Van’da bu kez de elektrik sayaçlarına ‘kafes sistemi’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da 2020 yılında VEDAŞ tarafından elektrik sayaçları konut ve iş yerlerinden sökülüp direklere taşınmasından sonra bu kez de sitelerdeki sayaçlar kapalı kilitli kasa şeklindeki kutulara yerleştirildi.

2020 yılında özelikle çoğunlukla dar gelirli insanların yaşadığı mahallelerde Van Gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) ekipleri tarafından evlerdeki elektrik saatleri sökülerek direklere takılmıştı. Elektrik sayaçlarının direklere takılmasının ardından yurttaşlara yüklü elektrik faturaları gelirken, bazı yurttaşların mahkeme yoluna gitmesi ile VEDAŞ’ın haksız kazanç elde ettiği ortaya çıkmıştı. Sayaçların direklere takılması ise beraberinde büyük tepkilere neden olmuştu. Dönemin milletvekilleri konuyu meclis gündemine taşırken, tepkiler üzerine sayaç taşıma uygulamasına ara verilmişti.

Tepkiler dinince kafes sistemi geldi

Yaşanan tepkilerin dinmesi üzerine tekrar harekete geçen VEDAŞ ekipleri bu kez bina önlerinde direk olmayan büyük sitelere yöneldi. Sitelerdeki elektrik panolarını söken VEDAŞ yetkilileri, yerlerine kafes şeklinde açılamayacak kafesler kurdu. Kurulan kafeslere sitenin saatleri yerleştirilerek kapatıldı. Uygulamayla birlikte yurttaşların ne kadar enerji tükettiklerinin de önüne geçilmiş oldu.

Olay meclis gündemine taşınmıştı 

Saatlerin ilk olarak elektrik direklerine kaldırılmasından sonra dönemin HDP Van Milletvekili Murat Sarırsaç konuyu meclis gündemine taşımıştı. Sarısaç dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması için verdiği soru önergesinde şu tespitlere dikkat çekmişti:

“Seçim bölgem Van’da, Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (VEDAŞ) uygulamaları yurttaşlarımızı mağdur edegelmektedir. Tarafımıza bizzat iletilen şikayetlerin yanında; güvenlik güçleriyle birlikte mahallelere yapılan baskınlar, yurttaşların elektriğinin kesilmesi, sayaçların direklere çıkarılması, astronomik oranda cezaların kesilmesi vb. uygulamalar sonucunda VEDAŞ ekipleri ile yurttaşlar arasında yaşanan gerilim sıklıkla basına da yansımaktadır. Son olarak 29 Aralık 2020 tarihinde Van’ın Yalım Erez Mahallesi’nde yurttaşlar, VEDAŞ ekiplerine tepki göstererek sayaçların direklere çıkarılmasına engel olmuşlardır.Bölgemizde bu tür uygulamalar, şehirlerde görüntü kirliliği yarattığı gibi yurttaşlara açıkça hırsız muamelesi içermektedir. Elbette kaçak elektrik kullanılmasını önlemek amacıyla tedbirler alınabilir. Ama Türkiye’nin hiçbir yerinde başvurulmayan ilkel yöntemlerle insanları töhmet altında bırakmak, herkese “potansiyel suçlu” gözüyle bakmak insan onurunu zedeleyen yaklaşımlardır. Dolayısıyla Van ve çevre illerinde elektrik sayaçlarının direklere çıkarılmasıyla yurttaşların tükettikleri elektrik miktarını görme hakları ellerinden alındığı gibi söz konusu uygulamaya karşı çıkan kişiler de elektrik kesintisi ile cezalandırılabilmektedir. VEDAŞ’ın yurttaşlara yönelik keyfi uygulama ve baskılarına karşı Hükümet’in harekete geçmesi, sosyal ve hukuk devleti olmanın bir gereği olarak elzemdir.” 

Serhat News

Tepki Ver | sinirli1
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da bu kez de elektrik sayaçlarına ‘kafes sistemi’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir