıyoruz. Hükümetin gelip köylülerden özür dilemesi ve zararlarını karşılamaları gerekiyor. Sonuna kadar halkımızın yanındayız, bu davanın da takipçisi olacağız” dedi.

Van sınır hattında askerlerin açtığı hendeğe düşen 139 koyun öldü - van sinir hatti hendek koyunlar telef oldu 3

‘Burası sınır değil tapulu arazimiz’

Duruma tepki gösteren mağdurlardan Mıştak Ülgen de, hendeğin açıldığı alanın tapulu arazileri olduğunu dile getirdi. Ülgen, “Burası sınır değil, köye çok yakın tapulu arazimizdir. Ancak askeriye bizden izin almadan gelip arazimizde hendekleri açtı.  Şu an arazilerimizi bile kullanamıyoruz. Devasa üstü açık hendekler açılmış. Açılan hendeklerde korumada yok. Böyle olunca koyunlarımızın büyük bölümü düşerek telef oldu. Bu kanalın bir an önce kapatılması lazımdır” diye konuştu.

Van sınır hattında askerlerin açtığı hendeğe düşen 139 koyun öldü - van sinir hatti hendek koyunlar telef oldu 8

‘20 koyunum öldü’

Olayda 20 koyunu telef olan Fevzi Öztunç ise, “Eğer o gün erken haberimiz olmasaydı çobanlarımızda ölmüş olacaktı. Biz kaymakama gidiyoruz. Bizi dinlemiyor. Karakol bizi dinlemiyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu açık bir zülümdür. Gidecek yerimiz yok devlet artık bu işe bir çözüm bulmalıdır” çağrısında bulundu. 

Van sınır hattında askerlerin açtığı hendeğe düşen 139 koyun öldü - van sinir hatti hendek koyunlar telef oldu 7
Van sınır hattında askerlerin açtığı hendeğe düşen 139 koyun öldü - van sinir hatti hendek koyunlar telef oldu 4

Yapılan uygulamaya isyan eden Fettah Erdoğan, tarım alanlarına hendeklerin kazıldığını belirterek, hayvanlarını otlatacak alan dahi bulunmadığını dile getirdi.

Van sınır hattında askerlerin açtığı hendeğe düşen 139 koyun öldü - van sinir hatti hendek koyunlar telef oldu 9

Serhat News

Tepki Ver | _zg_n1
0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van sınır hattında askerlerin açtığı hendeğe düşen 139 koyun öldü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    4 Ağustos 2023, 15:59

    […] İran sınırına inşa edilen duvar, gözetleme sistemleri, kazılan hendek ve güvenlik güçlerinin aldığı önlemler göçü […]

    Cevapla