Van’da 2023 seçim çalışmaları: Bu seçim diğer seçimlerden önemli

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2023 yılında yapılacak olan genel seçimler için siyasi partiler, genel merkezlerinden il temsilciliklerine kadar seçim hazırlıklarını sürdürüyor. Van’da bulunan siyasi parti temsilcileri de bu seçimin diğer seçimlere oranla daha önemli olduğunu belirterek, yaptıkları çalışmaları aktardı.

Yeni yıla sayılı günler kala 2023’te yapılacak olan seçim hazırlıkları Türkiye’nin her yerinde hız kazanmaya başladı. Taşradan metropollere tüm siyasi parti bileşenlerinin yaptığı çalışmalar genel başkanların, “Halk sandıkta size cevabını verecek” söylemiyle de birleşmeye devam ediyor.

Van’da 2023 seçim çalışmaları: Bu seçim diğer seçimlerden önemli - secim sandik

Millet İttifakı, Emek ve Özgürlük İttifakı ve Sosyalist Güç Birliği çatısı altında birleşen siyasi partiler ve diğer partiler adaylarını açıklamak için yılbaşından sonrayı beklese de Cumhur İttifakı adayının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğu çok önceden açıklanmıştı.

Erdoğan: 6’lı masadan bir şey çıkmaz

Türkiye’de yaşanan çoklu krizler, muhalefet partilerinin iktidar karşısında güç kazanmasına neden olsa da ittifaklar arasında en çok tartışılan 6’lı masa Millet İttifakı’na ilişkin Erdoğan konuşmalarında çokça yer verdi. Erdoğan, seçmenlerine seslendiği konuşmasında, “Güçlendirilmiş parlamenter sistem palavralarına inanmayın. Oradan bir şey çıkmaz. Oturur, konuşur, dağılırlar” ifadelerini kullanmıştı.

Van’da 2023 seçim çalışmaları: Bu seçim diğer seçimlerden önemli - secim pusula

Buna karşın ittifaklar; seçim hazırlıkları, sandık güvenliği, güçlendirilmiş parlamenter sistem, ortak aday ve olası bir ikinci tur halinde yapılacak yeni ittifaklar şeklinde toplantılarını sürdürüyor. Millet İttifakı’nda bulunan partilerin Van İl Başkanları ve Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan HDP’nin Van İl Eş başkanı da bu kapsamda yaptıkları seçim çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘Seçime hazır bir partiyiz’

Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, siyasi partilerde hiçbir zaman dur durak olmadığını, sürekli bir çalışma içerisinde olduklarını ifade etti. Karabıyık, “Kaldı ki bizim gibi iddialı, yeni kurulmuş ve ilk defa seçime girecek olan bir parti. Bizim için şartlar ne olursa olsun durmak yoktur” diyerek seçime hazır olduklarını söyledi. İl ve ilçe teşkilatlarıyla beraber sahada üyelik çalışmalarına devam ettiklerini aktaran Karabıyık, aynı zamanda hem teşkilatlanma yaptıklarını hem de yapılacak olan seçimde sandık yönetim kurulu atamalarını gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Van’da 2023 seçim çalışmaları: Bu seçim diğer seçimlerden önemli - WhatsApp Image 2022 12 24 at 12.38.37 1
Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık

Van’da 2 bin 200’ün üzerinde sandık olduğunu söyleyen Karabıyık, sandıkların tamamına sandık yönetim kurulu başkanlarını atadıklarını belirtti. Ayrıca gönüllü müşahitleri de atadıklarını ve bina sorumlularının da hazır olduğunu kaydetti.

‘Seçimde herkes hak ettiği karşılığı bulacaktır’

Yaklaşan seçimde masada birçok seçeneklerinin olduğunu söyleyen Karabıyık, “Birincisi, altılı masada bir ittifakımız söz konusu. İkincisi bölge bazında yine altılı masayla seçim ittifakı yapabiliriz. Üçüncüsü il bazında ittifak yapabiliriz. Dördüncü olarak hiçbiri olmazsa bile tek başına seçime hazır bir partiyiz” dedi.

Karabıyık, “Doğu illerinde yaptığımız üyelik çalışmalarında Yargıtay tarafından onaylanmış, 14 il içerisinde en çok üye yapmış iller arasında Van ikinci sırada. Birincisi Ağrı, ikincisi Van. Birilerinin yaptığı hayali üyeliklerden bahsetmiyoruz. Onlar kendi kendilerini kandırıyorlar. Yarın seçime gittiklerinde görecekler. Kimin ne kadar gerçek üye yaptığı sandıkta belli olacak. Birileri sistemsel olarak üyelik yapıyor. İktidarın gücünü kullanarak, vakıftan veya farklı yerlerden kişilerin bilgilerine ulaşıp, vatandaşın gıyabında onları üye yapıyorlar” diye konuştu.

Karabıyık, yakın tarihte yapılacak olan seçimlerde vatandaşların en doğru tercihi yapacaklarını söyleyerek, “Umarım yapılacak olan ilk seçimde herkes hak ettiği karşılığı bulacaktır” diye vurguladı.

‘Seçim endeksli bir parti değiliz’

HDP Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan da, yaklaşan seçimlerin önemli olduğunu fakat partilerinin seçime endeksli bir parti olarak çalışmadıklarını ifade etti. Doğan, “20 yıldır ülkeyi yöneten iktidar, ülkede son geldiğimiz aşamada çoklu krizleri yaşatan bir duruma getirdi ülkeyi. Bu çoklu krizlerin yaşandığı bir dönemde de yeniden bir seçim mahalline girdi ülke. Bütün partiler de kendisince seçim çalışmalarının startını verdi” dedi.

Partilerinin, masa başında siyaset yapan bir parti olmadığını ifade eden Doğan, “Biz 24 saat; bütün kurumlarımızla, bütün komisyonlarımızla, ilçe örgütlerimizle, genel merkezimizle sahadayız” diye konuştu. Doğan, “Halkın düğününde, taziyesinde, toplantısındayız, sıkıntılarını dinlemekteyiz. Her taraftayız: köydeyiz, kentteyiz” diyerek çalışmalarının her alanda sürdüğüne dikkat çekti.

Van’da 2023 seçim çalışmaları: Bu seçim diğer seçimlerden önemli - WhatsApp Image 2022 12 24 at 12.38.38
HDP Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan

‘HDP Van’da iktidar parti konumunda’

Doğan, HDP’nin Türkiye’deki bütün sivil toplum örgütlerini, sol ve sosyalist kesimleri, demokratları, değişik inanç kesimlerini bir şekilde içerisinde barındıran bir parti olduğunu söyledi. Doğan, “Halkımızla ilgili sorunları hem mecliste hem sokakta dile getirmeye devam ediyoruz” diye vurguladı. Doğan, “İl örgütü olarak profesyonel siyasetçi gibi bütün zamanını vererek çalışmalar yürüten bir pozisyondayız” dedi. Gittikleri hiçbir yerde bir olumsuzlukla karşılaşmadıklarını dile getiren Doğan, “Bütün halkımızın ülkedeki olumsuzlukları gören bir pozisyonda olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki seçime halkımızla beraber hazır olduğumuzu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Van’da 2023 seçim çalışmaları: Bu seçim diğer seçimlerden önemli - hdp secim

HDP’nin geçmişte de şu anda da Van’da iktidar konumunda bir parti olduğunu belirten Doğan, bu iktidar pozisyonunun önümüzdeki seçimde de çok daha fazla arttırarak devam ettiğine inandıklarını ekledi. Doğan, “Çünkü sokağın nabzının böyle olduğunu görüyoruz. Sonuçta yapılan zulümler, yapılan baskılar bizim çalışmalarımızın önünde bir engel değil. Halkımızla beraber mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Genel başkanımızın bu kente sözü var’

CHP Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu ise, Van’ın en temel sorununun aş ve işsizlik olduğunu belirtti. İnsanların evlerine ekmeklerini batıracak bir katık götürmek istediklerini vurgulayarak, bu sorunu çözme görevinin siyasi partilerde olduğunu da aktardı. Bedirhanoğlu, “Genel başkanımızın bu kente sözü var. Sınır ticareti tamamen açılacak ve Kapıköy Sınır Kapısı’nda serbest bölge kurulacaktır. Ancak kentin temel sorunları çözülürse bu kenti büyütebiliriz. 2 yüz 87 kilometrelik İran sınır hattında ticaret yapılırsa Van için artı değer oluşacaktır. Biz on beş ayı aşkın bir süredir bu sorunlarla ilgili çözüm projeleri üretiyoruz. Bize göre hukuk ve ekonomi birbirine paralel ilerleyen şeylerdir. Hukuk tesis edilirse insanlar evlerine ekmek götürebilir” dedi.

Van’da 2023 seçim çalışmaları: Bu seçim diğer seçimlerden önemli - Vanda 2023 secim calismalari
CHP Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu

Daha önce CHP tarafından Van’da yapılan Belediye Başkanları Çalıştayını da hatırlatan Bedirhanoğlu, bu çalıştayın temel amacının; belediye başkanları başta olmak üzere onların aracılığıyla da Van’ı herkese tanıtmak olduğunu ifade etti.

‘Üye sayımız 9 bini aşmış durumda’

Bedirhanoğlu, yönetimi devraldıklarında CHP’nin Van’daki üye sayısının neredeyse yok denecek kadar az olduğunu belirterek, “Biz yönetime geldiğimiz zaman üye anlamında bitmiş noktadaydık. Ama şu anda üye sayımız 9 binleri aşmış durumda. Van’da 2 bin 125 sandık vardı. 9 yüz 80 sandığımız boştu, 8 yüz 70 sandıkta sıfır oy almıştık. Şu anda CHP Van İl örgütü ve ilçe örgütlerimizle beraber seçime hazırız” dedi.

‘Van AKP ve HDP arasında sıkışmış durumda’

Van kentinin AKP ve HDP arasında sıkışmış bir durumda olduğunu aktaran Bedirhanoğlu, “Biz kentin bu yapısına yeni bir sosyoloji kazandırmaya çalışıyoruz. Buna yeni bir yol ya da üçüncü bir yol diyebilirsiniz. Biz bu kenti tekrar kalkındırmak zorundayız. Bu kentte HDP’den sonra ikinci parti olmaya talibiz ve bunu da sahada göstereceğiz” diye vurguladı.

‘Yılbaşından sonra seçim startı vereceğiz’

DEVA Partisi Van İl Başkanı Erdinç Peker, seçim startını henüz resmi olarak vermediklerini ifade etti. Yılbaşından sonra seçim startını vereceklerini söyleyen Peker, “Çünkü bizim cumhurbaşkanı adayımız yeni yılda belirlenecek. Cumhurbaşkanı adayı belirlendikten sonra yeni sisteme göre seçim startı verilmiş olacak” diye belirtti.

Van’da 2023 seçim çalışmaları: Bu seçim diğer seçimlerden önemli - WhatsApp Image 2022 12 24 at 12.38.37
DEVA Partisi Van İl Başkanı Erdinç Peker

Peker, seçim startı verilmemiş olsa dahi saha çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı. “Sahadayız. Start verilirse planımız, programımız belli. Seçim sürecine hızlı bir şekilde gireceğimizi düşünüyoruz” diyen Peker, altılı masanın hem Van’da hem de Türkiye’de geniş bir gündem teşkil ettiğini söyledi. Peker, altılı masanın sadece bir iş birliği masası olduğunu henüz bir ortaklığa dönüşmediğini ifade ederek, adım adım ortaklığa doğru yol almış bir pozisyonda olduğunu belirtti.

Bu ortaklığın tamamen cumhurbaşkanı adayının ülkeyi nasıl yöneteceğine dair ilkeler belli olduktan sonra birlikteliğe dönüşecek bir süreç olduğunu söyleyen Peker, altılı masa adayının 13. Cumhurbaşkanı olacağını ifade etti.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da 2023 seçim çalışmaları: Bu seçim diğer seçimlerden önemli

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir