1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’da KOSGEB’ten faizsiz 250 bin liralık destek

Van’da KOSGEB’ten faizsiz 250 bin liralık destek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KOSGEB Van’da “Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek” Programı kapsamında 250 bin liraya kadar geri ödemesiz destek verecek. Bugün başlayacak kayıt başvuruları 30 Eylül’e kadar devam edecek.

KOSGEB çok sayıda mesleği içeren “Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek” Programı kapsamında 250 bin liraya kadar geri ödemesiz destek verecek. Bugün başlayacak kayıt başvuruları 30 Eylül’e kadar devam edecek. Verilecek destekler kuruluş, işletme ve yetiştirme, makine ve teçhizat, tanıtım ve pazarlama gibi alanlarda kullanılacak. Van Haber’in servis ettiği habere göre, şu ana kadar başvuran 602 işletmenin ön başvurusu kabul edilirken, bu işletmeler arasında bıçakçılık ve bakırcılık gibi işlerle uğraşanlar yer alıyor.

Anadolu’nun kadim mesleklerinin sürdürülmesine destek olmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın işbirliğinde bu meslekleri sürdürenlere, istihdam oluşturma şartıyla 250 bin liraya kadar geri ödemesiz destek verilecek.

Gramofon tamircisi, bıçakçılık, deri işleri…

Dünya gazetesinin haberine göre ön başvurusu kabul edilen işletmeler arasında, gramofon tamircisi, ahşap işleri, bıçakçılık, bakırcılık, deri işleri ile uğraşanlar yer alıyor.

800 işletmeden 602 tanesinin başvurusu kabul edildi

KOSGEB tarafından yürütülecek olan program, Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı olarak adlandırılıyor. Programla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’ne şu ana kadar başvuruda bulunan 800 işletmeden 602 tanesinin ön başvurusu kabul edildi. Programdan yararlanmak isteyenler, 30 Eylül’e kadar KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırabilecekler. Projeye ilişkin işbirliği protokolü, 24 Haziran’da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy arasında imzalanmıştı.

31 farklı meslekten işletme yer alıyor

Ön başvuruda 31 farklı geleneksel meslekten işletme bulunurken, bunlar arasında; “seramik (çömlek-çini), ahşap işleri, bıçakçılık, bakırcılık, deri işleri, çalgı yapımcılığı, dokumacılık” gibi meslekler ön plana çıktı. Ayrıca; şapka imalatı, gramofon tamirciliği, at arabası/fayton imalatı gibi mesleklerden de başvuru geldi. Şu ana kadar 72 ilden başvuru gelirken, en fazla başvuru İstanbul, Denizli, Gaziantep, Şanlıurfa ve Bursa illerinden geldi.

Yerli makine kullanana yüzde 15 ek destek

Geri ödemesiz 250 bin lira üst limitli destek ile kuruluş, işletme ve yetiştirme, makine ve teçhizat, tanıtım ve pazarlama başlıklarında destek verilecek. Program ile işletme sahibinin mesleki birikimlerini aktarması için yetiştireceği personel için 150 bin liraya kadar destek sağlanacak. Makine ve teçhizat giderleri için üst limiti 50 bin lira olan bir destek verilecek. Desteklenecek makine ve teçhizatın yeni veya en fazla 3 yaşında olmasına bakılacak. Yerli malı makine ve teçhizatta destek oranına yüzde 15 ilave edilecek. Tanıtım ve Pazarlama Desteği kapsamında e-Ticaret sitelerine üyelik ve komisyon bedeli, dijital reklam ve tanıtım, web sayfası tasarımı ve tanıtım filmi olmak üzere toplamda 45 bin liraya kadar destek verilecek.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da KOSGEB’ten faizsiz 250 bin liralık destek
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir