1. Haberler
  2. Özel
  3. Van’da ilk defa CV ve Mülakat Teknikleri eğitimi verildi

Van’da ilk defa CV ve Mülakat Teknikleri eğitimi verildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala



Özel Haber – İşsizlik oranının yüksek olduğu Van’da, yeni iş kapıları açılırken beraberin başka ihtiyaçları da getiriyor. CV ve Mülakat Teknikleri hakkında verdikleri eğitimle Üvercinka Kültür Sanat Merkezi, bu boşluğu doldurmak için kolları sıvadı. Eğitimci Mehmet Faruk Kanat, “CV, profesyonelliğin bir gereğidir. Van’da da birçok yeni iş sahasının açılması ve turizmin gelişmesiyle bu gereklilik daha da görünür olmaya başladı” diyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 Kasım dönemi TRB2 (Van Muş Bitlis Hakkari) işsizlik verilerine göre işsizlik oranı 23,6. Türkiye’deki bir çok şehre göre Van’ın işsizlik oranı en yüksek şehirlerden. Önüne geçilemeyen bu orana karşı 2016-2017 yılından beri devlet teşvikleriyle Van’da çok sayıda iş yeri açıldı. Tekstiller ve çağrı merkezleri başta olmak üzere çok sayıda iş yerinin açılması binlerce kişinin istihdamını sağlanması hedeflendi. Hala hedeflenen düzeye gelinmeyen işsizliğe karşı Üvercinka Kültür Sanat Merkezi, iş arayan yurttaşlara CV ve Mülakat Teknikleri eğitimi veriyor. Verdikleri eğitimle, kursiyerlerin edinecekleri bilgilerle kendileri hakkında hazırladıkları özgeçmiş ile ilgili bilgiler içeren belge, kurumla ilk teması sağlıyor.

İş başvurularında ve yapılan mülakatlarda birçok kişinin kendi alanında yetkin olmasına rağmen kendini yeterli ve doğru anlatmaması sebebiyle işe alınma da sorun yaşadığını belirten atölye eğitmeni Mehmet Faruk Kanat, bu eğitimin yaşanan bu soruna cevaben hazırlandığını söylüyor.

<strong>Van’da ilk defa CV ve Mülakat Teknikleri eğitimi verildi</strong> - faruk kanat
faruk Kanat

‘Bu eğitim profesyonelliğin bir gereğidir’

Uzun zamandır bölgede çeşitli kurumlara mülakat desteği veren Kanat, kişinin mülakata çağrılmasında en büyük etkenin hazırladığı CV’nin yetkinliğiyle ilişkili olduğunu belirtiyor. CV hakkında bilgiler vererek şöyle devam ediyor: “Aslında CV kendini anlatma merciidir ve doğru kullanılması gerekir. Çünkü gelen CV’lere göre işveren bir eleme mantığına gider ve doğru hazırlanmış bir CV her zaman şansı yükseltir. Aynı zamanda iş vereninde doğru personeli bulmasını sağlar. Bu profesyonelliğin bir gereğidir. Van’da da birçok yeni iş sahasının açılması ve turizmin gelişmesiyle bu gereklilik daha da görünür olmaya başladı.”

Bu eğitimin Van’da ilk defa yapıldığını ve bu eğitimin ardından mentorluk yapacağını belirten Kanat, bu eğitimlerin devamında kamu ve özel sektördeki kuruluşlarla ortaklık sağlanabileceğini ve Üvercinka Kültür Sanat Merkezi’nin bu anlamda profesyonel kurumların başvurabileceği bir alan haline getirmek istediklerini söylüyor.

‘Kişi referansları bir handikap yaratıyor’

Şimdiye kadar Van’da bulunan iş yerlerinin genelde kişi referansıyla personel aldığını ve bu yöntemin profesyonelliği zedelediğini vurgulayan Kanat, “Kişi referansıyla personel alan kurumların çoğu bir profesyonellik handikabı yaşıyor. Çünkü Van’da ki iş sahalarının geçmişi 5-6 yıllık bir süreyi kapsıyor. İş sahası kadar kalifiye personel bulmakta başlı başına sorun ama bu alanda herhangi bir çalışma yapılmıyor. Ama Van turizm potansiyeli çok yüksek bir kent bu yüzden bu alanda profesyonelleşmesinin sağlanması adına gerekli adımların atılması gerekiyor. Personelin sadece işe girmesini sağlamakta yeterli bir adım değil tabii. Çünkü personelin koşulları ve hakları da profesyonelliğin bir parçası. Bu anlamda kapsayıcı çalışmaların yapılması şart” diyor.

‘Hatır, gönül işleriyle alımların yapılması doğru değil’

Eğitime katılanlardan Muğla Üniversitesi Turizm Fakültesi mezunu Nurcan Borak, eğitimin çok faydalı olduğunu aktarıyor: “Bu eğitim sayesinde eksikliklerimi gördüm. Aslında iyi bir işte çalışmak istiyorsak profesyonel anlamda bir CV hazırlamamız gerekiyor. Gereksiz detaylara yer vermemiz gerekiyor. Çünkü ince detayların yerine can alıcı detaylar önem arz ediyor. Van’ın da bu anlamda profesyonel kurumlara ihtiyacı var. Hatır, gönül işleriyle alımların yapılması doğru değil. Profesyonel işletmeler ve profesyonel personeller birbirine paralel konulardır. Hatta bu eğitimin lise ve üniversitelerde özel eğitim olarak verilmesi gerekiyor.”

<strong>Van’da ilk defa CV ve Mülakat Teknikleri eğitimi verildi</strong> - nurcak borak
nurcak borak

Haber: Zelal Sahidenur Sari

(ro)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da ilk defa CV ve Mülakat Teknikleri eğitimi verildi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir