Van’da kira artışları dudak uçuklatan cinsten!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da yeni imar alanlarının yetersiz olması, bankaların yetersiz miktarda verdiği krediler ve kredilere uyguladığı yüksek faiz oranları, emlak piyasasında arz-talep dengesini olumsuz etkiledi.

Van’da konut piyasasında yaşanan zorluklar, ekonomik faktörler ve inşaat sektöründeki maliyetlerin artmasının bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Son yıllarda şehrin nüfusundaki artış, konut talebini büyük ölçüde etkiliyor. Ancak, bu talebi karşılayacak yeterli konut arzı bulunmaması, şehirdeki konut sorununun daha da derinleşmesine yol açıyor.

Şehirde imarlı alanların yetersizliği de yeni konut projelerinin geliştirilmesini zorlaştırıyor. Bu da konut arzını daha sınırlı hale getirerek, mevcut stokların erimesine ve fiyatların yükselmesine neden oluyor. Yüksek inşaat maliyetleri, malzeme fiyatlarının artışı ve işgücü maliyetlerinin yükselmesi gibi faktörler de yeni konutların inşa edilmesini engelliyor veya maliyetleri artırarak hem satış fiyatlarını hem de kiraları yükseltiyor.

Şehirdeki nüfus artışına rağmen yeni konut projelerinin yetersiz olması, yaklaşık 1 milyon 200 bin nüfusa sahip olan Van’da, kiralık veya satılık ev bulmayı zorlaşıyor. Duvar’dan Kadir Cesur konu ile ilgili Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek ile görüştü. Özdek, artan nüfusa karşın konut sayısının yetersiz olduğunu belirterek, “Van’da şu anda konut stokları erimiş durumda ve bu sebeple insanlar barınma sorunu yaşıyor. Kiralık evlerin de fiyatları oldukça yükseldi. Bunların üstesinden gelmek için ivedi olarak adımlar atılması gerekiyor” dedi.

Van’da kira artışları dudak uçuklatan cinsten! - orhan ozdek

‘Van maalesef kabuğunu kıramıyor’

Van’ın belirli bir alan içinde sıkışıp kaldığını ve konut sayısını arttırmak için ise yeni alanların imara kazandırılması gerektiğini ifade eden Özdek, “Van, genişleyebilmek için oldukça büyük bir yüzölçümüne sahip olduğu halde genişletilmiyor. Diyarbakır, Malatya, Kayseri ve Konya gibi şehirlere bakıldığında bu anlamda örnekler görmemiz mümkün. Bu şehirlerde artan nüfusa göre yeni yerleşim alanları açılmış ve bu alanlar kente daha fazla katma değer sağlamıştır. Van maalesef kabuğunu kıramıyor. Bu yüzden genişleyememiş, altyapı, üstyapı ve imar sorunları devam eden bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorunların üstesinden gelmemiz için ivedi olarak Büyükşehir Belediyesi ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın adımlar atması ve projeler üretmesi gerekmekte. Özellikle, Erciş yolu ve Edremit yolu güzergahlarında bulunan alanlar imara katılırsa, bu bakir ve mücevher alanlarda yeni yerleşim alanları, yeni konutlaşmalar ve yeni şehirleşmeler oluşacaktır” diye konuştu.

‘Van’da kiralar İstanbul ve Ankara ile yarışır duruma gelmiştir’

İnşaat yapımında kullanılan malzemelerin dövize endeksli olduğunu ve yükselen enflasyonla birlikte artan maliyetlerin, yeni konut projelerinin önünde ciddi bir engel olduğunu belirten Özdek, kira fiyatlarının da bu oranda arttığını vurguladı. Özdek, “Van’ın bulunduğu bölge itibariyle kira fiyatlarının daha düşük olması beklenirken, şu anda artık İstanbul ve Ankara ile yarışır duruma gelmiştir. Öte yandan, insanlar eskiden bir bankadan aldığı kredi ile ev sahibi olabiliyorlardı. Oysa şu anda bankalar, insanlar eve almasın diye elinden geleni yapıyor. Yani yüksek kredi faiz oranlarını uygulamaya çalışıyorlar. Şu anda Türkiye genelinde hiç kimse bankaya gidip de bir kredi alıp bir ev sahibi olamaz. Mümkün değil. Bankalar tamamen bir sömürü düzeni içerisinde. Tamamen insanları ezecek bir sistem içerisinde. Bir vatandaş, bir memur, bir sanayici veyahut bir esnaf gidip bir bankadan ev almaya yetebilecek kadar kredi çekemiyor” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da kira artışları dudak uçuklatan cinsten!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    17 Ağustos 2023, 15:49

    […] Ev sahibi ve kiracı uyuşmazlıkları nedeniyle mahkeme salonları doldu. Hukukçular, son dönemde taahhütname nedeniyle evden çıkarmaların arttığını belirtti. […]

    Cevapla